Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 61 – Svart guldras och genvägen till styrelserummen

Oljepriset faller

Oljepriset har fallit sedan i somras och fortsatte rasa efter att de 12 OPEC-länderna (Organization of Petroleum Exporting Countries) beslutade sig för att fortsätta hålla uppe produktionsnivåerna.

Prisfallet välkomnas av många som en extra injektion till världsekonomin eftersom oljan utgör ungefär 10-15 % av värdet på alla produkter och tjänster som produceras i världen (transport- och produktionskostnader). Det lägre oljepriset kommer även att ha en inflationsdämpande effekt på många av de länder som importerar olja (läs Sverige). Man kan därför misstänka att Stefan Ingves på Riksbanken inte är allt för nöjd eftersom detta leder oss längre bort från inflationsmålet om två procent.

Det fallande oljepriset har också medfört att allt fler sparare intresserar sig för att investera i hävstångsprodukter kopplade till olja. Detta är en trend som vi känner igen från privatsparares beteenden – att köpa när priset går ner i tron om att det kommer gå tillbaka till en ”normal” nivå. I detta avsnitt av #sparpodden pratar vi mer om oljans påverkan på stater och världsekonomin. Därtill resonerar vi även hur vi skulle agera om vi plötsligt skulle få 20 miljoner kronor. Skulle vi sluta jobba? Vilka är våra innersta drömmar?

Hur kommer man in i styrelserummen?

Styrelsens uppgift är att sätta upp ett ramverk för ledningen av bolaget och fatta beslut om dess fortsatta riktning utifrån rådande marknadsförutsättningar. Styrelsen bör därför bestå av olika kompetenser för att skapa bästa mix. Kunskaper om marknadsförutsättningar, strategier och affärsmodeller, finansiering, försäljning och ett stort och brett kontaktnät är exempel på kunskaper som ofta efterfrågas. Är man intresserad av att engagera sig som styrelseledamot bör man ställa sig en viktig fråga: Hur kan jag med min kompetens och mina erfarenheter bidra till styrelsearbetet i det bolag där jag skulle vilja engagera mig? Syftet bör alltså baseras på en ambition och driv att vilja engagera sig i bolagets framtid och en övertygelse om att man har något att bidra med. I avsnittet resonerar vi mer kring hur man kan göra om man vill ha styrelseuppdrag.

Musikhjälpen 2014!

Temat för årets insamling av Musikhjälpen är “Hjälp oss stoppa spridningen av HIV”. Vi hjälper till genom att auktionera ut ett deltagande i #sparpodden där man frågas ut av Jan och mig tillsammans med en lunch tillsammans med oss. Därtill så har #sparpodden även sin egen insamlingsbössa och Nordnet som bolag har även skänkt 20 000 kr till insamlingen.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Styrelsehälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-16 19:16

Hej!
Efter lättgrowlet i slutet av avsnittet så insisterar jag på att ni fixar en growlversion av poddens jingel. Användandet av den jingeln kan få vara en engångshändelse. 🙂

Jag skulle gärna höra er resonera lite om stop-loss, till exempel när man vill eller inte vill använda det och hur ni resonerar om vilken nivå stop-loss ska sättas till. Tack!

Anonym
Anonym
2014-12-16 14:29

Hej, jag har ett stort placeringsintresse men funderar en del kring långsiktigt vinnande strategier. Borde det inte vara mer lyckosamt att undvika de STORA nedgångarna än att mjölka ur de sista procentens uppgång? På detta tema funderar jag på om kapitalskyddade placeringar kan vara något att fundera på? Om man bygger upp en portfölj under en längre tid (säg 2 år) och sedan rullar placeringarna vid förfall. Vad tycker ni om det? Jag har, som rubriken kanske antyder, inte tid att göra egna analyser. Tack!

Anonym
Anonym
2014-12-16 11:06

Gunther, det är det ÅTTONDE underverket! Möjligtvis är det så fantastiskt att det borde erkännas som ett av de sju.

Tack för ett, som vanligt, utmärkt avsnitt!

Vänliga hälsningar,
Johannes

Anonym
Anonym
2014-12-16 08:59

Tjena gubbar! Tack för en bra pod!

Sitter och lyssnar på avsnitt 42 och en tanke slog mig:

Jag tänker inom en snar framtid, när jag känner mig tillräckligt påläst, gå in på aktiemarknaden.

I början av Januari kommer jag att påbörja mitt examensarbete, på ett väldigt intressant företag, som jag är intresserad av att köpa aktier i. Vad bör jag titta på/ ta reda på (inifrån) och vad får jag veta utan att betraktas som en insider om jag kommer fram till att det är ett attraktivt företag? 🙂

Med Vänliga hälsningar
Rambo

Anonym
Anonym
2014-12-15 23:47

Hej Sparpodden! Jag har gått vilse i räntedjungeln och tänkte att ni kunde hjälpa mig att hitta rätt. När man hör ordet “räntan” i bestämd form singular så menar man oftast reporäntan. När “räntorna” kommer i bestämd form plural så fattar jag det som att man menar marknadsräntorna, alltså 3 månader, 5 år och 10 år. Sedan finns det en ränta som heter STIBOR också, men den verkar man inte prata om så ofta förutom när man sätter pris på obligationer. Har jag förstått allting rätt? Reporäntan har jag börjat förstå ganska bra, men vad är det egentligen som styr… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-12-15 23:20

Tjabba!
Tränar ni någon sport? Varför varför inte?

Anonym
Anonym
2014-12-15 21:16

Hej!
Hade varit kul att lyssna på ett avsnitt av er om finanskrisen 08. Varför allt hände och varför idel L.B konka.
Hälsningar

Anonym
Anonym
2014-12-15 20:27

Tjenare

Jag undrar om ni har några förslag på hur man kan få sin sambo intresserad av ekonomi och sparande.
Känns som om allt skulle bli så mycket lättare om båda drog åt samma håll.

Tack för en fantastiskt bra pöd!

/Ricky

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm