Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer maj 2019

Nyfiken på Nordnets Smarta portföljer? Klicka här och läs mer >>

Årets starka aktierally är över och marknaden fick se en ordentlig korrektion i Maj. Smartfonderna klarade sig bra tack vare exponering mot räntemarknaden som bidrog positivt när räntorna föll i utvecklade marknader.

I årMaj
Nordnet Smart 5+2,8%-0,2%
Nordnet Smart 10+5,4%-1,5%
Nordnet Smart 15+8,2%-3,3%

En oväntad upptrappning av handelskriget mellan USA och Kina, tullar mellan USA och Mexiko samt Theresa Mays avgång och osäkerheten kring Brexit satte sordin på börshumöret. I princip alla aktiemarknader såg kraftig nedgång. Kraftigast föll de breda aktieindexen i Europa (-5,7%), USA (-6,6%) och Kina (-9,4%).

Räntor sjönk under månaden till följd av utflöden ur aktiemarknaden. När aptiten på aktier har minskat ökar efterfrågan på obligationer vilket naturligt pressar ned räntorna. Framförallt de långa durationerna (10år) såg en rejäl sättning till följd av sämre makroekonomisk data och ökad konjunkturoro. De korta durationerna (2 år) sjönk främst till följd av förväntningar på att FED ska sänka styrräntan redan i år. Sänkt ränta är positiv för Smartfondernas ränteinvesteringar och räntor var det enda tillgångsslag som genererade positiv avkastning under månaden.

Råvaror bidrog med svagt negativ avkastning under månaden där ädelmetaller och jordbruksråvaror var positiva och energi och basmetaller negativa. Utvecklingen i ädelmetaller drevs på av inflöden från investerare som övergav aktiemarknaden för säkrare investeringar. Jordbruksråvaror ökade till följd av osäkerheter i vädret med spannmål och majs som främsta bidrag.

Faktorstrategier bidrog svagt negativt drivet av värdeaktier. Låg volatilitet och Momentum bidrog positivt.

Mer info om månadens avkastningsbidrag finns i grafen nedan. Klicka på respektive stapeldiagram för att se detaljer.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer