Hoppa till huvudinnehållet

Spara 1 000 kr per månad och bli miljonär

Att bli miljonär genom att ha ett automatiskt månadssparande på 1000 kr per månad är inte svårt, det är faktiskt bara en fråga om tid.

Många lägger 1000 kr i månaden på spel i hopp om att någon gång vinna storkovan och bli miljonär.

Av 4 miljoner sålda trisslotter är det 122 stycken som ger vinst på över 10 000 kr.

Istället för att förlita oss på tur, chans och dåliga odds kan vi kika på vad man kan göra för att istället ha oddsen på vår sida.

Låt oss räkna lite på detta.

Hur lång tid tar det att spara ihop en miljon?

Sparar du 1000 kr per månad så tar det 83 år

  • 1 000 000 kr / 1000 kr per månad = 1000 månader
  • 1000 månader / 12 månader per år = 83,3 år

Men du är ju inte här för att du gillar att spara utan för att du gillar att investera!

Låt oss räkna igen

Vi använder oss av Nordnets sparkalkylator och knappar in 1000 kr i månaden i sparande samt Stockholmsbörsens genomsnittliga årliga avkastning de senaste 20 åren

Istället för 83 år av sparande så är vi nu nere på 24 år tack vare börsens avkastning och ränta på ränta-effekten. Om vi köpt lotter istället hade vi troligtvis fått hålla på i en evighet.

Kalkylatorn hittar ni här.

Trolla fram en tusing

1000 kr i månaden kan man exempelvis få över genom att ta med matlåda till jobbet istället för att köpa utelunch (90 kr utelunch – 30 kr matlåda = 60 kr sparade varje dag x 22 arbetsdagar = 1320 kr per månad).

Älskar du att äta utelunch så kan du säkert hitta ett annat sätt att frigöra denna tusenlapp, exempelvis genom att dra ner på spel, cigg, snus eller vad det nu kan vara.

Under de senaste 10 åren har jag sparat och investerat mellan 8 000-12 000 kr per månad, för mig tog det mellan 5-6 år att nå den första miljonen.

Men man behöver inte bli så extrem, ett sparande på några hundralappar varje månad om man börjar tidigt kan vara skillnaden mellan att knappt gå runt som pensionär eller att leva i överflöd.

Över långa tidsperioder är ränta på ränta-effekten så extrem att man inte kan förstå det förrän man slagit in det i en sparkalkylator. Och då tappar man hakan!

Automatiskt månadssparande

Jag tycker det är smart att automatisera sitt sparande. Man kan till exempel sätta ett autogiro på 1000 kr varje månad som dras automatiskt när lönen kommer in, man ser aldrig pengarna och saknar dem inte.

Så här kan det se ut:

  1. Starta autogiro till Nordnet
  2. Sätt upp ett månadssparande
  3. Låt det ticka på år ut och år in och snart är du miljonär

Följ mig

Om ni vill läsa mer från mig så har jag ett Instagramkonto med runt 36 000 följare. Ni hittar dit via denna länk: Pengabingen__

Har du inte startat din resa på börsen ännu så kan du bli kund hos Nordnet via länk nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm