Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 67 – Girigheten visar sitt fula tryne

Nordnet Live – inspireras till lönsammare affärer!

Den 10 februari är det dags för årets Nordnet Live. En heldag på Stockholm Waterfront med färgstarka profiler från finansbranschen, politiken och den akademiska världen. Syftet med dagen är att ge dig som sparare inspiration och kunskaper för att kunna fatta bättre investeringsbeslut. Jag leder hela programmet från stora scenen och utöver detta har vi mängder av specialseminarier där fondförvaltare går på djupet och analyserar enskilda marknader och branscher. Allt är kostnadsfritt men du måste anmäla dig vilket du kan göra här: Nordnet Live 10 februari, anmälan.

Avslutar med #sparpodden live

Som grädde på moset avslutar vi kvällen med #sparpodden-live där jag och Jan bjuder på flera spännande gäster.Glöm inte att skicka in frågor till podden här på bloggen eller via hashtag #sparpodden på Twitter.

Dina bästa spartips på #sparadkrona

Just nu närmar vi oss klimax under årets fattigaste månad. Dagarna precis innan löning i januari är nämligen den tid under året då svenskarna generellt har minst pengar i plånboken. För att sluta oss samman och hjälpa varandra till att spara pengar lanserade jag hashtagen #sparadkrona på Twitter (även om jag tror att många av oss sparare snarare behöver #slösamera). Fortsätt gärna bidra med era bästa spartips. Hittills har vi fått in många intressanta tips och idéer som bland annat att gifta sig med en frisör, springa till jobbet, göra matlådor och något så kreativt som att dela diskmaskinstabletterna om man har mjukt vatten.

Lyssnarfrågorna, som alltid.

I detta avsnitt av #sparpodden diskuterar vi också om den återkommande frågan om oljans framtid, vad Nordnets kapitalförvaltning arbetar med och skillnaden på rationellt beteende och girighet. Därutöver får du det spännande beskedet om Jan antar vadet om enprocentsloppet.

Börsens bästa kvalitetsbolag. Dags att rösta!

I ett tidigare avsnitt av #sparpodden bad vi er lyssnare nominera vad ni anser är börsen bästa kvalitetsbolag. Där presenterade jag också hur jag definierar ett kvalitetsbolag. Nomineringen har dragit ut på tiden och efter lång väntan är det nu är det dags att gå in i röstningsförfarandet. Vinnaren av omröstningen blir utsedd till 2014 års (och börsens för tillfället) bästa kvalitetsbolag. Vilken utmärkelse!

Rösta här innan 1 februari

Jag har samlat ihop alla bolag som ni läsare har nominerat och totalt blev det 58 stycken. Något som stärker tesen att kvalité ligger i betraktarens ögon och är en subjektiv bedömning. Därtill ska nämnas att vinnaren av börsens bästa kvalitetsbolag inte ska blandas ihop med om aktien är högt eller lågt värderad. Vinnaren kommer att presenteras i ett framtida avsnitt av #sparpodden. Om fördelningen av röster skulle vara mycket jämn så kanske vi tvingas till en två-stegs-omröstning. Bidra med din åsikt och RÖSTA HÄR (röstningen är öppen till 1 februari).

Värderingmodeller

Inom den företagsekonomiska världen finns ett antal olika värderingsmodeller för hur man värderar ett bolag och dess aktie. Definitionen av ett bolags värde är baserat på nuvärdet av bolagets framtida utdelningar, investerarens avkastningskrav och ett antagande om långsiktig tillväxtökning. Det skulle således innebära att ett bolag som i dagsläget inte delar ut något och som inte i framtiden förväntas att dela ut något till aktieägarna – inte heller ska ha något värde. Något som ligger helt i linje med min investeringsfilosofi. Indirekt säger ett bolag som inte delar ut någonting att de kommer skapa högre tillväxt med pengarna än vad jag som aktieägare har möjlighet till. Själv vill jag som ägare ha valfriheten att kunna återinvestera utdelningen i bolaget eller använda pengarna till andra investeringar för att sprida risken eller fördela pengar till mer högavkastande placeringar.

Min snabbvärdering av Systemair

I det senaste avsnittet av #sparpodden gjorde jag en snabbanalys av ventilationsföretaget Systemair. Min metodik var att utgå från dagens försäljning per aktie för att sedan göra ett antagande om framtida tillväxttakt. Genom detta antagande kan jag alltså göra en prognos för vad försäljningen per aktie blir om ett, tre och fem år. Därefter gjorde jag ett antagande om lönsamheten (jag utgår oftast från vinstmarginalen baserad på vinst före skatt). När jag gör lönsamhetsantaganden försöker jag alltid söka stöd i den historiska vinstmarginalen. Vad talar för högre eller lägre marginaler de kommande åren? Genom antagandet om försäljningstillväxt tillsammans med vinstmarginalen kan jag räkna ut en förväntad vinst per aktie för de närmsta åren. Därefter gör jag ett antagande om hur stor procentuell andel av vinsten som kommer att skiftas ut till oss aktieägare och får därmed en prognos för förväntad utdelning per aktie de kommande åren. För att sedan avgöra en möjlig toppkurs så studerar jag historiska värderingstal (oftast P/e-tal) för att bedöma hur investerarna brukar värdera bolaget. Genom att sedan göra en prognos för t.ex. P/e-tal kan jag därefter multiplicera talet med den vinst per aktie som jag prognostiserat för varje år och komma fram till en rimlig målkurs. På motsvarande sätt kan jag även ta det lägsta förväntade P/e-talet för att sätta en förväntad bottenkurs. Så enkelt kan man göra en snabb aktieanalys! Men ärligt talat så blir inte analysen bättre än de antaganden som du själv stoppar in i modellen. Därför blir man aldrig fullärd… Analysens resultat ch tänkte dela med mig av den värderingsmodell som jag använder mig av där.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Kvalitetshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
19 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-01-19 20:58

Hej Günther och Jan, Tack för en superbra podd! Det är verkligen en av mina höjdpunkter under veckan! Jag har 300 000 kr i en indexfond Sverige (en av storbankerna) i en vanlig fonddepå. Fonden har en värdeökning av 170 000 kr (anskaffningsvärde är 130 000 kr). Fondavgiften är 0.4% årligen. Jag är intresserad av att flytta över allt till en gratisfond i en ISK. Är det en dålig idé? De drygt 50 000 kr som jag skattar (om jag säljer min depå) hade trots allt kunnat växa ytterligare i den vanliga depån. Ni brukar säga att det lönar sig… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-20 00:31

Hej Günther och Jan, Först vill jag såklart bara tacka för en bra podd, det är så skönt med en ekonomipodd med hår och humor, Tack!!! En liten fråga: Vi har 2 barn i familjen (0 & 2) och min fru har bara tagit ut hälften av föräldrardagarna på första barnet och inga på andra barnet (nu 6 mån.). Jag har inte tagit ut några dagar. Vi har alltså över 700 dagar kvar totalt. Jag är egen företagare och min fru har inget jobb just nu men vi klarar oss i nuläget bra på min lön. Är det bra att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-20 08:48

Skulle ni vilja reflektera över denna artikel i nästa pod?

http://www.di.se/artiklar/2015/1/16/tio-tunga-ar-vantar-spararna/

Anonym
Anonym
2015-01-20 10:01

Hej Gunther och Jan,

friade till min sambo under julhelgen och hon svarade lyckligtvis JA! Vi är nu i början på planeringsfasen vad det gäller kommande bröllop, vi ska ha vigsel i kyrkan med ca 60 gäster. Då kostnaderna lätt kan rusa iväg undrar jag om ni (läs Gunther :)) har några tips på hur man kan hålla dessa kostnader nere utan att tumma på kvalitén.

Tack på förhand!
Johan

Anonym
Anonym
2015-01-20 11:11

Hej,

Har en fråga angående SEBs Enkla sparkonto, de erbjuder en ränta på 0,00 %. Borde inte detta vara “olagligt” då det är väldigt vilseledande att kalla ett konto för sparkonto då det inte ger någon avkastning alls? Finns det några riktlinjer för detta eller kan de i praktiken ta ut en minusränta?

Tack för en grym podd!

Anonym
Anonym
2015-01-20 19:59

Hej
Jag funderar på om utdelningar i ett isk beskattas? Är det som en vanlig insättning typ? Eller är det någon extra skatt på dem?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-22 08:59

Det är ingen extra skatt på utdelningar. Dom räknas som en insättning!

Anonym
Anonym
2015-01-20 22:18

Hej! Efter att ha lyssnat på #sparpodden utan tidigare intresse för börsen har jag nu verkligen blivit helt tagen! Ni blandar humor med fakta på ett sätt som gör att man vill höra mer hela tiden! Förtroendet man får för er och det väldigt trevliga Shareville gör Nordnet till det självklara valet MEN nu till problemet. Jag är som sagt rookie på börsen och har precis tänkt börja mer seriöst efter lite testande. Min plan är att spara 5000kr/mån utspritt på ca. 5st olika aktier med utdelning/direktavkastning. Det blir då 1000kr per aktie varje månad. Blir courtaget då 39kr på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-26 21:35

Inte många svar här men gör inget. Kommer lägga alla pengar på skräpmat och sörja att Jan slutar nu istället.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-27 15:48

Hej Ajis,

Vi tar med alla frågor som kommer in till studion och väljer ut ett 10-tal som vi besvarar i #sparpodden. Därefter försöker jag i möjligaste mån att hålla efter! 🙂

Köp inte skräpmat – men sörj gärna Jan. Det gör jag också…

Hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-29 19:47

Du gör ett bra jobb Günther och självklart blir det ingen skräpmat. Blir fonder istället..!

Anonym
Anonym
2015-01-21 09:56

Hej,
Jag har 14 fonder i min portfölj och tycker det är lite mycket.
Vad tycker ni är rimligt antal?
Alla har en relativt god avkastning och täcker av stora delar av världen, som jag tror på!
Tacksam för svar =)

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-27 15:52

Hej Dennis, Ju fler fonder du har, desto mer kommer det att likna en globalfond – om du har en stor regional spridning. Min uppfattning är att 4-5 olika fonder är en tillräcklig spridning för de flesta. För den som vill ta lägre risk så kan man med fördel välja breda fonder – t.ex. globalfonder. Men se till att inte betala för mycket i avgifter. Välj bara dyra fonder om du är övertygad om att de kan ge dig en äkta aktiv förvaltning och att avgiften inte är så hög att en överprestation inte bara äts upp av avgifterna. Fondhälsningar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-21 14:06

Viktigt att skillja mellan “risk” och “osäkerhet”. Dessa är inte synonyma med varandra.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-27 15:50

Hej Fililp,

Du har helt rätt. Det är två olika saker där osäkerhet ofta är den största risken.

Riskhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-01-21 22:48

Hej,
Har funderat över varför P/E värderingen skiljer sig så mycket mellan Nordnet (18) och Avanza (34). Två i mitt tycke väldigt lika företag med liknande erbjudanden.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-27 15:47

Hej Nicko,

Det är få saker som jag inte ska kommentera på den finansiella marknaden, men just Nordnets aktiekurs och värdering är en sådan sak. Det är vår IR-chef som ska ta frågor kopplade till detta.

Så tyvärr så är jag svarslös denna gång.

Tysta hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-01-22 13:59

Hej!
Jag har en fråga. Jag handlar via en kapitalförsäkring och har bestämt mig för att satsa på utdelningsaktier. Jag undrar vad som händer om jag äger utrikes aktier och får utdelning på dessa. (I senaste podden nämndes bland annat Fortum som handlas på finska börsen) Måste jag trots min kapitalförsäkring skatta på utdelningen? Är det så är man ju i konceptet kapitalförsäkring på ett låst till den svenska börsen.
Mycket Tacksam för svar!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-27 15:46

Hej Mägnis,

Med en kapitalförsäkring kan du bara luta dig tillbaka. All administration som kan komma av att återvinna schablonmässig skatt som dras på utländska innehav sköts av Nordnet – som gör det kollektivt för alla kunder. Däremot kan det bli en tids-lagg eftersom pengarna först kan återvinnas när Nordnet Pension deklarerar.

Allt kommer att ske automagiskt (som jag gillar att säga).

Utdelningshälsningar
Günther Mårder