Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 64 – O helga hedge, o helga stund för börsen

Smickrande kvitto

Idag har jag fått utmärkelsen Årets Bankprofil av Privata Affärer. Självklart är det otroligt smickrande eftersom det blir som ett kvitto på att mina insatser för att göra sparande enkelt och roligt verkar ha uppmärksammats. Ända sedan jag var 14 år har jag arbetat för att utbilda och inspirera kring sparande. Först inom Aktiespararna och Unga Aktiesparare där jag var engagerad i över 15 år och sedan drygt två år tillbaka som sparekonom hos Nordnet Bank.

Bankvärlden behöver fler pedagoger

Något som har slagit mig genom åren är att bankvärlden lider brist på ekonomer som på ett pedagogiskt och underhållande sätt kan göra sparande roligt. Ekonomerna inom denna värld saknar sällan kunskaper eller erfarenheter men de saknar de kommunikativa färdigheterna som krävs för att föda ett engagemang hos privatpersoner att ta tag i sin privatekonomi och särskilt sitt sparande.

#sparpodden – din podcast om sparande och investeringar

För snart ett och ett halvt år startade Jan Dinkelspiel och jag #sparpodden. Vi ville med 10 avsnitt testa om det fanns en efterfrågan på en podcast som behandlade sparande på ett underhållande och utbildande sätt. Vårt mål sattes till 10 000 lyssnare vid tionde avsnittet. Ett enligt oss ruggigt högt mål givet det smala innehållet, men vi överraskades positivt av all glad respons (och till och med kärlek) vi fick av lyssnarna. Nu släpper vi vårt 64 avsnitt och är fyllda av energi för att fortsätta så länge lyssnarna fortsätter att visa sitt engagemang. I veckans avsnitt bjuder vi på diskussioner om:

  • Hedgefonders utmaningar i lågräntemiljön
  • Hur aktieflödena ser ut kring årsskiftet
  • När man vet att man sitter på insiderinformation
  • Hur man vet om något kan betraktas som en muta
  • På vilket sätt man får reda på fondbolagens samtliga innehåll
  • Effektivitetens betydelse för resursförbrukningen
  • Förslag på hur man får sin sambo att bli intresserad av sparande
  • Hur du kan få andra att gå till jobbet och tjäna pengarna åt dig
  • Lyssnaren Peter från avsnitt två har vässat sin ekonomi utifrån våra råd

Andra intressanta avsnitt

Lockade inte innehållet till detta avsnitt kommer här några tips på tidigare avsnitt:

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
30 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-30 08:58

Hej, jag har ett stort placeringsintresse men funderar en del kring långsiktigt vinnande strategier. Borde det inte vara mer lyckosamt att undvika de STORA nedgångarna än att mjölka ur de sista procentens uppgång? På detta tema funderar jag på om kapitalskyddade placeringar kan vara något att fundera på? Om man bygger upp en portfölj under en längre tid (säg 2 år) och sedan rullar placeringarna vid förfall. Vad tycker ni om det? Jag har, som rubriken kanske antyder, inte tid att göra egna analyser. Tack!

Anonym
Anonym
2014-12-29 22:46

Gunter – jag försökte göra en överföring till en vän idag och fick följande svar av kundtjänsten: “du måste skaffa en annan bank”. Varför vill inte Nordnet hjälpa mig utan tvingar mig att bli kund hos en konkurrent?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-02 14:10

Hej, du följde inte upp ditt ärende med den som du fick svar från? (det hade jag gjort). mvh Mao

Anonym
Anonym
2014-12-29 10:02

Ni nämnde något som jag nyss kollade på, the light bulb conspiracy | planned obsolescence. Väldigt fascinerande! Hur skulle världen se ut utan detta? Sysselsättning, utveckling osv. Finns det tydliga exempel idag? Och är det verkligen helt kosher att göra så?

https://www.youtube.com/watch?v=vfbbF3oxf-E

Anonym
Anonym
2014-12-28 21:02

Har i dagarna gått igenom olika försäkringar och tydligen har jag haft tre stycken olycksfallsförsäkringar.. Hur bör man tänka om t.ex. olycksfallsförsäkringar, är det någon idé att ha flera i olika bolag eller ska man ha en försäkring hos bara ett bolag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-29 16:10

hej, jag tror att sparpodden tar upp dette med försäkringar i ett gammal avsnitt, se om du finner nåt där

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-08 20:21

Hej Mao!

Jag har lyssnat igenom de flesta avsnittet och inte hittat ett svar där jag får en procentsats.

Vänliga hälsningar,
Simon

Anonym
Anonym
2014-12-28 20:33

Hej och tack för en trevlig podd!
Gick precis igenom min mors pensionssparande där hon har ett flertal fonder med förvaltningsavgifter på över 1,60%. Hon är 47 år gammal och har cirka 500k att investera. Hur skall vi omstrukturera hennes sparande?

Tack på förhand!

Anonym
Anonym
2014-12-28 20:03

Hej!
Söker tips på typ av värdepapper för att diversifiera min portfölj som idag innehåller 100% aktier. Jag tror att börsens positiva utveckling kommer att stagnera och fortsatta låga räntor. Vill att värdepappret ska vara mindre riskfyllt än aktier men ge högre avkastning än sparkonto.

Kan extremt lite om alternativa värdepapper, är obligationer ett bra alternativ? Hur fungerar dem?

Sist vill jag också säga TACK för en inspirerande om lärorik pod!

Anonym
Anonym
2014-12-27 12:08

Hej! I tidigare avsnitt uttryckte gunther fascination över att en ekonomibloggare hade räknat ut hur många anställda han hade pga sitt aktieinnehav i olika bolag osv…

Tycker själv att konceptet är ganska briljant och undrar om det kanske vore en funktion för shareville? Tänkte om man kunde koda ett script för själva uträkningarna etc.

Skulle göra shareville ännu mer unikt.

Fortsätt leverera en bra pod!

Anonym
Anonym
2014-12-26 08:24

Tjena blivande regeringsgubbar!
Har ni några bra boktips för en som vill lära sig mycket basic om ekonomin (macro, micro), få förståelse för allt som står i balansräkningarna och så vidare? Facklitteratur eller vanliga faktaböcker?

Gott nytt år på er!! (PS. jag har börjat späda ut mjölken och tjejen märker INGENTING 😀 DS)

Anonym
Anonym
2014-12-25 19:22

Hej och tack för en bra pod. Vill återkoppla till era kommentarer om hedgefonder. Sitter själv med Brummer Multi Strategy (600tkr av en portfölj på totalt 2,3mkr). Har suttit med posten sen 2010 i väntan på en nedvärdering av börsen som inte kommit. Hur stor del av ert sparande är lekvit? vad skulle ni göra om ni var i min position?

PS. Min invesgeringshorisont är lång >15år. Om det kommer en stor krasch >30% så är jag beredd att låna på vår bostad och satsa.

Anonym
Anonym
2014-12-24 12:44

Hej! Tack för en excellent pod! Är på jakt efter en fond likt spiltan investmentbolag men med amerikanska investmentbanker t.ex goldman och JP Morgan etc. Jag har däremot inte hittat någon och undrar därför om ni vet om det finns någon sådan eller ett alternativ av liknande karaktär. Är student och har ännu inte hunnit bygga upp tillräckligt stor kapitalbas för att direktinvestera i bankernas aktier.

God jul och gott nytt år!

Anonym
Anonym
2014-12-23 19:55

Tjena grabbar! Får tacka för en sjukt givande och rolig podd, det märks att ni har roligt ihop och det är en viktig förutsättning för resultatet. Jag har en fundering, jag är student och vill investera ca 1000 kr/månad i en tvåårsperiod då jag blir klar med studierna och tänker köpa bostad. Undrar om du har tips på bra placeringar med mina förutsättningar. Spontant känns det som att fonder är bästa alternativet

Anonym
Anonym
2014-12-23 19:41

Grattis till alla utmärkelser, god jul till er båda

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm