Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer september 2019

Nyfiken på Nordnets Smarta portföljer? Klicka här och läs mer >>

September är historiskt den sämsta månad på året för aktiemarknaden, något som oftast förklaras av säsongsmönster och psykologiska fallgropar. I år var det dock ett undantag och under månaden fortsatte aktiekurserna uppåt trots en strid ström av negativa makrosiffror som allt mer tydligt indikerar en ekonomisk inbromsning. Marknadens motståndskraft förklaras bäst av de fortsatta penningpolitiska lättnaderna i både USA och EU där amerikanska styrräntan sänktes återigen och ECB annonserade att de återupptar kvantitativa lättnader och kommer att fortsätta köpa tillgångar till dess att inflationsmålet är uppfyllt.

I Europa diskuteras en ökad risk för recession i EU:s finansiella motor Tyskland efter sämsta industrisiffrorna på ett årtionde och den italienska regeringen lyckades till slut att bildas efter en lång politisk splittring. Amerikanska WeWorks börsnotering floppade och fick dras tillbaka, bättre gick det i Sverige där PE-bolaget EQT övertecknades 10 gånger. President Donald Trump red ut stormen kring Muellerutredningen men står nu återigen inför en eventuell riksrätt samtidigt som nästa års valrörelse satt igång. I Hong Kong fortsätter de massiva protesterna mot det kinesiska styret samtidigt som det kommunistiska partiet firar 70 år vid makten i Peking.

I årSeptember
Nordnet Smart 5+6,7%-0,6%
Nordnet Smart 10+12,6%-0,1%
Nordnet Smart 15+17,8%+0,6%

Aktiemarkaden gick på högvarv under månaden med S&P 500 upp 1,7%, Stoxx50 +4,2% och Nikkei +5,1%. Den största faktorrorationen på 30 år hände i september och kapital flödade från momentum/låg risk till värdeaktier. Detta innebar att cykliska bolag, som hittills haft ett tufft år, köptes samtidigt som defensiva företag såldes. Sammantaget bidrog Smartfondernas aktiexponeringar positivt till totalavkastningen.

Räntorna på obligationsmarknaden steg kraftigt efter oväntat starka ekonomiska siffror i USA och en duvaktig retorik från amerikanska centralbanken Fed. Detta bidrog negativt till Smartfondernas avkastning och är anledningen till att Smart 5 och 10 har negativ avkastning till skillnad från mer aktietunga Smart 15.

Under månaden fick drönarattacken mot Saudis oljegigant Aramco oljepriserna att skjuta i höjden och crude var som mest upp 19,5%. Guld föll när aktiemarknaden steg och avkastningen på obligationer ökade.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer