Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer juni 2019

Nyfiken på Nordnets Smarta portföljer? Klicka här och läs mer >>

Efter en korrektion i maj fortsatte årets börsfest i juni med en stark tillväxt i alla större tillgångsslag. Smartfonderna gynnades av såväl stark aktiemarknad som sjunkande räntor och juni slutade som årets än så länge bästa månad.

I årJuni
Nordnet Smart 5+5,9%+3,1%
Nordnet Smart 10+11,5%+5,5%
Nordnet Smart 15+17,2%+8,0%

Aktiemarknaden steg kraftigt under månaden efter att amerikanska centralbanken Fed signalerat räntesänkningar och förhandlingarna mellan USA och Kina förbättrades efter G20-mötet i Osaka. Europeiska aktieindexet Stoxx600 steg (+4,3%) och Amerikanska S&P 500 steg (+6,9%) och nådde precis all time high vid månadsskiftet. Även asien stängde månaden positivt med Japanska Nikkei på +3,28%.

Efter en fortsatt oro för effekterna av handelskonflikter och makrosiffror som tyder på en svalnande konjunktur har tonläget hos både den amerikanska och den europeiska centralbanken varit mera expansiv penningpolitik om det behövs. Den amerikanska centralbanken har gjort helt om under och signalerar nu räntesänkningar under året. Marknaden prisar nu  in flera räntesänkningar i USA och räntorna på alla löptider sjönk kraftigt under månaden. Ränteläget i samtliga regioner Smart investerar i har gynnat Smartfondernas månadsavkastning.

Även råvaror hade en toppenmånad med positiv utveckling inom i stort sett alla kategorier. Geopolitisk orolighet i Iran drev upp oljepriserna, störningar i tillgången samt nyvunnen optimism kring handelskriget mellan USA och Kina drev på priserna för basmetaller och ädelmetaller fortsatte att rusa på grund av svag dollar.

Faktorstrategier bidrog svagt negativt drivet av Momentumaktier. Låg volatilitet och Värde bidrog positivt.

Mer info om månadens avkastningsbidrag finns i grafen nedan. Klicka på respektive stapeldiagram för att se detaljer.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer