Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer februari

Februari började stadigt för aktiemarknaderna, utan oro för Corona och med tillväxtsiffror från USA som var bättre än förväntat. Men den goda stämningen på börsen vände plötsligt sista veckan i februari på grund av COVID-19 som numera är den korrekta benämningen. Efter nyheter om att viruset spridit sig till Sydkorea, Italien och Iran skakades börserna världen över och de fortsatte dyka när ännu fler bekräftade fall spred sig över jorden. Japan, Hong Kong, Singapore, USA, Tyskland, Kuwait, Thailand, Frankrike och Spanien är bara några av de länder som drabbats av mer än 30 fall i slutet av februari.

2019 Januari 2020 Februari 2020
Smart 5 +4.23 % +0,06% -2,76%
Smart 10 +10.69 % -0,43 % -4,87%
Smart 15 +19.05 % -1,35 % -8,66%

Oron på börsen gäller inte viruset i sig utan hur en pandemi i sin tur påverkar industri, export, turism och därmed ekonomisk tillväxt på en global nivå. Rädslor för negativ påverkan både på Kinas tillväxt såväl som den globala tillväxten tillsammans med förväntningar om att centralbankerna kommer ge monetärt stöd gjorde att statsobligationerna stod lägre än någonsin. I slutet av månaden stod den amerikanska 10-åriga obligationsräntan på ett nytt lägsta-rekord på 1,1 %. Det är 2,1 % lägre än den senaste toppen i oktober 2018.

Skolor och företag världen över införde nya riktlinjer för att minimera riskspridningen. S&P 500 avslutade månaden ner 8,2 % och vi fick uppleva de mest händelserika dagarna på börsen under den sista veckan på månaden. Ur ett regionalt perspektiv stod sig tillväxtmarknader något bättre mot oron för COVID-19 trots att viruset mestadels drabbat Asien. En anledning tycks vara att man numera förväntar sig färre nya utbrott i Kina än utanför. Redan utvecklade marknader (-8,4%) såg alltså ännu större nedgångar än tillväxtmarknader (-5,3%) men det var framförallt Japan (-10,3%) som var den största bidragaren till det. Negativa utsikter för turism i kombination med en fallande BNP, minskande export för den 14: e månaden i rad och en höjning av försäljningsskatten har påverkat den japanska ekonomin och marknaden hårt.

Riskaversionen spred sig även till tillgångarna. Oljepriset föll 13 % och adderade ytterligare ett fall på oljepriset, som totalt minskat med 27 % i år. Anledningarna är dels ekonomiska störningar på grund av Corona-utbrottet, en oro om minskad efterfrågan på olja för första gången sedan 2009 men även osäkerhet på grund av att förhandlingarna mellan Ryssland och OPEX om genomförandet av ytterligare nedskärningar av utbudet stod stilla. Ett oljepris under 50 USD skickar en desinflationsimpuls till världsekonomin, vilket ger centralbankerna utrymme för stödjande åtgärder. När detta inlägg publiceras 2020-03-06 vet vi att FED mycket riktigt sänkte räntan med 0,5 % den 3 mars för att motverka negånden i ekonomin som spridningen av COVID-19 riskerar att skapa. Den kom oväntat snabbt och vi kan förvänta oss att andra centralbanker kan komma med liknande sänkningar.

Smartfonderna påverkades negativt av de kraftiga nedgångarna på de globala aktiemarknaderna samt råvaror i februari.

Smart 5 :

Smart 10:

Smart 15:

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer