Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer augusti 2019

Augusti bjöd på ovanligt mycket turbulens trots att sommarmånaderna normalt är lugna och händelselösa.

Nyfiken på Nordnets Smarta portföljer? Klicka här och läs mer >>

Augusti bjöd på ovanligt mycket turbulens trots att sommarmånaderna normalt är lugna och händelselösa. Månaden kickstartade med en tweet från Donald Trump om kraftigt höjda tullavgifter på kinesiska varor trots en tidigare överenskommelse om ”vapenvila” i handelskriget. President Xi Jinping var inte sen med att svara och situationen fortsatte att eskalera under augusti. I Europa tynger Brexit Storbritannien och marknaden prisar inte in att Boris Johnson löser situationen. Tyskland publicerade dåliga makrosiffror och politisk osäkerhet råder i flera länder inom EU. Globala aktiemarknader dök på spänningarna, världsindex (MSCI World) ner 1,9%, USA (S&P 500) ner 1,8% och Europa (STOXX600) ner 1,6%. Smartfondernas aktiedel påverkades negativt av turbulensen.

I årAugusti
Nordnet Smart 5+7,3%+1,6%
Nordnet Smart 10+12,7%+1,7%
Nordnet Smart 15+17,1%+1,2%

Efter amerikanska Feds räntesänkning i juli skrevs det mycket i augusti om ökad risk för ekonomisk kollaps. Oron fick mycket kapital att flöda till ”säkra hamnar” vilket tryckte ned räntorna på obligationsmarknaden ytterligare. Vid månadsskiftet uppgick investerat kapital i obligationer med negativ ränta nya rekordnivåer, över 30% av alla kreditvärdiga (IG) obligationer har idag en ränta som innebär att investeraren förlorar pengar om placeringen hålls hela löptiden För Smartfonderna innebar ränteraset ett stort positivt avkastningsbidrag.

Inom andelsklassen råvaror rusade guld 6,4% på grund av ökad efterfrågan medan olja sjönk till följd av ökad risk för fullskaligt handelskrig. Alternativa riskpremier var negativa med värdeaktier och småbolag som främsta drivkraft nedåt och momentum och kvalitetsaktier uppåt.

Mer info om månadens avkastningsbidrag finns i grafen nedan. Klicka på respektive stapeldiagram för att se detaljer.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer