Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer januari

Nyfiken på Nordnets Smarta portföljerKlicka här och läs mer >>

Efter ett starkt börsår 2019 började det nya decenniet på gott humör men det förändrades snabbt mot slutet av januari. Den största orsaken var oron över Corona-viruset, samtidigt som optimismen från handelsavtalen mellan USA och Kina glömdes bort. Sammantaget blev det en svag månad för aktiemarknaden men en bra månad för räntemarknaden.

Spänningarna mellan USA och Iran avtog och märktes knappt på marknaden. Storbritannien lämnade till slut EU och valet i USA tog fart. Ekonomin i stort fortsätter att utvecklas och rädslan för en kortsiktig lågkonjunktur har minskat avsevärt. De redan välutvecklade aktiemarknaderna hade en relativt oförändrad månad i januari medan tillväxtmarknader, Hang Seng i synnerhet, drabbades av Corona-utbrottet.

2019 Januari 2020
Smart 5 + 4.23 % + 0,06 %
Smart 10 + 10.69 % – 0,43 %
Smart 15 + 19.05 % – 1,35 %

Vi fick se kraftiga nedgångar i olja och metall på grund av förväntningar på lägre efterfrågan för branscher som transport, logistik och byggindustrin. Tillgångsklassen som gick bäst i januari var obligationer, som ofta står tryggare under tider av osäkerhet. Statsobligationerna slog aktiemarknaden och amerikanska dollarn och japanske Yen förstärktes. Faktorinvesteringar i Smart fick en vansklig månad och slutade svagt negativt.

Våra kunder har efterfrågat mer detaljerad information om vilka tillgångsklasser som bidrar till fondernas avkastning från månad till månad, och hur stor den nominella exponeringen är i varje tillgångsklass. Detta illustreras i grafer nedanför. Observera att summan av tillgångsslag är mer än 100% och högst i Smart 15. Detta beror på att fonden använder hävstång för att kompensera tillgångar med låg risk såsom räntor.

Smart 5:

Smart 10:

Smart 15:

Källa: Bloomberg och JP Morgan

Smartportföljernas investeringsstrategi går ut på att en väldiversifierad portfölj bör slå en ren exponering mot ett passivt index över tid. Under perioder när aktiemarknaden går riktigt bra är det svårt att slå aktieindex men över flera marknadscykler är vi övertygade om att diversifiering mellan flera tillgångsslag lönar sig.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer