Nordnet Smarta Portföljer november

Nyfiken på Nordnets Smarta portföljer? Klicka här och läs mer >>

November var en bra aktiemånad men resultatet i Nordnets smarta portföljer drogs ned av vikande råvarupriser och negativ avkastning i faktorstrategierna.

I årNovember
Smart 5+4,5% -1,75%
Smart 10+10,40% -1,67%
Smart 15+17,11% -1,23%

Höstens aktierally fortsatte i november trots att den diskuterade överenskommelsen mellan Kina och USA ännu inte helt landat och det stundande nyvalet i Storbritannien i december. Utdelningssäsongen blev bättre än befarat med 80% av bolagen i S&P 500 som slog förväntningarna. Börsindex steg globalt med USA i täten (S&P +3,6%) följt av Europa (MSCI Europe ex UK +2,5%) och Storbritannien (MSCI FTSE All-Share +2,2%).  Utvecklingsmarknader gick sämre och slutat runt nollan (MSCI EM -0,1%).

Den amerikanska räntekurvan blev under månaden mindre brant då förväntningarna på ytterligare sänkningar försvann och det ses nu som otroligt att decembermötet leder till sänkning. Även i Europa har ECB officiellt intagit en mindre “duvaktig” hållning och signalerar en paus i ytterligare stimulanser. Ränteexponeringarna i Smart gav under november ett negativ avkastningsbidrag.

Råvarumarknaderna hade en tuff månad där basmetaller, främst nickel och zink,  drog ned resultatet. Oljepriserna steg efter spekulationer om att OPEC kommer strypa tillgången ytterligare. Naturgas rasade efter statistik som visade att produktionen var ovanligt hög.

Nordnet Smarta portföljer hade en negativ utveckling under månaden. Aktieexponeringen bidrog positivt till den totala avkastningen men lyckades ändå inte hålla emot den negativa utvecklingen i råvaror och alternativa riskpremier. Ränteexponeringen var även den svagt negativ.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer