Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 52 – Analytikernas baktanke & djärvt PPM-bet

Ett år på riktigt

Nu kan även Jan få vara med och fira ettårsjubileum eftersom detta är det femtioandra avsnittet av #sparpodden tillsammans. Vårt jubileum sammanfaller även med att Shareville blivit tillgängligt för alla som vill inspireras av hur andra investerar. För mig är det rena godisbutiken när jag får titta in hur andra sparare investerar sina pengar och även få ta del av kommentarer kring hur de tänker. När jag skriver detta den 1 oktober så finns det över 14 000 portföljer att inspireras av!

Frågorna denna vecka

Denna vecka diskuterar Jan och jag om vår eventuella aktiebubbla, min PPM-spekulation, aktierekommendationernas värde, effektiv pengarväxling, vår syn på Ratos och vilken aktie som skulle kunna vara den bästa att äga i 20 år? När det gäller den sistnämnda frågan säger fegisen inom mig att man borde välja ett investmentbolag eftersom man då kan få en förvaltning som också borde kunna hänga med i tiden. Men detta resonemang bygger på att ledningen för dessa bolag är framsynta, något som inte behöver vara självklart. Vilken aktie hade du valt?

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda

00.00 – 06:19 Bräkande välkomnande vid förnyat ettårsfirande.
06:19 – 12:17 Shareville har öppnats för alla!
12:17 – 16:24 Günther djärva bett i sitt PPM-sparande.
16:24 – 35:07 För vem skrivs alla aktieanalyser och vilken är tidshorisonten?
35:07 – 38:02 På vilket sätt för jag bäst in pengarna till Sverige?
38:02 – 42:00 Hur ska jag lägga upp min tjänstepension?
42:00 – 46:27 När spricker börsbubblan? (även 18:46)
46:27 – 48:38 Vår syn på Ratos?
48:38 – 54:00 Vilken aktie skulle ni köpa idag om ni var tvungna att behålla den i 20 år?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Jubileumshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
49 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-11 21:29

Tackar för ännu en bra podd, vet ni om jag som privatperson kan hindra vargarna från att ta mina “PPM” pengar, eller är det kört. MHV Robert

Anonym
Anonym
2014-10-10 09:50

Såg ni dokumentären “En börsmäklares hjärna”? Det vore intressant att höra era reflektioner kring forskningsresultaten som framställdes här. Lämnar vi våra pengar till testosteronstinna 20-åringar som fattar beslut baserade på dagsform och känslor? Intressant också att vi är mer riskbenägna när vi ämnar att förlora nåt i jämförelse med när vi har möjlighet att vinna…. Som exempel: Skulle du välja att vinna 100 dollar till 100% chans eller 200 dollar till 50% chans vs skulle du välja att förlora 100 dollar till 100% eller förlora 200 dollar till 50% chans?

Här är länken till denna intressanta dokumentär: http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/avsnitt-1-403

Anonym
Anonym
2014-10-09 14:15

Hej Sparpodden!

Skulle gärna vilja höra en liten analys om Sensys Traffic 🙂

Tack för en bra podd!

//Sara

Anonym
Anonym
2014-10-08 08:26

Hejsan!

Jo, i något avsnitt för inte så länge sedan tangerade ni olika betalkort. Det hade varit väldigt intressant om ni kunde bena ut de variabler man ska fundera över inför ett sådant val. Just nu har jag SEB som är helt förkastligt då man inte “tjänar” några bonuspoäng eller nåt. Så det är dax att byta. Men till vad?

Kikade här men ändå svårt att välja:
https://kortio.se/?gclid=CjwKEAjw9qafBRCRiYrL4-fpuFkSJACvocQ1L–tb2woRq_WKTi6U-dC-0em8a6CvU2z5cCkSSe4GRoCNYDw_wcB

Tror lyssnarna skulle uppskatta en lite djupare genomgång av en sådan basal sak i vardagsekonomin.

Tack återigen för en strålande podd som jag hela tiden gör reklam för till vänner och bekanta!

Anonym
Anonym
2014-10-07 23:54

Hej sparpodden! Jag funderar på att köpa min första bostadsrätt i Uppsala. Jag har kollat en del och funnit en intressant nyproduktion. Det är en lägenhet på ca 32 m2 med ett sovloft på ca 12 m2. Priset ligger på 1 375 000 kr och avgiften på ca 1 500 kr, med andra ord exakt det jag letar efter. Jag pratade med mäklaren som sa att det är en första betalning på 20 000 kr direkt och en till betalning på 30 000 kr i slutet på oktober. Det är bindande vilket betyder att jag kommer vara tvungen att köpa… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-07 21:37

Hej Sparpodden!

Gratis och billiga indexfonder är enligt mig mycket bra investeringar. Det som dock skulle kunna vara bättre, är indexfonder som lånar ut innehaven till blankare och erhåller ränta som är högre än avgiften. Finns det sådana fonder och kan ni i så fall ge konkreta exempel.

Med vänliga hälsningar, Arash

Anonym
Anonym
2014-10-07 21:17

Hej Sparpodden & Co.,

När jag kikar på Superfonden Sveriges innehav finns det ett pajdiagram som visar att den till 3,6% är räntebärande och till resterande del består av aktier. Som jag förstår det så ämnar fonden återspegla NASDAQ OMXSBGI och dess avkastning. Är det helt riktigt att Superfonden Sverige är en indexfond? Står det fel i pajdiagrammet om ränta? Isåfall ska det väl stå att det är en mixfond? Kanske är något att förtydliga även i podden.

Med vänliga hälsningar,
Johan

Anonym
Anonym
2014-10-07 04:44

Hittade svaret på min fråga i tidigare avsnitt.
Har kört igenom gamla avsnitt på jobbet senaste dagarna. Jag tycker det finns saker ni kan göra bättre. Det jag saknar är dubbelt så långa avsnitt, dubbelt så många ggr i veckan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-07 19:27

Hej Daniel,

Du är ju för snäll!

Det är tack vare all positiv feedback som vi fortsätter. Men för att vi ska kunna fortsätta leverera kvalité så kommer ni att behöva bjuda oss på bra förslag till ämnen att diskutera.

Fundera och tala gärna med dina vänner kring vilka frågor som är svåra eller intressanta så kanske vi kan gripa tag i dessa.

Sparpoddshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-08 03:16

Jag skulle gärna höra ännu ett Fundamentalt frosseri. Gärna med nåt av investmentbolagen.

Anonym
Anonym
2014-10-06 23:41

TACK FÖR ALLT! Ni borde öppna upp så man får skiva in sin bloggadress när man kommenterar. Dem flesta som kommenterar driver väl en blogg om aktier. Man vill ju kunna klicka sig vidare.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-07 14:36

Varför skulle Nordnet göra reklam för andras bloggar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-07 19:29

Hej Patrik,

Du kan faktiskt skriva in länkar men då krävs det att någon av oss som administrerar bloggen godkänner inlägger. Jag tror tyvärr att det är nödvändigt. Vi har flera gånger blivit utsatta för omfattande spam.

Vi har ingenting emot när det är intressanta länkar som förmedlas – så länge de här högrelevanta för innehållet i frågan/kommentaren.

Länkhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-10-06 15:46

Hej. Jag studerar mitt tredje år och kommer till nästa år byta stad för att läsa vidare på högre nivå. När jag började min utbildning köpte jag min lägenhet som nu stigit bra i värde. Jag kommer därför göra en vinst vid försäljning som gör att mitt inkomst av kapital kommer medföra att jag inte har rätt till CSN-lån (dåligt). Finns det något sätt jag kan göra för att skjuta på redovisningen av denna intäkt i deklarationen då jag inte vill leva för vinstpengarna? Eller är enda chansen att slippa det genom att skriva över lägenheten genom en gåva till… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-06 18:07

Hej Erik, Det som skulle kunna förändra förutsättningarna är om du plötsligt skulle få stora summor underskott av kapital. Det skulle du kunna få om du erhåller en gåva av värdepapper eller annan tillgång som redan har en stor förlust bakom sig. När du får en tillgång så övertar du det tidigare anskaffningsvärdet vilket gör det möjligt att ta emot skattemässiga underskott av kapital. Kanske har dina föräldrar några sura fondinnehav de skulle kunna ge till dig – och du därefter avyttrar. Dubbelkolla alltid med Skatteverket vad som gäller så att du inte gör något som är fel. Jag tar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-10-06 12:05

Hejsan,

Ger jag bort en ros så uttrycker det som känt att jag har varma känslor för mottagaren av blomsten.

Gunther var inne på det att ge bort en aktie/aktietips som gåbort-gåva för många avsnitt sedan. Om vi kopplar det til blomsterspråk, har ni några aktier som uttrycker motsvarande känslor gentemot mottagaren?

mvh, Stång

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-06 18:03

Hej Häv Stång,

Min förhoppning är naturligtvis att mottagaren ska bli rörd till tårar när jag meddelar att det finns en möjlighet att följa min privata aktieportfölj på Shareville.se

Finns det någon finare gåva? (Förutom att det gått helt snett senaste tre månaderna…

Gåborthälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-10-05 21:08

Hej. Såg just inequality for all. Definitivt en dokumentär som alla borde se. Den handlar om att medelklassen behöver få det bättre för att ekonomin ska kunna växa. Rent logiskt så är det väl det bästa för ekonomin att fler kan vara med och agera. Nu till frågan. Ponera att företagen höjer lönerna för medelklassen, vilket vissa vänsterivrare anser är det enda jobbskapande, och medelklassen växer med mindre vinster till företagen till en början. Om ekonomin mår bra av det borde väl aktiemarknaden gå bra? Delar de stora företagen ut så mycket av vinsten att det inte räcker till höjda… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-06 18:13

Hej Simon,

Det var många stora och bra frågor! Jag tror att jag och Jan kommer att fånga upp en hel del av dessa till näsa avsnitt av #sparpodden.

Tyvärr måste jag göra dig besviken och meddela att du förmodligen kommer att behöva vänta till på torsdag den 9/10 eftersom jag nu befinner mig på föreläsningsturné med Nordnet i Halmstad, Växjö, Kalmar och Jönköping.

Håll ut – så kommer det diskussion och svar till flera av de frågor som du ställer.

Makrohälsningar
Günther Mårder

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm