Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 49 – Jakten på riskfritt & gamar i marknaden

Går det att investera riskfritt?

Jag investerar alltid för att få maximal avkastning med så låg risk som möjligt, helst av allt riskfritt. Men går det verkligen? Akelius går nu ut med ännu en emission och du får då chansen att köpa preferensaktien för endast 320 SEK. Leder detta till en 4% riskfri vinst eller är det bara en illusion som får oss att köpa mer? Självklart finns det inga gratisluncher och vi berättar varför.

Gamarna lurar på banker i kollaps

Elakt uttryckt skulle man kunna säga att staten vakar som en gam på ett döende byte och angriper så fort villebrådet är nere. Jag syftar på statens förhållningssätt till systemkritiska banker. Både Jan och jag är överrens om de positiva delarna med att skydda viktiga banker och deras kunder. Men man ska komma ihåg att som aktieägare finns det ingen som räddar dig, även om en systemkritisk bank skulle gå omkull. I detta avsnitt berättar vi hur man påverkas om en sådan situation skulle uppstå.

Utöver riskfria investeringar och konkurser så tar vi även upp lyssnarfrågor om höjda arbetsgivaravgifter, investeringssparkonton, jämförelseindex och mycket mer. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 –13:01 Intro – Stjärnglans, valfläsk & mjuka ministrar
13:01 – 27:39 Riskfri vinst på Akelius preferensaktie?
27:39 – 35:02 Varför använder vissa fonder inget jämförelseindex?
35:02 – 37:14 Ska jag flytta gamla fonder i en Aktiedepå till ett ISK på Nordnet?
37:14 – 40:34 Hur viktigt är det att valutasäkra utländska fonder och ETFer?
40:34 – 45:23 Leder höjda arbetsgivaravgifter till färre jobb?
45:23 – 51:43 Vad händer i Sverige om en systemkritisk bank går i konkurs?
51:43 – 53:04 Slipade event & magiska stunder

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Riskfria hälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
19 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-12-11 15:45

I think you’ve just captured the answer peltcefry

Anonym
Anonym
2014-09-23 19:33

Hallå sparpodden! Jag är en 19-årig kille med intresse för aktiesparande. Sitter för tillfället med drygt 400 000 kr på ett sparkonto med en ränta som såklart kan betraktas som ett rån. Förutom dessa pengar lägger jag även undan en summa pengar varje månad, för tillfället 7000kr. Äger även aktier för drygt 100 00 kr. Jag har nu vissa tankar på att successivt placera stora delar av pengarna jag har på sparkontot i Superfonderna på Nordnet och sedan fortsätta krydda med några enskilda aktier. Är det verkligen rätt att nu, även om det sker successivt under t. ex ett år,… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-16 14:52

Hej mister Gun och mister Jan, Jag är student och min enda egentliga inkomst är CSN men på somrarna jobbar jag extra. Jag har ett ISP konto på Nordnet sen något år tillbaka, men jag har aldrig sålt någonting utan bara låtit det växa. Eftersom jag går på CSN så får jag bara nå upp till en viss inkomst per termin. Därför undrar jag när en försäljning räknas som inkomst. Är det när försäljningen av aktien sker eller när jag tar ut pengarna från ISP-kontot? Räknas bara avkastningen som inkomst eller hela beloppet? Jag skulle vilja möblera om lite i… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-14 20:55

Angående kinneviks handelsstopp i veckan: Vad är det för mening att en handelsstoppa en aktie då kursen ändå borde justeras så fort man får handla i den igen?

Tack för en bra podd!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-15 14:56

Hej Ragge, Din fråga tar vi upp i veckans avsnitt av #sparpodden. Hos dig på onsdag eftermiddag. Man kan säga att det främsta skälet till handelsstopp är att skapa likabehandling mellan marknadens alla aktörer. När en väsentlig men oannonserad nyhet släpps vill man att alla ska han en möjlighet att uppfatta nyheten innan aktien prissätts utifrån den nya informationen. Det är börsen som äger beslutet om en aktie ska handelsstoppas eller inte. Börsen kan även fatta beslut om att “blåsa” orderboken för att börja om med ren orderbok. Oavsett om börsen beslutar sig för att göra detta eller inte så… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-14 09:56

Hej, Hur ska man tänka kring Ratos? Har köpt in mig på i snitt på 62,40 och ligger back 15% på den posten. Gillar bolagets affärsidé och tror definitivt mer på deras förmåga att få portföljen att växa mer än mig som amatör. Men jag är lite tveksam kring några saker. Ligger det några lik i garderoben? Varför det stora kursraset? Och vad händer om dom inte hittar något vettigt att köpa i år? Köper dom något skitbolag som dom gjorde före finanskrisen? Skiftar dom ut pengarna till oss aktieägare, eller kan dom på något sätt spara pengarna i bolaget… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-14 09:31

Hej!

Först och främst tack för ett givande och underhållande program.

Hur ska man som nybörjare göra på börsen när man inte än kan förlita sig på sina egna fundamentala och tekniska analyser då erfarenhet saknas? Alltså hur startar man upp sin portfölj utan sätta sitt kapital i stor risk.
Hur finner man sitt egna mönster för att hitta guldkornen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-16 14:23

Hej Marcus, Din fråga är vanlig bland sparare som precis ska börja investera på marknaden. Säkert får du en hel del hjälp av att lyssna på gamla avsnitt av #sparpodden. Jag kan även ge några extraråd. Börja med att sätta upp ett månadssparande i en indexfond (vanlig fond eller ETF med Nordnets avgiftsfria månadssparande). Detta kan vara en bas i ditt sparande. Därefter kan du krydda med några enskilda aktieinvesteringar (låt dessa aldrig utgöra mer än 15 procent av ditt totala sparande). Börja förslagsvis med att gå igenom våra stora investmentbolags innehav: vilket av investmentbolagen tycker du sitter på den… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-12 20:55

Hej och tack för ett bra program. BAKGRUND Min familj har en inkomst efter skatt på ca 65tkr. Vi månadsparar 25tkr på Nordnet (superfonderna, samt ETF emerging, USA samt Europa). Villa på ca 4,5Mkr (75% belåning). Vi har ett sparkapital på Nordnet om ca 2,8Mkr. (600tkr i Brummer multi Strategy, resten i aktier). Vi har inget behov av kapitalet på minst 10år troligtvis längre. FRÅGA Hur kan vi få en bättre utväxling på vår lyckosamma situation? Vi är beredda på att öka vår risk. Vad hade ni gjort? Skaffat dyrare bostad för att få investera med lånade pengar? Vänta på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-12 15:54

Hur ser ni på att istället för att köpa en fastighet istället köpa aktier i fastighetsbolag och då få en bredare exponering mot olika fastighets typer industri,bostad,kontor ect,genom att köpa fastighets aktier med olika inriktningar på sina fastighetsportföljer.
Har inte kontant insats för att köpa en fastighet men vill ändå ha exponering mot den sektorn. Detta istället för att spara ihop pengarna till en fastighet.

//Johan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-16 14:30

Hej Johan, Du kommer att få svar på frågan i #sparpodden 50. Rent generellt kan man säga att när man investerar i en fastighetsaktie så måste man tro på företagets sätt att förädla sina tillgångar. Det handlar om så mycket mer än att köpa billigt och sälja dyrt inom fastighetsbranschen. De som blir de långsiktiga vinnarna är de som kan hjälpa sina kunder att skapa högsta möjliga nytta och därmed stå beredda att betala bra för detta. Om du investerar själv i fastigheter gäller samma sak. Ge dig inte in i branschen om du inte har en idé om hur… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-12 15:01

Hej,

Tack för en mycket trevlig podd!

Jag har 300 000 i en svensk indexfond. Jag tror att det kommer att bli fullkomligt parlamentariskt kaos efter valet, fråga mig inte varför. Detta i sin tur tror jag kommer ha en negativ inverkan på sverigeindex. Hur kan jag ‘hedga’ mig mot den här nedgången? Jag vill inte gå 100% likvid, då jag inte vill utlösa skatteeffekter (vanligt fondkonto). Har ni några tips?

Anonym
Anonym
2014-09-11 20:53

Härlig podd som vanligt! Kul att det diskuteras en hel del politik också!
Jag har en fråga om jobb inom finansbranschen, finns det någon möjlighet att under gymnasiet extrajobb hos någon bank/investmemtbolag med någon lättare syssla? Hur skulle ni gått till väga?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-16 14:44

Hej Mustapha, Tyvärr är det oftast omöjligt att komma in i finansbranschen redan under gymnasiestudierna. Detta tycker jag är tråkigt. Jag försökte faktiskt själv börja jobba på bank när jag var 16 år, men de tackade vänligt men bestämt nej. Undrar om de ångrar sig idag (tänker inte avslöja vilken bank)? Mitt enda förslag är att försöka ta dig in i någon av stödfunktionerna: receptionen, ekonomiadministrationen, vaktmästeriet osv. Det kan vara en start. Om du lyckas med detta så ska du vara mycket engagerad i att lära dig vad olika personer gör och vad de heter. Efter ett tag kan… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-11 14:23

Har inte hunnit lyssna igenom avsnittet än, håller på att beta igenom alla avsnitt sedan starten men är snart ikapp. Men tack på förhand får man väl säga! 🙂

Tänkte ställa en fråga, finns det någon statistik på hur börsen reagerar på ett politiskt val. Exempel i USA, demokraterna eller republikanerna vinner, vad händer då?
Eller inför söndagens val i Sverige. Har marknaden redan ställt in sig på en vinnare, enligt många verkar det bli en röd-grön regering kommande mandat period. Eller kommer det som en chock på måndag.

Anonym
Anonym
2014-09-11 10:40

Bra avsnitt!
Bästa kombinerande miljö och jämställdhets valfläsket med 10 kr punktskatt på 98 oktaning bensin.
Mer än så behövs inte.
Sen tror jag ni var ute och cyklade gällande straffskatt på bankerna, inte är det höjda arbetsgivaravgifter för bankanställda som avses.
Lovar att göra Sampange när partiet får egen majoritet.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-16 16:22

Kul att du gillar #sparpodden Fågel Fenix.

När det gäller straffskatt på bankerna så förekom det planer från borgerligt håll att införa det som en ökad arbetsgivaravgift för bankanställda. De rödgröna har inte formulerat skatten på det sättet – men jag tror inte att det skulle vara främmande inför det.

Nu fick Partit ingen egen majoritet i Riksdagen så vi kommer att ha svårt med regeringsbildningen. Däremot har vi meddelat Stefan att vi är redo att ta över landet om han finner uppgiften övermäktig.

Partihälsningar
Günther Mårder

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm