Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 63 – Aktierna du inte vill missa år 2015

Rättelse: I avsnittet uppger jag felaktigt att avdraget för privat pensionssparande blir 2400 kr för 2015 eftersom Alliansens budget vann. Detta är FEL. Rätt siffra är 1800 kr, ingenting annat! Förlåt.

Günther och Jans aktiefavoriter inför 2015

Snart är det slut på 2014 och det är dags att inventera portföljerna inför det kommande året. Nu kan det också vara ett läge att se över sin deklaration i förtid om man exempelvis vill kvitta sina vinster mot förluster. Ett tips är att passa på att göra detta innan julfirandet drar igång och schemat inte är fullbokat med släkt och vänner.

Som en tidig julklapp ger jag och Jan därför våra tankar och idéer om olika bolag som vi tycker ser intressanta ut inför kommande år. Argumenten kring våra bolag presenterar vi i #sparpodden. Kom ihåg att detta inte är någon rekommendation till dig som lyssnare utan våra egna åsikter och tankar kring bolagen. Det är viktigt att du som investerare gör din egen analys!

Günther:

Jan:

I ett tidigare inlägg på Nordnetbloggen finns fler spännande investeringar inför 2015. Dessa finner du i detta inlägg. Har du egna investeringstips som du vill dela med dig av inför det kommande året? Tveka inte att skriva i kommentatorsfältet nedan!

Dessutom pratar vi i detta avsnitt av #sparpodden om Nobelfesten, avdragsrätten och Riksbankens besked om att nollräntan förblir oförändrad.

Högrisklandet Ryssland

Investeringar i Ryssland innebär väldig höga risker men som alla på börsen förstår så innebär höga risker också större  möjligheter till avkastning. Tyvärr i detta fall har Moskvabörsen rasat senaste månaderna och därmed min Rysslands-investering i PPM-sparandet. Det som är viktigt att tänka på vid denna typ av högriskinvestering är att de inte bör utgöra mer än någon eller några procent av ditt totala sparande. För mig utgör Rysslandsfonder mindre än två procent av totalen. Det ska alltså ses som en krydda till den bas som resterande portfölj består av. Därtill kan jag tipsa om att det oftast är billigast att köpa högriskfonder via PPM-systemet eftersom det finns kraftiga rabatter på förvaltningsavgifterna där.

Rysslandsinvesteringar har i år varit en katastrof där investerarna har åkt på dubbla smällar, dels genom en sjunkande börs men också genom att Rubeln fallit kraftigt. Ryska centralbanken har i veckan försökt stävja detta genom att chockhöja räntan från 10 till 17 % men ändå har börsen fortsatt nedåt i kombination med att valutan fortsatt att tappa i värde. Hur gör man då nu med sin Rysslandsinvestering? Min tanke är att om man är väldigt långsiktig kan detta ändå vara intressant annars bör man fundera på att dra sig ur denna typ av investering. Men kom ihåg – var försiktig med hög risk och utnyttja månadssparande för att sprida risk i tid.

Hur träffsäkra är Riksbankens prognoser?

Riksbanken gick i veckan ut och meddelade att nollräntan förblir under en lång tid framöver (första höjningen kommer enligt prognosen först i slutet av 2016). målsättningen med den expansiva penningpolitiken är att inflationen ska stiga mot två procents-målet och säkerställa att inflationsförväntningarna Stabiliseras kring den nivån. I samband med att Riksbanken presenterar sin penningpolitiska rapport redogör man också sin rämteprognos, vilket sker med en räntebana med osäkerhetsintervall. Man kan tro att Riksbanken borde vara träffsäkra i sina prognoser, men resultatet förskräcker. Senaste åren har man notoriskt överskattat räntenivån. Ett exempel kan du se här nedan.

Riksbanken har notoriskt överskattat räntebanan. Exemplet ovan är kanske i taskigaste laget eftersom det är precis innan finanskrisen. De olika blåa fälten representerar osäkerhetsintervall. Sannolikheterna är utifrån: 90, 75 och 50 procent.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda

00:00 –  08:10                 Musikhjälpen, Nobelfesten och Günthers frieri.
08:10 – 35:08                  Günther och Jans investeringstips inför 2015.
35:08 – 40:15                  Hur står det till med mother Russia?
40:15 – 47:10                   Riksbankens oförändrade reporänta och framtida räntebanor
47:10 – 52:55                   Hur vet man vilka stora investerare tackat nej till bolag vid börsintroduktion?
53:10 – 59:10                   Kundservice och lediga tjänster att söka hos Nordnet.
59:10 – 01:07:45            Avdragsrätten minskar. Kom ihåg att sänka sparandet till IPS:en.
01:07:45 – 01:10.50     Skattetips – Kvitta vinster mot förluster innan årsskiftet

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Nollräntehälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
17 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-19 07:23

Hej Günther! Jag går för tillfället ekonomi och administration (økonomi og adminiatrasjon på BI oslo) och tänkte höra med dig om vad du har hört om den skolan! Bra, dåligt osv ?

Samt när jag är färdig är jag sugen på att gå magister projektledare i Karlstad vad tror du om de? Framtiden?

Anonym
Anonym
2014-12-19 02:19

Hej på er! Tack för en super bra program! Vem viste att ekonomi kunde både vara underhållande och informativt! Jag är en relativt ny kund hos er på Nordnet och en av anledningarna till att jag valde er är blandannat sparpodden men också kopplingen Shareville. Tyvärr funkar det inget vidare att använda iPhone eller iPad när man ska besöka Shareville 🙁 jäkla flash! Har testat att ladda ner andra browsers med det funkar inget bra. Jag vill verkligen använda shareville, men i dagsläget blir det lite knöligt… Snälla, släpp en app så att man verkligen kan använda plattformen fullt ut!… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-22 19:47

Ställer mig til skaran som önskar en fungerande shareville app, signed / Mao

Anonym
Anonym
2014-12-18 21:12

Här kommer ett (Günther) spartips för snusare.
Prillan.se
Har använt det i över 1år Kanon.
God Jul

Anonym
Anonym
2014-12-18 17:00

Hejsan, tack för ett fantastiskt år. Började lyssna på er i april/maj – startade konto i nordnet i juni. Har lyckats spara ihop 80.000 ca sedan dess. En fråga om å sprida risk. Jag siktar på ca 8 innehav ca. men jag går in med ca 10.000 i månaden i mina befintliga innehav som är: DNB Global Index, TeliaSonera, S&P 500 ETF, NCC samt Investor. ca lik stor del vardea med något övervikt till Investor. Skulle ni säga att 10.000 per månad är för lite att pytsa in rulljerande på 8 innehav? Ser det förnuftigt t med dessa bolag eller… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-12-18 16:54

Vilken valuta tar man risk emot om man handlar en kanadensisk aktie på amerikanska börsen?
Mvh Aktienybörjaren

Anonym
Anonym
2014-12-18 14:15

Hej G&J

Jag har tagit mitt förnuft till fånga och tänkt börja spara ca 1500 i månaden till en början. Jag är sugen på 50/50 i Fonder/Aktier. Jag har tittat runt på olika fonder och aktier och fastnat för fonden Lannebo Vison och gällande aktier så har jag främst tittat på aktier med hög direktavkastning, främst Acando och HiQ. Min fråga till er är om detta är en sund sparform samt om ni har tips på fonder och aktier som passar min budget och sparform.

Tack på förhand

/Nisse

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-22 19:45

gett din fördelning 50/50 så ger det 750kr i aker och 750 kr i fond / månad. Enskilda aktieköp är inte att rekommendera för de summorna (pga courtage), jag hade satsat på superfonden sverige + nån billig globalfond för hela slantan. Sen när du har upparbetat ett kapital så hade jag övervägt att flytta en del av kapitalet på investmentbolag. typ investor, kinnevik med flera. mvh Mao

Anonym
Anonym
2014-12-18 13:47

Hej G&J. Hörde att ni slog er själva för bröstet när det gäller Nordnets kundtjänst. Jag har inte så stor erfarenhet av dem utöver mitt samtal med dem igår. Jag fick vänta i 5-6 min innan svar. Dessutom så blev inte svaret på min fråga/påstående tillfredställande. Jag träffade Nordnet under öppet hus på börsen. Där sa dem att det inte skulle vara några problem att få samma avtal för min sambo som jag själv har (pro). Det visade sig dock inte alls stämma då jag då tydligen först måste gå in som fullmakt åt min sambo, vilket jag inte är… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-18 14:27

Hej Danne, otroligt olyckligt att din första upplevelse med vår kundservice varit otillfredsställande. Ska inte gå för djupt in i detaljerna men vi har haft ett enormt tryck på kundservice den senaste veckan. Sjukdom och en högre andel nya kunder som vill komma i kontakt med oss har gjort att väntetiderna gått upp från 30 sekunder i genomsnitt till 2-3 minuter. Otroligt olycklig är det också att kommunikationen angående fullmakten och pro-courtage blivit felaktig. Nu blir det mycket ursäkter och även det ber jag om ursäkt för. Om du ringer in till oss, skickar meddelande eller delar kontaktuppgifter via Twitter… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-12-18 08:08

Tjena, tack för en bra podd Jan o Gunther. Jag är 28 år från södra Sverige och brinner för detta med ekonomi och aktier. Börja bygga upp min ekonomi vid 14 års ålder då jag starta ett community som jag lyckades efter mycket o hårt arbete få ca 30000 unika besökare som loggade in på sidan dagligen. Fungerade som Facebook att man skrev o tagga osv. Sålde sidan för xxx antal kronor när jag var 17 år. Då börja resan mot första miljonen. Den första miljonen nåddes vid 19 år. Idag är är portföljen värd 3mkr och växer stadigt i… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-18 12:55

Hej Alex, Grattis, du har fantastiska förutsättningar att nå den frihet du eftersträvar. Av den portfölj du beskriver så har jag ingen anledning att anmärka på någonting – du kan gott fortsätta på den inslagna vägen. Eftersom du verkar ha det entreprenöriella i dina ådror så undrar jag däremot över din lön om 35 000 kr. Sker den via en klassisk anställning eller via eget företag. Min tro är att du har förutsättningen att göra fler och större entreprenörs-resor. Hade jag varit dig så skulle jag leta efter alla möjliga tillfällen att få satsa. Du har en fantastiskt ekonomisk trygghet… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-12-17 20:25

Hej, ni har sedan tidigare rekomenderat att en bra början på ett låg risk/låg aktivitet/låg kunskap skulle vara:månadssparande i 3 indexfonder Sverige, Norge, Danmark + ca 5 investmentbolag. Skulle vara väldigt intressant med en utveckling/förslag på vilka investmentbolag som det skulle kunna vara? Tack! /vonnoob i startgroparna

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-18 12:51

Hej Vonnoob,

Jag ska inte säga vad du ska köpa, men hade jag själv stått i samma situation så hade jag valt följande investmentbolag:
Ratos
Investor
Lundbergs
Öresund
Melker Schörling
Lycka till!
Investmentsbolagshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-18 20:13

Tack för det “allmänna” svaret. Självklart gör jag inget utan egna analyser:) Disclaimer all over the place!

Anonym
Anonym
2014-12-17 19:22

Hej Jan och Günther! Ni pratade tidigare om att sända med video. Då pratade Günther om att man måste ha ett mervärde med grafer osv. Vilket vore en fullständig katastrof då många skulle få känslan av att de missar något när de lyssnar när de är ute på en löptur eller sitter i bilen och lyssnar. Vilket säkerligen majoriteten gör. Men vi lyssnare som är mest hardcore borde ni kunna slänga upp en livestream. Vore fantastiskt. Varje onsdag eftermiddag klockan 15. Sen när själva avsnittet är över skulle ni kunna köra ett eftersnack på 10 minuter eller så då man… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-18 12:49

Hej Tobias, Vi utesluter inte att testa detta! Däremot tror jag snarare att det får vara en bonus när det sker än att vi skulle göra det på regelbunden basis. Redan idag kan vi ha problem med det tekniska när vi ska spela in #sparpodden om inte Najara eller Nicolas är på plats. Därtill så spelar vi in på oregelbundna tider, från måndag klockan 08:00 – onsdag klockan 13:00. Ibland gör vi även inspelningar i förhand om någon av oss ska ut och resa eller kommer att vara borta från kontoret mån-ons (t.ex. nu i jul/nyår). Kan inte lova när… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm