Hoppa till huvudinnehållet

Sommarbörsens vinnare och förlorare

Medan regnet sköljde över svenska semesterfirare mulnade också Stockholmsbörsen, även om vissa bolag och sektorer sticker ut. Men på andra håll i världen har marknaden gått för högtryck. Här är sommarbörsens vinnare och förlorare.

En och annan semesterfirare har suckat över det ostadiga vädret i Sverige i juli. Dessvärre har inte Stockholmsbörsen under juli varit mycket att hurra för heller. Åtminstone inte i ett nationellt perspektiv. För medan OMXSPI har rört sig i sidled den senaste månaden, så har Dow Jones stigit med 3,4 procent under samma tid. Dow Jones steg under hela 13 dagar i följd, vilket inte hänt sedan 1987. Just det året klingar dock kanske inget vidare hos den som kan sin börshistoria..

Bredare uppgång

På plussidan är att det i USA handlar om en bredare uppgång under sommaren än den vi sett tidigare under året, då några stora techjättar stod för en stor del av uppgången. Nu har även mindre amerikanska bolag utvecklats väl. På tre månader summerar S&P500 en uppgång med 10,26 procent.

Bakom uppgången ligger en kombination av marknadens tro på att räntetoppen snart är nådd, starka bolagsrapporter och att det ser ut som att det blir en mjuklandning för amerikansk ekonomi. Men den starka uppgången för den amerikanska börsen väcker förstås frågan hur mycket som finns kvar att ge i närtid. Fitch sänkta kreditbetyg för USA var kanske anledningen som många investerare letade efter för att sälja av och ta hem vinster.

Tillväxtmarknader har gått bra

Också tillväxtmarknader har levererat. Turkietbörsen har gått som en raket. Fonden BNP Paribas Turkey Equity är den fond på Nordnets plattform som har gått absolut bäst den senaste månaden, och den har stigit med strax över 19 procent. Näst bäst alla fondkategorier har HSBC GIF Turkey Equity gått, men en ungefär lika stor uppgång den senaste månaden. Uppgången kommer efter att det tycks som att den nyvalde presidenten Erdogan slutligen tar tag i landets penning- och finanspolitik som i flera år präglats av vanskötsel. Nu har en ny, internationellt väl ansedd, centralsbankschef utsetts, och så även finansminister. Det väcker hopp om att perioden med urusel ekonomi, med framför allt skyhög inflation, kanske äntligen kan gå mot sitt slut.

Fonderna som gått bäst

Fonderna som gått bäst senaste månaden på Nordnets plattform alla kategorier:

BNP Paribas Turkey Equity: 19,24 %

HSBC GIF Turkey Equity: 18,96 %

DNB SMB: 8,45 %

Fidelity FAST Global: 8,20 %

East Capital Balkans: 7,66 %

Danske Invest China: 6,58 %

East Capital New Europe: 5,81 %

East Capital Global Frontier: 5,26 %

Coeli Frontier Markets: 5,24 %

Arctic Norwegian Equities: 5,16 %

Källa: Nordnet, 7 augusti

Frontier markets har också gått starkt, möjligen som ett resultat av ökad riskaptit generellt och en något svagare dollar den senaste månaden. Historiskt sett brukar en svagare dollarutveckling vara positivt för mindre utvecklade ekonomier. Med frontier markets menas de tillväxtmarknader som är ännu nyare och mer outvecklade än de traditionella, exempelvis Vietnam, Kazakstan, Förenade Arabemiraten, Nigeria, Kenya, Rumänien med flera.

Även Oslobörsen har hängt med bra den senaste månaden – OSEBX är upp med nästan 3 procent på en månad. Det har gett draghjälp åt fonder med exponering mot norska aktier.

Fonderna som har gått sämst

Sämre har det gått för sektorn förnyelsebar energi. Det här är fonderna som har gått sämst på Nordnets plattform alla kategorier den senaste månaden:

Luxemburg Selection Active Solar: – 12,39 %

Storebrand Renewable Energy: -10,79 %

Thematica – Future Mobility: – 9,49 %

Lynx Dynamic: -8,54 %

DNB Telecom: -6,92 %

IKC Global Infrastructure: -6,7 %

Atlant Green Tech Metals: -6,22 %

Swedbank Robur Transition Energy: -5,9 %

PineBridge Japan Small Cap: -5,84 %

Carnegie Bull: -5,51 %

Källa: Nordnet, 8 augusti

Aktierna som har gått bäst

Även om Stockholmsbörsen i sin helhet har bjudit på mulet väder så finns det såklart gott om exempel på enskilda aktier som stuckit ut åt det ena eller andra hållet.

Aktierna som gått bäst den senaste månaden:

Moberg Pharma: 104 %

Nelly Group: 102 %

Q-Linea: 86 %

Starbreeze: 42 %

Enea: 37 %

SynAct Pharma: 36 %

BHG Group: 31 %

Mildef Group: 30 %

Truecaller: 29 %

Coinshare International: 27 %

Fotnot: Avser aktier på large, mid och small Cap den 8 augusti.

Aktierna som har gått sämst

Vi kan också titta på vilka aktier på large, mid och small cap som gått sämst den senaste månaden.

Ascelia Pharma: – 61,73 %

Mendus: – 61,47 %

SBB: -34 %

Immunovia: -32 %

AddLife: -30 %

Infrea: -26,57 %

Vitrolife: -25,24 %

Note: -23,77 %

Dedicare: -22,76 %

Bulten: -21,44 %

Fotnot: Avser aktier på large, mid och small cap, 8 augusti

Sektorerna som har gått bäst

Det är inte alltid som en titt på enskilda aktier säger något om vilka branscher som dragit index i sin helhet. Istället kan vi välja att titta på branschindex, och här kan vi se att fastigheter och finans stuckit ut i juli.

Fastighetssektorn har pressats under perioden med stigande räntor, men har alltså gått starkt under sommaren. Det gäller både på svensk och på europeisk nivå. Stoxx 600 Real Estate steg som mest med 14 procent mellan juni och juli. Det finns en tro att det värsta nu är över och att ljuset i tunneln i form av en räntetopp kommer för den generellt sett tungt skuldsatta sektorn. I Sverige har OMXSPI Real Estate har stigit med strax över 4 procent på bara en månad.

Men allra bäst generellt sett har finansektorn gått, där det syns en rejäl uppryckning under sommaren jämfört med året i övrigt som knappast gått finansaktiernas väg. OMXS Stockholm Financials är upp med nästan 5 procent på bara en månad. Under sommaren syntes starka rapporter med ökade räntenetton hos storbankerna, men även nischbanker visade styrka i andra kvartalet och fick betalt för det i aktiekursen.

Branscher som gått bäst senaste månaden:

Finans: 4,89 %

Fastigheter: 4,37 %

Hälsovård: 0,26 %

Sällanköpsvaror: 0,17 %

Sektorerna som har gått sämst

Sämre har det gått för telekomsektorn. Här märks exempelvis Telia, som förlorar sin koncernchef Allison Kirkby, något som aktien föll kraftigt på. Tynger gör också Ericsson, som rasade rejält på sin rapport för andra kvartalet. Men allra sämst har tekniksektorn gått. Här ser vi inte alls det uppsving för techaktier som synts under en ganska lång tid nu på exempelvis den amerikanska marknaden. Istället fortsätter svenska teknikbolag att ha det tufft.

Brancher som gått sämst den senaste månaden:

Teknik: -10,54 %

Telekom: – 10 %

Kraftförsörjning: -4 %

Dagligvaror: -3,63 %

Råvaror: -3,43 %

Industri: -0,42 %

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Karl Johannsen
Karl Johannsen
2023-08-08 18:22

Bra sammanfattning
mvh karl

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm