Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer mars 2019

Mars präglades av en fallande räntemarknad till följd av överraskande duvaktiga centralbanker. För Smartfonderna innebar ränteturbulensen en ordentlig uppsida.

Nyfiken på Nordnets Smarta portföljer och varför äkta diversifiering vinner i längden?
Klicka här och läs mer >>

Både europeiska ECB och amerikanska Fed gick ut med att höjning av styrräntan kommer att dröja vilket resulterade i att räntekurvan inverterade för första gången sedan 2007. Historiskt sett ett dåligt tecken för konjunkturen, men övrig makrodata visar på en mer positiv bild och den sammanvägda risken för recession inom ett år svävar runt 50%.

Smartfonderna gav god avkastning i både relativa och absoluta mått under månaden där det främst var räntor med lång duration som bidrog till den positiva utvecklingen.

  • Nordnet Smart 5 +1,8%
  • Nordnet Smart 10 +2,9%
  • Nordnet Smart 15 +3,5%

Aktier levererade blygsam avkastning med amerikanska S&P 500 i spetsen. Sydkorea, Japan och amerikanska småbolag blev månadens besvikelse med negativt avkastningsbidrag. Råvaror gav blandat resultat med olja och gas som starkaste tillgång.

Alternativa riskpremier presterade svagt negativt. Värde- och småbolagsaktier var negativa och lågrisk- och kvalitetsaktier positiva. Stora aktieevent under perioden var Worldpay som steg 10% efter rykten om uppköp av Fidelity National samt Bayer som dök 19% efter att ha förlorat ett stort skadeståndsmål gällande bekämpningsmedlet Roundup. Mest risk är även fortsättningsvis hänförlig till låg vol och värdefaktorn och storleksfaktorn och kvalitetsaktier bidrar med minst risk. Kombinerat är strategierna marknadsneutrala (Beta 0) med en volatilitet runt 4%.

Mer info om månadens avkastningsbidrag finns i grafen nedan. Klicka på respektive stapeldiagram för att se detaljer.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer