Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 55 – Skandalvärderade jätteräkornas revansch?

Inledningsvis vill jag för sista gången dela med mig av min önskan: Om du tycker om #sparpodden så skulle Jan och jag bli väldigt glada om du vill lägga din röst på oss i Svenska Podradiopriset.

Röstar det gör du här. Tack till alla er som lägger de 30 sekunder som behövs för att rösta!

Jätteräkor med stor potential?

Intresset för det kinesiska bolaget Sino Agro Food som bl.a. producerar ekologiska jätteräkor har exploderat bland Nordnets kunder. Idag är det över 700 personer som köpt in sig i aktien som är OTC-noterad i USA. Totalt har de investerat närmare 200 miljoner kronor i företag vars värdering skvallrar om skandal – men kanske rymmer enorm potential!? I avsnittet gör vi en djupdykning efter att jag haft kontakt med aktivisten Fredrik Danielsson som investerat i bolaget och Erik Ahl som är ansvarig för Corporate Development inom bolaget. Utöver dessa två personer har jag talat med flera privatsparare som själva investerat i bolaget. Är det flopp eller topp?

Orättvist barnsparande

Jag har tillsammans med min günthern (praktikant som gör internship hos mig) låtit göra en undersökning för utvecklingen av ett månadssparande om 1000 kronor i en gratis svensk indexfond under 18 års tid från 1950 fram till 1995. Anledningen till att detta är intressant är likheterna med ett potentiellt sparande till barn. Hur stora kan skillnaderna bli mellan barn som är födda med bara några års mellanrum om föräldrarna tillämpat samma modell för sparande? Undersökningen visar t.ex. att den som föddes 1981 kunde kvittera ut 2 miljoner kronor på 18-årsdagen om föräldrarna sparat 1000 kronor i månaden och fått indexutvecklingen under perioden. Motsvarande sparande för den som föddes 1984 gav bara en fjärdedel av det alltså 500 tusen kronor. Den avgörande faktorn är naturligtvis börsens humör 18 år efter födelsen. Mitt råd för att undvika att denna typ av orättvisa situation uppstår är att ha ett gemensamt sparande för alla dina barn på en kapitalförsäkring där alla barnen är förmånstagare i lika delar. Här nedan kan du se hur det skulle sett ut för dig och dina eventuella syskon:

Rapportperiod, utbildningsval & valutabevis

I avsnittet avhandlas även den pågående rapportsäsongen, möjligheterna med valutabevis, de korta räntefondernas tillkortakommanden, det rätta utbildningsvalet och hävstångsprodukters lämplighet i pensionssparandet. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda:

00:00 – 03:05 Intro, intensiv rapportsäsong och lugnare marknad
03:05 – 10:01 Nordnets egen rapport, hur står det till med skalbarheten?
10:01 – 14:48 Vill du träffa Günther under november? Kommande event.
14:48 – 16:54 Ska man välja räntefond eller sparkonto?
16:54 – 36:45 Är Sino Agro Foods – dags för revansch?
36:45 – 41:14 Valutabevis – ett modernt sätt att spara i valuta?
41:14 – 47:12 Födelseårets stora påverkan på barnsparandet
47:12 – 49:02 Vad ska jag studera för ett bli framgångsrik inom finans?
49:02 – 53:34 Fungerar BULLx15 bra för långsiktigt sparande?
53:34 – 56:05 Spännande tjänster på Nordnet

Rapportnervositet och emissionslöfte

Rapportsäsongen är här men riskaptiten har minskat drastiskt senaste månaden. Förbereder sig marknaden för rapportbesvikelser? Eller är det kanske bara naturligt nervositet efter en lång tid av uppgång? Detta tillsammans med ett vidlyftigt emissionslöfte är veckans huvudnummer i #sparpodden.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
43 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-22 17:25

Hej, Jag (Fru Minimalist) och Herr Minimalist väntar vårt första barn inom en snar framtid. Vi försöker läsa in oss på Försäkringskassans regler och tycker oss förstå dem samtidigt som det är svårt att hålla koll på hur alla olika regler relaterar till och påverkar varandra. Har ni några generella tips och råd vad gäller uttagandet av föräldradagar i synnerhet och föräldraledigheten i allmänhet? Vi planerar att dela lika på föräldraledigheten i den mån det går, trots att Herr Minimalist har betydligt högre lön än Fru Minimalist. Om möjligt kommer barnet att börja dagis efter ca ett år, men det… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-23 10:16

Grattis Fru och Herr Minimalist! Vilket glädjande besked och tack för att ni hjälper till att säkra Sveriges framtida tillväxt. När det gäller föräldraledighet (borde egentligen heta arbete) – så är det viktigt att ni tar en titt på det kollektivavtal som ni går under. Om ni inte vill plöja detta så skulle jag boka ett möte med personalchefen på ert jobb för att få reglerna förklarade för mig. Vissa avtal är tämligen generösa och fyller upp lön till 80% (i vissa fall tom högre) under en begränsad tid. Denna fråga kan ni inte få svar på via Försäkringskassan. Därefter… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-22 17:42

Hej, tack för en fantastisk podd! Ni har fått mig och mina vänner på ekonomiutbildningen att öppna ögonen för sparande och privatekonomi. Något som bland alla ekonomikurser har gått oss förbi. Jag tror min fråga kan vara intressant och relevant för fler lyssnare. Jag investerar ungefär 20% av mitt sparkapital i OMX och DAX mini futures med 4-6x hävstång bull och bear, en position behåller jag oftast inte mer än ett par dagar eller veckor. Ytterligare 20-40% investerar jag i olika intressanta och större bolag, oftast inte längre än 1 månad. Till min fråga. Eftersom jag i genomsnitt har 50-80%… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-22 17:57

Jag gillar idén att ha gemensamt sparande till flera barn. Men hur hantera olika uttagstid? Om man antar att man vill flytta respektive barns sparande från KF till barnets eget isk konto på 18 års dagen. Oavsett så blir det lite lurigt pga olika startår och olika slutår, hur gör du Gunther? Bara ta ut säg en tredjedel (för 3 barn) på första 18 års dagen och sedan hälften nästa 18 års dag och sen får den sista resten?

Anonym
Anonym
2014-10-22 23:32

Skulle ni kunna ta upp några bra svenska utdelningsbolag som kan vara bra att ha på flera års sikt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-23 10:53

NCC, Telia, HM, Castellum, Swedbank, Industrivärden.

Anonym
Anonym
2014-10-23 00:08

Hej och tack för en mycket bra och lärorik podd! Ni har min röst.

Du nämnde för 2 avsnittet sedan att eventuella små köp i dominerande innehav i din portfölj skapar ett “brus” och en oönskad uppmärksamhet och därmed inte bör synas på Shareville.
Vad menar du med detta “brus”?

Du som är transparensens budbärare och Shareville-predikare trodde jag resonerade tvärtom. Jag trodde detta var Sharevilles syfte? Att kunna se när en person som man anser vara en god investerare gör affärer. Det finns ju möjlighet att argumentera för sina affärer om du är rädd att intentionerna missuppfattas.

Anonym
Anonym
2014-10-23 12:09

Är det dumt att spara sina pengar på sparkonto? är inte så insatt och är rädd för att förlora pengarna.

Anonym
Anonym
2014-10-23 13:15

Kan man som privatsparare hitta analytikers estimat av vinster gratis någonstans för svenska företag?

Anonym
Anonym
2014-10-23 16:08

Hej och tack för den bästa podden om sparande – ni har minst en röst i podradiopriset 🙂 Jag har en fråga om bostadsköp, något som varit uppe många gånger men ändå… Jag och min fru står i valet och kvalet mellan att bo kvar i vår hyresrätt i utkanten av Göteborg (2,5 rok, 6000 kr i hyra inkl el och parkering) eller att köpa ett boende (vi tittar såväl på bostadsrätter som radhus/hus). Skall vi investera våra 200′ kr och köpa senare eller skall vi låna av föräldrar för att få ihop en kontantinsats på upp till ~400′ kr… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-23 21:03

Jag förstår inte resonemanget att man inte vet bolagets kostnader/resultat pga att man har betalt leverantörer med aktier. Självfallet återfinns kostnader för levererade tjänster och varor i resultaträkningen, allt annat vore bokföringsbrott. Hur man väljer att finansiera sina köp påverkar inte kostnaden för varan/tjänsten, annat än som finansiella kostnader för räntor etc. Det är ingen principiell skillnad mellan att först göra en nyemission och sedan använda pengarna till att betala skulder eller att betala skulderna direkt med emitterade aktier. Sedan att det har varit olyckligt med all utspädning är en annan femma. Vidare så innehåller bolaget mer än “protein”. Man… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-23 22:55

Ush vilken dålig ljudkvalitet på senaste avsnitten, skärpning. Dock var innehållet lika bra som vanligt 🙂

Anonym
Anonym
2014-10-24 00:02

Har en fråga apropå Jans hedge i Bear. Varför gör man så? Är ju lite som att sätta 1000 kr på rött och 100 på svart på roulette. Är det inte bättre att bara sätta 900 kr på rött och räntespara de 200 kronorna som man får över?

Anonym
Anonym
2014-10-24 08:23

Intressant att ni tagit upp Sino Agro Food som i mitt tycke är ett minst sagt spännande bolag.

Jag vet att bolagets verksamhet inte är helt lätt att sätta sig in i och det är ett antal fel i podden precis som Strindberg skrivit nedan.

Jag hoppas att ni kommer fortsätta följa bolaget och våga er på en liten investering.