Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 54 – Vidlyftiga emissionslöften på skakig börs

Inledningsvis vill jag önska en sak: Om du tycker om #sparpodden så skulle jag bli väldigt glad om du vill lägga din röst på oss i Svenska Podradiopriset.

Röstar det gör du här. Tack till alla er som lägger de 30 sekunder som behövs för att rösta!

Rapportnervositet och emissionslöfte

Rapportsäsongen är här men riskaptiten har minskat drastiskt senaste månaden. Förbereder sig marknaden för rapportbesvikelser? Eller är det kanske bara naturligt nervositet efter en lång tid av uppgång? Detta tillsammans med ett vidlyftigt emissionslöfte är veckans huvudnummer i #sparpodden.

Frågetecken kring indexförvaltning

En annan fråga som vi diskuterar är indexfondsförvaltning. En lyssnare har nämligen observerat att Nordnet Superfonden Sverige har haft några procent av sitt kapital i räntebärande papper. Borde det vara tillåtet – om man ska följa index? Mitt svar på frågan är: ja! Förvaltaren kan återskapa index avkastning på många olika sätt. För de allra flesta indexförvaltare så äger man aktierna som ingår i indexet och detta utgör nästan hela portföljen. Men sedan vet man att kunder både kommer att strömma till och ifrån fonden, varför du alltid måste ha en likviditet i beredskap för att klara dessa förändringar. Förvaltaren kan då välja att arbeta med andra finansiella instrument för att återskapa utvecklingen för index i sin förvaltning.

När du utvärderar en indexfondsförvaltare ska du alltid utgå ifrån en jämförelse mot det index som förvaltaren är satt att följa. Om avvikelserna är mer negativa än vad som borde vara fallet givet den procentuella avgiften (Superfonderna har inga avgifter) så ska man vara kritiskt. Då har nämligen förvaltaren misslyckats med sitt uppdrag – och jag tycker att man ska kräva en förklaring. Om fonden istället har gått bättre än sitt jämförelseindex så ska man också vara kritisk eftersom detta också är ett misslyckande. Det kan nämligen bero på att indexförvaltaren har tagit högre risk än index (men det kan också finnas naturliga förklaringar t.ex. att förvaltaren har arbetat med aktieutlåning och därmed erhållit ränta).

Det var några tankar om utvärderinga av indexförvaltning, som svar på lyssnarfrågan.

Frågor, frågor, frågor

I avsnittet avhandlas även sannolikheten för att börsen faller 30 procent, vad indexskalan i OMXS30 egentligen betyder och hur man ska agera i börskaoset. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 07:09 Günthers fula genväg blev senväg och Svenska Poddradiopriset
07:09 – 21:30 Hur sannolikt är det att börsen gå ner 30%?
21:30 – 25:25 Vilken enhet mäter man OMXS30 när man talar om t.ex. 1300-nivån?
25:25 – 28:03 Köp kvalitétsaktier vid nedgången – men lever ni som ni lär?
28:03 – 41:40 Sagodröm eller mardröm efter vidlyftigt emissionslöfte?
41:40 – 44:38 Gör indexförvaltare medvetet dåliga affärer om det gått för bra?
44:38 – 46:45 Cliffhanger om barnsparandets stora avkastningsskillnad.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-28 11:31

Hej Sparpodden!

Jag undrar, finns det någonting som säger att jag inte får eller bör äga aktier hos en konkurrent till min arbetsgivare?

Tack för en bra podd!

mvh

Anonym
Anonym
2014-10-27 11:28

Hej Tack för en grym podd. Trist att ni inte vann årets podd. Måste svida lite extra för Jan att ni blev slagna av Radio Råsunda? 🙂 Jag undrar en del kring företrädesemissioner: Om jag har förstått det rätt så är det inte ovanligt med en rabatt vid företrädesemissioner, men hur kraftig brukar den vara? Är det egentligen en rabatt man pratar om, eller väljer bolaget helt enkelt en lägre kurs för att försöka garantera att aktiepriset på börsen inte sjunker under teckningskursen innan teckningsperioden är över? Ofta ser man i kommunikén från bolagsstämman att styrelsen ges rätt att besluta… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-27 16:02

Hej Mr.H.G.Blob, Både Jan och jag är mycket besvikna över det inträffade. Självklart borde vi och våra lyssnare tagit hem Svenska Podradiopriset. Dina frågor är stora och breda och jag tror att vi kommer att ägna ett större stycke åt att besvara dessa i ett kommande avsnitt. Men för att redan nu ge några svar kan jag säga följande: En rabatt vid företrädesemissioner är vanligt. Anledningen till detta är att man vill få så många aktieägare att stoppa in mer pengar i bolaget. Vi kan ta ett exempel: Ett bolag med 200 aktier som värderas till 1 kr styck (börsvärdet… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-25 15:10

Hej! Några veckor för sent nu kanske men jag undrar om någon Günthern har analyserat hur börsen gått under röda respektive blåa regeringar historiskt. Det hade varit intressant att veta om börsen presterat i genomsnitt bättre eller sämre med olika partier vid makten.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-27 15:33

Hej Johan,

Självklart har mina Günthern fått analysera detta. Sedan år 1900 ser det ut på följande sätt:

Vänsterregering: 8,59% årlig avkastning
Högerregering: 6,71% årlig avkastning

Man skulle därför av dessa siffror kunna utgå från att en vänsterregering är mest positiv för börsen. Det vore däremot enligt mig att dra allt för långtgående slutsatser. Anledningen är att högerregeringar ofta fått komma till makten när det varit mer turbulent i omvärlden eller när problemen för Sverige varit stora. Man kan under 1900-talet snarast talat om att Socialdemokraterna har styrt landet – med några undantag för högerregeringar.

Politikhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-10-24 19:20

Får passa på att tacka för en lysande pod med mkt matnyttigt innehåll. Sitter på ett Nordnetkonto i både Sverige och Norge. Har cash som kommer in i båda länderna. Vi skulle kunna kalla det “pendlare”. Hur bör man tänka då man handlar. Handlar på bolag både Sverige Norge och US. Har en strategi som jag för tillfället använder att handla med mitt norska konto då jag helt enkelt börjat med det och den norska kronan måste anses ligga lågt i kurs så för helt enkelt över från Sverige till Norge. Men bör jag tänka om? Alltså handla svenska aktier… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-27 16:05

Hej Bröli?! Din fråga rymmer flera dimensioner. Dels har du valutaaspekten att ta hänsyn till. Den kan jag inte kommentera djupare eftersom jag har svårt att göra någon seriös valutaanalys av NOK/USD/SEK. Därutöver har du en skattedimension. Jag skulle tro att du har svårt att finna något mer gynnsamt än KF eller ISK i Sverige. Den årliga schablonskatten ser ut att landa under 0,4% för nästa år (vi vet exakt den 30 november). Sedan kan det finnas aspekter utifrån i vilket land du är skriven. Med detta följer en skattskyldighet som inte ska negligeras. Har svårt att vara mycket tydligare… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-22 14:31

Äh, kan ju inte ens läsa en kommentar, my bad, sry…

ser vi fram emot eftermiddagen då rå…

Anonym
Anonym
2014-10-22 14:30

Kul men varför inget nytt avsnitt, det är onsdag…?

Anonym
Anonym
2014-10-22 14:13

Observera att detta upplägg kom upp en vecka för sent. Veckans avsnitt släpps som vanligt idag onsdag, och blogginlägget kommer förmodligen under eftermiddagen.

Trevlig lyssning och läsning önskar Günther Mårder.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm