Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 55 – Skandalvärderade jätteräkornas revansch?

Inledningsvis vill jag för sista gången dela med mig av min önskan: Om du tycker om #sparpodden så skulle Jan och jag bli väldigt glada om du vill lägga din röst på oss i Svenska Podradiopriset.

Röstar det gör du här. Tack till alla er som lägger de 30 sekunder som behövs för att rösta!

Jätteräkor med stor potential?

Intresset för det kinesiska bolaget Sino Agro Food som bl.a. producerar ekologiska jätteräkor har exploderat bland Nordnets kunder. Idag är det över 700 personer som köpt in sig i aktien som är OTC-noterad i USA. Totalt har de investerat närmare 200 miljoner kronor i företag vars värdering skvallrar om skandal – men kanske rymmer enorm potential!? I avsnittet gör vi en djupdykning efter att jag haft kontakt med aktivisten Fredrik Danielsson som investerat i bolaget och Erik Ahl som är ansvarig för Corporate Development inom bolaget. Utöver dessa två personer har jag talat med flera privatsparare som själva investerat i bolaget. Är det flopp eller topp?

Orättvist barnsparande

Jag har tillsammans med min günthern (praktikant som gör internship hos mig) låtit göra en undersökning för utvecklingen av ett månadssparande om 1000 kronor i en gratis svensk indexfond under 18 års tid från 1950 fram till 1995. Anledningen till att detta är intressant är likheterna med ett potentiellt sparande till barn. Hur stora kan skillnaderna bli mellan barn som är födda med bara några års mellanrum om föräldrarna tillämpat samma modell för sparande? Undersökningen visar t.ex. att den som föddes 1981 kunde kvittera ut 2 miljoner kronor på 18-årsdagen om föräldrarna sparat 1000 kronor i månaden och fått indexutvecklingen under perioden. Motsvarande sparande för den som föddes 1984 gav bara en fjärdedel av det alltså 500 tusen kronor. Den avgörande faktorn är naturligtvis börsens humör 18 år efter födelsen. Mitt råd för att undvika att denna typ av orättvisa situation uppstår är att ha ett gemensamt sparande för alla dina barn på en kapitalförsäkring där alla barnen är förmånstagare i lika delar. Här nedan kan du se hur det skulle sett ut för dig och dina eventuella syskon:

Rapportperiod, utbildningsval & valutabevis

I avsnittet avhandlas även den pågående rapportsäsongen, möjligheterna med valutabevis, de korta räntefondernas tillkortakommanden, det rätta utbildningsvalet och hävstångsprodukters lämplighet i pensionssparandet. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda:

00:00 – 03:05 Intro, intensiv rapportsäsong och lugnare marknad
03:05 – 10:01 Nordnets egen rapport, hur står det till med skalbarheten?
10:01 – 14:48 Vill du träffa Günther under november? Kommande event.
14:48 – 16:54 Ska man välja räntefond eller sparkonto?
16:54 – 36:45 Är Sino Agro Foods – dags för revansch?
36:45 – 41:14 Valutabevis – ett modernt sätt att spara i valuta?
41:14 – 47:12 Födelseårets stora påverkan på barnsparandet
47:12 – 49:02 Vad ska jag studera för ett bli framgångsrik inom finans?
49:02 – 53:34 Fungerar BULLx15 bra för långsiktigt sparande?
53:34 – 56:05 Spännande tjänster på Nordnet

Rapportnervositet och emissionslöfte

Rapportsäsongen är här men riskaptiten har minskat drastiskt senaste månaden. Förbereder sig marknaden för rapportbesvikelser? Eller är det kanske bara naturligt nervositet efter en lång tid av uppgång? Detta tillsammans med ett vidlyftigt emissionslöfte är veckans huvudnummer i #sparpodden.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
43 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-30 09:01

Hej!

En fråga som kanske främst lämpar sig för Partiet. ISK är visserligen ett lyft för sparandet men borde vi inte ha ett system liknande Englands ISA (http://en.wikipedia.org/wiki/Individual_Savings_Account) där man får sätta av pengar före de beskattas likt IPS men med en frihet att använda pengarna innan pension. Vore det inte klokt att premiera sparande och inte bara belåning i Sverige?

/Thomas

Anonym
Anonym
2014-10-29 22:55

I avsnittet vecka 43 så försökte ni svara på en fråga kring bull-fonder och varför det inte var ett klokt beslut att alltid vara fullinvesterad i i en bullX15 då börsen alltid går upp på sikt. Ni lyckades inte så bra och sa att ni skulle återkomma i det kommande avsnittet. Det gjorde ni dock inte. Ni får gärna försöka reda ut detta i nästa avsnitt. Vad förutom fondavgiften är problemet med denna strategi?

Anonym
Anonym
2014-10-29 13:38

Hej! Tack för en grym pod! Jag har en fråga runt boräntorna och kopplingen till reporäntan. Vid den senaste sänkningen av reporäntan till 0 så har en del banker gått efter och sänkt sina räntor. Ett exempel på detta är Handelsbanken som i dagsläget har en 3-månaders ränta som är 2,23% och en 1-årsränta som är 2,17%. Hur hänger detta ihop? Jag kan förstå att 1-årsräntan kan vara lägre än 3-månaders räntan om man räknar med att reporäntan kommer sjunka ytterligare (och därmed att 3-månaders räntan kommer sjunka nämnvärt under 1-årsräntans nivåer), men det är ju knappast möjligt när reporäntan… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-28 21:57

Är en trogen lyssnare av sparpodden och finner den väldigt kunskapshöjande och underhållande. Har egentligen bara en fråga på om hur eller Om nordnet kommer att kontra på Avanza nya miniPris? är ju väldigt förmånligt för oss som vill månadsspara i aktier och på sätt sprida inköpen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-29 09:05

Benny Benasa! Kul att du gillar #sparpodden – hoppas att den i kombination med Shareville kan höja din kunskap även i framtiden. Vi kommer att se över våra priser. Det gör vi alltid och det glasklara målet är att vara ett konkurrenskraftigt alternativ. Samtidigt vill vi inte bara stressa ut en lösning bara för att “matcha” Avanzas nya erbjudande. Hur stora belopp brukar du handla för? Har full förståelse för att kommentarsfältet inte är den plats där du vill prata om det här – ring mig om du vill så kan vi prata om just din situation. Du kan fråga… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-28 19:30

Hej,

Som nyinflyttad från Nordnetdirekt till Nordnet så har jag mötts av dilemmat att välja mellan Aktie fond-depå och Inversteringssparkonto. Kan inte ni ställa lite för och emot hur man ska tänka. Vem som ska välja vad. Handlar det om mängden transaktioner man gör, hur stort aktiekapital, riskbenägenheten i sitt sparande. Finns det några brytpunkter för dessa ovan? Ändras dem nu när Reporäntan är nere på 0%?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-29 08:55

Hej Brandgul,

jag ska besvara din fråga med ett inlägg som Günther skrivit på ämnet – klicka in på länken nedan så kommer du få bästa svar på din fråga:

https://nordnetblog.wpengine.com/valj-ratt-konto/10/02/2014/

Hälsningar,
Faraz

Anonym
Anonym
2014-10-28 13:17

Hej!

Tack för en bra podd!

Frågan om ISK har varit uppe flera gånger men skulle behöva ett litet förtydligande. Vad som sker när man flyttar över innehav från en aktiedepå till ISK är jag med på, dvs överföringen ses som försäljning i depån och som en insättning i ISK. Men vad händer om jag vill flytta mina innehav i ett ISK-konto från en annan bank till Nordnet, är det möjligt och triggar det här några skatteffekter? Tillkommer det några andra kostnader?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-28 17:56

Det går bra att föra över tillgångar från ett ISK-konto i en bank till ett annat ISK-konto i en annan bank. Det medför inga ytterligare skatter. Jag skulle tro att mer eller mindre alla banker/mäklare har blanketter på sina hemsidor som du ska använda.

Du kan däremot inte flytta ut aktier från ett ISK-konto till en vanlig depå.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-29 08:53

Hej JB, när vi gör en sån flytt så flyttar vi hela skalet till oss. Med det menar jag att vi helt enkelt lyfter över din befintliga ISK till oss utan att det ses som insättning. På Nordnet.se kan du hitta följande blankett: https://www.nordnet.se/pdf/se/flytt_vp_isk_tillNN.pdf Vad gäller avgift så är det lite olika. Från vår sida utgår ingen avgift – vi är bara glada att kunna hälsa dig välkommen som ny kund. Däremot tar avsändande institut oftast ut en avgift – den brukar man slippa om man väljer att avsluta den ISK man har där i samband med flytten. Hoppas det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-28 10:11

Hej! Skulle vilja ha er förklaring hur värderingen för de olika svenska obligationsfonderna korta/långa penningmarknad samt korta/långa företagsobligationsfonder skulle påverkas om RB börjar med några slags kvantitativa lättnader vilket signalerades lite idag. Tack för en bra podd! Mvh /Joel

Anonym
Anonym
2014-10-27 13:57

Hej Gunther och Jan.

Jag äger lite aktier i Lundin Mining och tycker mig se större kurssvängningar under eftermiddagen (15:00-16:00) till skillnad från övriga dagen. Är det jag som inbillar mig eller finns det någon realistisk anledning till varför kursen tenderar att röra på sig mer under denna tid än resten av dagen? Kan det ha att göra med att andra marknader öppnar vid denna tidpunkt?
Tack för en fantastisk podd!

Anonym
Anonym
2014-10-27 11:35

Hej, Blev inspirerad av Gunthers tanke att spara en liten del av alla aktier man har ägt för att följa deras upp/nedgångar och för att lära sig av sina misstag. Men Jag tycker det blir för mycket aktier i portföljen på detta sätt. Skulle då vilja öppna ytterligare en ISK-depå där jag skulle spara alla dessa “mindre” innehav. Frågorna är då: 1. Går det att ha dubbla ISK på Nordnet? (Har sökt utan att finna) 2. Går det att flytta värdepapper från en depå till en annan utan att framtvinga någon flyttavgift? Tack för svar och tack för podden (ps:… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-27 18:42

Du kan ha hur många du vill.

Anonym
Anonym
2014-10-27 11:06

Tack för en bra podcast. Ligger lite efter men försöker lyssna så mycket som möjligt så jag hamnar i fas. Är rätt så ny på detta med aktier.
Det jag funderar på är PE-tal, vet hur man räknar ut det och vad de olika komponenterna är men kan inte riktigt relatera kvoten. När kan jag räkna en aktie som dyr? Vissa företag sägs ju vara dyra vid PE 15 medan andra är billiga då. Hur ska man tänka kring detta? Finns det någon tumregel vad PE-talet är för olika branscher?

Stort tack
Johan

Anonym
Anonym
2014-10-26 21:46

Hej,

Tack för en underhållande och lärorik podd, ni ger ett härligt perspektiv på sparande. Givetvis har ni min röst!

Jag har på senare tid börjat nosa kring superfonderna Norge och Danmark för att få lite större riskspridning i mitt innehav. Följer dessa fonder index som inkluderar och återinvesterar utdelningar?

Stort tack!
Karl M

Anonym
Anonym
2014-10-26 14:46

Hej

Jag har en fond som investerar i medel till långa obligationer/räntor (Spiltan högräntefond). Vad jag har förstått så går värdet på långa obligationer upp när reporäntan går ner och tvärtom. Min plan är att sälja innehavet i fonden när det verkar som att räntorna börjar stiga (ryktas ju att riksbanken sänker igen på tisdag).

Min fråga är vad man kan förvänta sig hända med värdet på långa obligationer när ECB drar igång sitt QE program. Anledningen till att jag sparar i fonden är bostadsköp på 1-3 års sikt. Kanske är bättre med en kort räntefond då? Blir osäker.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm