Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 64 – O helga hedge, o helga stund för börsen

Smickrande kvitto

Idag har jag fått utmärkelsen Årets Bankprofil av Privata Affärer. Självklart är det otroligt smickrande eftersom det blir som ett kvitto på att mina insatser för att göra sparande enkelt och roligt verkar ha uppmärksammats. Ända sedan jag var 14 år har jag arbetat för att utbilda och inspirera kring sparande. Först inom Aktiespararna och Unga Aktiesparare där jag var engagerad i över 15 år och sedan drygt två år tillbaka som sparekonom hos Nordnet Bank.

Bankvärlden behöver fler pedagoger

Något som har slagit mig genom åren är att bankvärlden lider brist på ekonomer som på ett pedagogiskt och underhållande sätt kan göra sparande roligt. Ekonomerna inom denna värld saknar sällan kunskaper eller erfarenheter men de saknar de kommunikativa färdigheterna som krävs för att föda ett engagemang hos privatpersoner att ta tag i sin privatekonomi och särskilt sitt sparande.

#sparpodden – din podcast om sparande och investeringar

För snart ett och ett halvt år startade Jan Dinkelspiel och jag #sparpodden. Vi ville med 10 avsnitt testa om det fanns en efterfrågan på en podcast som behandlade sparande på ett underhållande och utbildande sätt. Vårt mål sattes till 10 000 lyssnare vid tionde avsnittet. Ett enligt oss ruggigt högt mål givet det smala innehållet, men vi överraskades positivt av all glad respons (och till och med kärlek) vi fick av lyssnarna. Nu släpper vi vårt 64 avsnitt och är fyllda av energi för att fortsätta så länge lyssnarna fortsätter att visa sitt engagemang. I veckans avsnitt bjuder vi på diskussioner om:

  • Hedgefonders utmaningar i lågräntemiljön
  • Hur aktieflödena ser ut kring årsskiftet
  • När man vet att man sitter på insiderinformation
  • Hur man vet om något kan betraktas som en muta
  • På vilket sätt man får reda på fondbolagens samtliga innehåll
  • Effektivitetens betydelse för resursförbrukningen
  • Förslag på hur man får sin sambo att bli intresserad av sparande
  • Hur du kan få andra att gå till jobbet och tjäna pengarna åt dig
  • Lyssnaren Peter från avsnitt två har vässat sin ekonomi utifrån våra råd

Andra intressanta avsnitt

Lockade inte innehållet till detta avsnitt kommer här några tips på tidigare avsnitt:

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
30 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-22 09:21

Underbart att få sprida lite glädje med min uppföljning. Och ni har rätt jag är en lyckligare man nu än vid avsnitt nummer 2!

Kan dock förtydliga att jag fortfarande sparar ungefär lika mycket som tidigare. Har nämligen haft turen att träffa en likasinnad tjej.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-22 09:34

Hej Peter,

Din respons gav oss en energikick! Kul också att du träffat en likasinnad. Livet blir mycket enklare om man har en gemensam ekonomisk kompass.

Lev livet och våga ta risk. Det är du värd.

God jul önskar
Günther mÅrder

Anonym
Anonym
2014-12-22 11:22

Hejsan, vilken avslutning – tänker på sången. Den mörka/djupa stämman den tillhör dig Gunther? – men OMG. den ljusa fina rösten var det Jan? Oj, vad han fick ligga i så fall på den efterföljande festen 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-22 13:15

Tack Caroline,

Självklart stod jag för den basstämman. Stämningen var magisk på Hamburger Börs när vi gjorde vårt första #sparpodden live. Den 10 februari är det dags för nästa. Då ska vi fylla Waterfront i Stockholm – 3000 platser! Alla är välkomna och efteråt hoppas vi kunna fixa ett #sparpodden-party!

När det gäller den ljusa stämman så är det en kille som heter Peter. Jan kommer först in på de två sista refrängerna. Men Peter får nog ligga hur mycket han vill, men han gör det helst med sin kille.

Julhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-22 19:41

Hej, jaha ok. trodde det var Jan hihi 🙂 – din insats var naturligvis fin Gunther – men Peters var som en skänk från ovan!. Ha en fortsatt fin avslutning på året, kram C

Anonym
Anonym
2014-12-22 12:28

Hej!
Nu har jag äntligen kommit över tröskeln från lite planlöst fondhandlande till att köpa aktier. Jag har bl.a. köpt preferensaktier i fastighetsbolaget Victoria Park. De ger utdelning kvartalsvis och får min första utbetalning i januari. Kommer min utdelning till min depå på Nordnet eller var hamnar min hundralapp?
Med vänlig hälsning, MittEgetEverest

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-22 12:49

Hej, det hamnar på ditt nordnetkonto. “Hvordan utbetales utbytte?
Utbytte betales ut til en felleskonto hos Nordnet, og går så videre direkte inn på din Nordnet-konto. Du kan så velge å reinvestere pengene eller eventuelt gjøre et uttak til en foranmeldt bankkonto” (från norska nordnet)

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-22 13:17

Hej MittEgetEverest,

Mao Ritsius har helt rätt. Varje utdelning kommer som kontanter och anländer på den depå där preferenaktierna finns.

Hoppas att du får en fin jul!

Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-12-22 14:01

Hej! Tack för en bra podd! Jag har en fråga som ni gärna får ta upp på podden. Så här i tider när börsen värderas högt så skulle jag vilja investera i instrument som är lite skyddade från att rasa i värde. Jag tänker att aktier med hög (och stabil) utdelning aldrig kan rasa så mycket, då köptrycket ökar när direktavkastningen stiger i takt med att kursen sjunker. Skulle du kunna resonera lite kring detta?

Mvh,
Erik

Anonym
Anonym
2014-12-22 17:33

Tack för ännu ett grymt avsnitt! Undrar om de e värt att månadsspara i ISK från scratch? God Jul!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-22 19:37

Hej, varför skulle det inte vara det ? Nån gång är alltid den första…

Anonym
Anonym
2014-12-23 08:37

Downloadknappen på detta avsnitt är trasig !

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-23 09:40

Nu fungerar den ! 🙂

Anonym
Anonym
2014-12-23 09:54

Hej

Skickade tidigare i hostas in en fraga om hur man skulle bete sig som CEO Trainee och jag uppskattade svaret jag fick.

Nasta fraga, eftersom min roll ar utomlands far jag lonen i euro, har alla utgifter i euro men har ett sparande sedan tidigare dar alla mina tillgangar (3,4 M SEK,85% aktier,15% pa bankkonto) ar i andra valutor ( 750kkr i USD, 220 kkr i DKK,100kkr i NOK och 2,3 M i SEK).

Hur ska jag hantera detta?

Anonym
Anonym
2014-12-23 12:45

Har sökt info angående två olika strategier när det gäller vad som är mest fördelaktigt ISK/vanlig depå men gått lite bet.

De två olika strategierna är väldigt enkla.
Den ena är att köpa månadsvis och behålla under lång tid
Den andra är att köpa, sälja och återinvestera

God Jul

Ps. ni låter som 2 riktigt sköna polare som sitter och tjötar. Riktigt kul att lyssna på när ni garvar och driver!

Anonym
Anonym
2014-12-23 19:41

Grattis till alla utmärkelser, god jul till er båda

Anonym
Anonym
2014-12-23 19:55

Tjena grabbar! Får tacka för en sjukt givande och rolig podd, det märks att ni har roligt ihop och det är en viktig förutsättning för resultatet. Jag har en fundering, jag är student och vill investera ca 1000 kr/månad i en tvåårsperiod då jag blir klar med studierna och tänker köpa bostad. Undrar om du har tips på bra placeringar med mina förutsättningar. Spontant känns det som att fonder är bästa alternativet

Anonym
Anonym
2014-12-24 12:44

Hej! Tack för en excellent pod! Är på jakt efter en fond likt spiltan investmentbolag men med amerikanska investmentbanker t.ex goldman och JP Morgan etc. Jag har däremot inte hittat någon och undrar därför om ni vet om det finns någon sådan eller ett alternativ av liknande karaktär. Är student och har ännu inte hunnit bygga upp tillräckligt stor kapitalbas för att direktinvestera i bankernas aktier.

God jul och gott nytt år!

Anonym
Anonym
2014-12-25 19:22

Hej och tack för en bra pod. Vill återkoppla till era kommentarer om hedgefonder. Sitter själv med Brummer Multi Strategy (600tkr av en portfölj på totalt 2,3mkr). Har suttit med posten sen 2010 i väntan på en nedvärdering av börsen som inte kommit. Hur stor del av ert sparande är lekvit? vad skulle ni göra om ni var i min position?

PS. Min invesgeringshorisont är lång >15år. Om det kommer en stor krasch >30% så är jag beredd att låna på vår bostad och satsa.