Smarta portföljer 1 år!

Vilket år det har varit! Marknaderna har både rusat och dalat efter nyheter om handelskrig, tullavgifter, räntesänkningar, naturkatastrofer, hot om kärnvapen och världsledare som bråkar på twitter. Det har varit skakigt, men tack vare äkta diversifiering, ett av grundkoncepten i Smart, har du som investerat besparats den värsta turbulensen och haft bättre avkastning än den genomsnittliga blandfonden..

Nordnets smarta portföljer lanserade den 6:e september 2018 och har levererat ett gott resultat under sitt första år. Jämfört med genomsnittsavkastningen i respektive fondkategori har Smart haft en dubbelt så hög avkastning. Smart 15 har avkastat 7,6% jämfört med snittet på 3,5%, Smart 10 har avkastat 6,5% jämfört med snittet på 2,7% och Smart 5 har avkastat 5,0% jämfört med snittet på 2,6%. Den stora skillnaden i resultat förklaras bäst av att Smarta portföljers aktiva allokering mellan andelsklasser har fungerat under året och minskat nedgången i turbulenta tider samtidigt som fonderna följt med i uppgången under positiva perioder.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Blandfonder med hög risk är de fonder som finns på Nordnets plattform som ingår i Morningstarkategorin “Blandfond – SEK, aggressiv”.
Blandfonder med medel risk är de fonder som finns på Nordnets plattform som ingår i Morningstarkategorin “Blandfond – SEK, balanserad”.
Blandfonder med låg risk är de fonder som finns på Nordnets plattform som ingår i Morningstarkategorin “Blandfond – SEK, försiktig”.
Globala aktier utgörs av indexet MSCI All Country World Index Total Return (MSCI ACWI)
Svenska aktier utgörs av indexet OMX Stockholm Benchmark Index (OMXSBGI)
All avkastning är efter avgifter

Obligationer är den tillgångsklass som bidragit mest under året. Räntesänkningar från de stora centralbankerna och stora kapitalflöden till “säkra” tillgångar förklarar framgången för obligationsmarknaden. Året fick även uppleva en inverterad räntekurva, obligationer med kort löptid gav en högre avkastning är obligationer med lång löptid, vilket brukar vara en tydlig signal på att vi börjar närma oss en recession. Annorlunda denna gången, säger några, men läget på räntemarknaden är ovanligt och 30% av kapitalet i stora internationella obligationsindex ligger nu placerat i obligationer med negativ ränta.

Aktiemarknaden hade det tufft i slutet av 2018 för att sedan ha en lång period av positiv utveckling. Marknaden har dock varit händelsestyrd i stor utsträckning och många politiska event har påverkat utvecklingen under året. I fokus finns relationen mellan USA och Kina där handelstullar och risken för ett fullskaligt handelskrig har haft kraftig påverkan på de företag som lever på internationell handel. Osäkerheterna kring Brexit har tyngt Storbritanniens ekonomi och fått flera viktiga industrier att avvakta eller flytta vilket syns i såväl värdet på pundet som generalindexet FTSE100.

Råvarumarknaden har varit tuff och de flesta typer av råvaror har sett prisfall. Det tydligaste undantaget är ädelmetallerna guld och silver som har haft rekordår till följd av kraftigt stigande efterfrågan då aktiemarknaden varit turbulent. Oljepriserna rasade kraftigt i slutet av 2018 för att återhämta sig något under 2019 pågrund av oroligheter i oljeproducerande länder. Venezuelas ursprungliga prognos att produktionen skulle vara i full kapacitet till slutet av 2019 verkar vara långt ifrån sanningen och drönarattackerna i Saudiarabien stängde tillfälligt ned stora delar av landets kapacitet. En annan råvara som tappat under året är batterimetallen lithium vars pris sjunkt i takt med att försäljningen av elbilar inte mött förväntningarna. Nickel däremot har rusat då Indonesien, som står för majoriteten av världens försörjning, indikerat att de tänker förbjuda export av metallen helt och hållet.

För att ytterligare sprida risken använder Nordnet Smarta Portföljer faktorstrategier för att skapa exponeringsom är lågt korrelerade med aktiemarknaden i övrigt. Det kallas för Alternative Risk Premia och kan handla om faktorer som storlek, finansiell styrka, värdering, trend eller historiskt låg risk. Faktorinvesteringar i aktier har haft ett svagt negativt år där värdeaktier och trendande aktier (momentum) presterat sämst. finansiellt starka bolag, småbolag och aktier med låg risk har klarat sig bättre. Den långsiktiga synen på att faktorbaserade investeringar kommer att leverera en positiv avkastning till låg korrelation med aktiemarknaden i övrigt kvarstår dock och globalt fortsätter insitutioner att investera i denna typ av diviersifierande strategier.

Det har uppenbarligen varit ett svårt år för många tillgångsklasser. 2018 visade samtliga stora tillgångsklasser ett negativt årsresultat vilket är unikt. Trots detta har Smartfonderna lyckats generera en avkastning som är positiv och överträffar jämförbara blandfonder. Detta beror på vår investeringsfilosofi att en allt svårare världsmarknad kräver äkta diversifiering och att fokus måste ligga på risken snarare än att förlita sig på gamla sanningar om hur olika tillgångar oftast presterar.

Vi är mycket glada över att fonderna presterat enligt förväntan och att så många har valt att investera. Under året har mer än 30.000 kunder placerat i fonderna och fondstorleken uppgår nu till nästan 3 miljarder sek. Tack för förtroendet!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer