Nordnet Smarta Portföljer oktober 2019

Nyfiken på Nordnets Smarta portföljer? Klicka här och läs mer >>

Oktober var en positiv månad för aktiemarknaderna efter att de geopolitiska spänningarna lättat något. Amerikanska centralbanken FED sänkte räntan för tredje gången i år vilket resulterade i en brantare räntekurva.

I årOktober
Smart 5+6,36% -0,33%
Smart 10+12,28% -0,24%
Smart 15+18,57% +0,65%

Relationerna mellan USA och Kina blev återigen bättre efter en överenskommelse om att Kina ska öka sin import av amerikanska jordbruksprodukter, öppna upp den finansiella sektorn och ökad transparens i valutamarknaden. Marknaden reagerade positivt på beskedet (S&P500 +2,2%) även om analytikerna inte tror att detta leder till en långsiktig överenskommelse. I Europa fortsätter dåliga makrosiffor, framförallt från Tyskland, att dämpa börshumöret. Risken för no-deal Brexit har minskat och deadline sköts på ytterligare en gång vilket fick pundet att stiga och det exporttunga indexet FTSE All-Share att falla (-1,4%). Europeiska centralbanken ECB hade sitt sista möte med Mario Draghi som ordförande innan tidigare chefen för IMF, Christine Lagarde, tar över. Styrräntan är på rekordlåga -0,5% och kvantitativa lättnader taktar 20 miljarder euro i månaden tills inflationsmålen är i fas.

Smarta portföljers aktieexponering bidrog positivt till månadens utveckling. Emerging Markets steg kraftigt (+4,2%), men även utvecklade marknader hade en bra månad (+2,6%). Den brantare räntekurvan fick en negativ effekt på ränteexponeringarna, framför allt de längre löptiderna drog ned avkastningen.

Oljepriserna steg under oktober efter oro om att OPEC stryper tillgången med anledning av svaga prognoser på efterfrågan under 2020. Guld steg i takt med att amerikanska dollarn försvagades.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer