Ett år på riktigt
Nu kan även Jan få vara med och fira ettårsjubileum eftersom detta är det femtioandra avsnittet av #sparpodden tillsammans. Vårt jubileum sammanfaller även med att Shareville blivit tillgängligt för alla som vill inspireras av hur andra investerar. För mig är det rena godisbutiken när jag får titta in hur andra sparare investerar sina pengar och även få ta del av kommentarer kring hur de tänker. När jag skriver detta den 1 oktober så finns det över 14 000 portföljer att inspireras av!
Frågorna denna vecka
Denna vecka diskuterar Jan och jag om vår eventuella aktiebubbla, min PPM-spekulation, aktierekommendationernas värde, effektiv pengarväxling, vår syn på Ratos och vilken aktie som skulle kunna vara den bästa att äga i 20 år? När det gäller den sistnämnda frågan säger fegisen inom mig att man borde välja ett investmentbolag eftersom man då kan få en förvaltning som också borde kunna hänga med i tiden. Men detta resonemang bygger på att ledningen för dessa bolag är framsynta, något som inte behöver vara självklart. Vilken aktie hade du valt?
Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!
Agenda
00.00 – 06:19 Bräkande välkomnande vid förnyat ettårsfirande.
06:19 – 12:17 Shareville har öppnats för alla!
12:17 – 16:24 Günther djärva bett i sitt PPM-sparande.
16:24 – 35:07 För vem skrivs alla aktieanalyser och vilken är tidshorisonten?
35:07 – 38:02 På vilket sätt för jag bäst in pengarna till Sverige?
38:02 – 42:00 Hur ska jag lägga upp min tjänstepension?
42:00 – 46:27 När spricker börsbubblan? (även 18:46)
46:27 – 48:38 Vår syn på Ratos?
48:38 – 54:00 Vilken aktie skulle ni köpa idag om ni var tvungna att behålla den i 20 år?
Du gör #sparpodden
Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.
Jubileumshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.
Vilka PPM-bett i Ryssland gjorde Günther? Tror inte det togs upp.
Hej Robban,
Jag har köpt Roburs Rysslandsfond som i PPM har en avgift om 0,4%.
PPM-hälsningar
Günther Mårder
Kul att antalet lyssnare ökar och att fler därmed upptäckt hur bra er pod är! Några förslag på ämnen jag vill att ni tar upp är: 1. Jag skulle gärna se ett avsnitt med fokus på försäkringar. En genomgång av vad man måste ha, vad man bör ha, och vad man bör undvika. (Hemförsäkring, personförsäkring, bilförsäkring osv) 2. Skulle även vilja ha ett avsnitt om hushållsekonomi. Alla kostnader kopplade till bostaden med tips på hur man minimerar dessa (tex elavtal). 3. Andra typer av vardagskostnader och hur man kan minimera dessa. Jag vet att det finns diverse jämförelsesajter men de… Läs mer »
Hej Martin,
Det är bra förslag. Flera delar av frågorna kommer vi säkert att behandla framöver. Faktum är att många kan spara mycket genom att se över dessa vardagliga kostnader.
Jag kan generellt säga att jag personligen försöker hålla mig till ett minimum av försäkringar och istället bygga ett enormt eget kapital som kan användas om olyckan skulle vara framme. På så sätt slipper jag att betala till försäkringsbolagens vinster och får dessutom tydliga incitament att vara mer försiktig i livet (t.ex. i biltrafiken – vilket även ger bränslebesparingar och lägre slitage på bilen).
Vardagshälsningar
Günther Mårder
Ni diskuterade idag hur bankernas analyser och rekommendationer inte har något egentligt värde för oss privatsparare.
Men hur är det med analyser från mer oberoende källor som t.ex Aktiespararna? Skulle ni säga att en rekommendation därifrån,eller från någon liknande tidning, är mer “opartisk” och nyanserad och därmed mer tillförlitlig?
För om man inte kan ha åtminstone lite förtroende för dessa analytiker som arbetar heltid med analyser. Hur ska man då kunna tro att man själv som hobbyekonom ska kunna göra en bättre analys (om den inte bara ska byggas på känslan för företaget)?
Hej Niclas,
Det är en bra fråga. I grunden så ska man ha begränsad förväntan på att proffsen kommer att kunna slå marknaden. Det gäller analytikernas tips, förvaltarnas jobb, journalisternas analysartiklar.
Det finns en bok som kan vara intressant att läsa som heter Lönsamma aktietips? Där visar Lidén och Rosander att det var Aktiespararen och GP! som hade de bästa aktietipsen.
I grunden så handlar det om att försöka bygga en aktieportfölj med rejäla bolag med sund affärsmodell där du förhoppningsvis lyckas undvika de stora kurskatastroferna.
Analyshälsningar
Günther Mårder
Tack för en riktig kalaspodd. Innan jag började lyssnade på sparpodden så brydde jag mig bara om min egen aktieportfölj och brydde mig inte alls om mitt pensionsparande. Jag var ju en av dom som för några år sedan sa ja när nån Nisse ringde och sa att dom sköter PPM åt mig för 500 spänn om året. Ok tänkte jag. Och hos banken satt man bara och nickade när dom rekommenderade nåt till IPSen. Men tack vare er underbara podd och värdefulla kunskap så har jag nu sagt upp all skit, sänkt mina avgifter med 85% och ökat min… Läs mer »
Hej Daniel,
Du anar inte vad det värmer i mitt sparhjärta när jag får höra historier som denna.
Det är precis av detta skäl som vi fortsätter att lägga ner all tid för att varje vecka släppa #sparpodden.
Just nu är det över 30 000 lyssnare och tänk dig om dessa dessutom har kontakt med ytterligare tre personer och hjälper dem i frågor om sparande och pension – då kan vi göra underverk tillsammans!
Korka upp sampagnen.
Sparpoddshälsningar
Günther Mårder
Hej och tack för en bra podcast, lyssnat sen dag ett och ni håller klassen än – fortsätt så! 🙂 Har nyligen börjat fått tjänstepension där 75% är placerat i traditionell förvaltning (garantiränta 1,25% och återbäringsränta 12%, just nu.). Resterande 25% är placerade i fonder. Fondutbudet är dock snålt, jag kan välja mellan 26 fonder där avgiften varierar från 0.40%-1,80%. Hur ska man tänka? Är ingen fondspecialist så vet inte hur jag ska utvärdera fonderna etc. Är det på sikt bättre att ha kvar det i fonder för att öka risken trots det snåla utbudet och relativt höga avgifterna på… Läs mer »
Se svaret på frågan med de detaljerade uppgifterna.
Postade min fråga igen av misstag nedan. Jag kan säga att jag jobbar på Skandia och är låst till vår plattform och Skandias egna fonder. Ni har också rätt i att jag kan välja upp till 50% i fondplacering. Det är en FTP-lösning som är vald via valcentralen, alltså ingen mellanhand. Detta är fondutbudet, i den länken finns det 33 men i själva verket kan jag välja mellan 26, ni får i alla fall en bild över hur det ser ut: http://web.msse.se/SKANDIA/vips/ska/all/sv/quickrank?subtab=all&sort=name&sortdir=asc&maincategory=&company=&chosen=false&freetext=Skandia&category=&Underkategori=-1&categorize=True&tr=TrailingReturns.OneYear&fq=CoalesceSRRI&f=MaxFees.Management Avgifterna för trad är 85 kr i fast avg. och 0,17% i rörlig. För fond är det: 85… Läs mer »
Hej Edvin, Du kan börja med att ta bort alla ränte, hedge och blandfonder. Dessa ska du bara köpa om du har en vy att aktier som tillgångsslag kommer att utvecklas dåligt i ett kortsiktigt perspektiv 1-3 år. Du har vidare rätt i att fondavgifterna är tråkigt höga. Dessa avgifter innebär att du kommer att få lägre pension än någon som t.ex. arbetar på Nordnet och kan välja mellan nästan alla fonder (givet att det finns fonder med likadan inriktning men till lägre avgifter). Därtill så ogillar jag fondnamn som inte tydligt ger en bild av vad de innehåller. Ta… Läs mer »
Hej (Gunther), du sa i dagens podd att du gärna letade bolag som analytiker ratade snarare än bolag där det bara fanns köprekar. Vad tror du om Oriflame på längre sikt? Kursen har fått ta en hel del stryk de senaste åren men har kvar en hög direktavkastning (kvartalsvis) och har satt rimliga mål att nå, dessutom är det få (ingen?) analytiker som tror på bolaget. Om inte, är det något annat bolag där du går emot analytikerna?
Hej David,
I mina ögon så handlar Oriflames utmaning om affärsmodellen. Jag och Jan och diskuterat detta i något tidigare avsnitt.
Kommer marknaden för direktförsäljning att fungera lika bra framöver? Vad händer när en bredare medelklass börjar växa fram på flera av marknaderna som de verkar på?
Jag håller med om att det finns mycket som ser aptitligt ut i Oriflame just nu – men kniven faller fortfarande. Jag skulle gärna se att kursen stabiliseras (köparna återvänder). Innan jag hoppar in.
Bästa hälsningar
Günther Mårder
Tjena grabbar,
Jag har haft möte med Länsförsäkringar angående tjänstepension. Utfallet blev placering i deras garantiförvaltning. Har ni lust att prata lite om denna sparform?. Fördelar och nackdelar kontra vanliga fonder? Förvaltningsformen de erbjuder har bara funnits i ett år och har under denna tid avkastat 7.34%. Det låter för bra för att vara sant
Gunther nämnde olika kriterium för att hitta sparare på Shareville som är intressanta att följa. Finns det någon filtermekanism på Shareville för att göra just detta. T.ex hitta användare med färre än 5 affärer per månad och med sharpkvot över xyz.
Mvh Gabriel
Att gå lång en marknad eller aktie som stiger pågrund av irrationella mänskliga psykologiska anledningar i hopp om att det ska stiga ännu mer – är det ett rationellt eller irrationellt beslut?
Vilken Rysslandsfond köpte du Günther?
Jag vill först tacka för en riktigt bra podcast, ett riktigt nöje att lyssna på under pendlingen till studierna. Har en fråga som jag funderar på: När ska man ta en förlust? I Februari och Mars i år gick jag in i Volvo och Sandvik med avsikten att hålla dessa aktier i minst fem år. Men hittills har det varit en riktigt urusel affär där den förstnämnda har gett en avkastning på -15,05% och den andra -11,53%. Är det bättre att sälja av och lägga pengarna i en indexfond istället? Eller ska man hoppas på att det blir bättre under… Läs mer »