Hoppa till huvudinnehållet

Serieförvärvare, mjukvara och budhöjning

Läs vad Affärsvärlden tycker om Storskogen, Yubico, Nibe, Thunderful, Catena Media, Fortnox, Admicom, Karnov, Genesis, IPC, Veteranpoolen och Desenio. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Investeraren, Råduppföljning och Lock up-avtal.

Storskogen – Till analysen (inget inlogg krävs)

Serieförvärvaren Storskogen föll 27% när halvårsrapporten presenterades nyligen. Den organiska tillväxten bromsar in samtidigt som skuldsättningen är ansträngd. Förvärvskoncernen har nu även börjat avyttra verksamheter.

Yubico – Till analysen

SPAC-strukturen ACQ Bures förvärv av IT-säkerhetsbolaget Yubico har tagits mot med en gäspning på börsen. Konstigt, eftersom bolaget verkar på en het marknad och har en attraktiv affärsmodell. Men kanske måste den just nu lite matta tillväxttrenden vändas för att aktien ska övertyga?

Nibe – Till analysen (inget inlogg krävs)

Värmepumpsbolaget fortsätter uppvisa stark organisk tillväxt. Leveransförmågan väntas normaliseras under andra halvåret. För Nibe-aktien har det däremot gått sämre. Kursen är nu ned omkring 30% sedan Affärsvärldens säljråd i vintras. Hur ska man se på aktien?

Thunderful – Till analysen

Nintendodistributören som på senare år blivit alltmer av en spelutvecklare och förläggare såg ut att gå mot bättre tider. Men hårdare konkurrens gav bakslag i andra kvartalet samtidigt som skuldsättningen är lite högre än vad vi är bekväma med.

Catena Media – Till analysen

Intäkterna viker kraftigt på USA-marknaden för marknadsföringsbolaget Catena Media. Vänder inte den trenden inom kort är det nog bara uppköp kvar att hoppas på.

Fortnox – Till analysen

Tillväxtmaskinen Fortnox fortsätter att imponera. Potentialen att höja den genomsnittliga intäkten per kund är alltjämt god. Under 2023 har antalet konkurser ökat och antal nystartade bolag minskat. Hur ska man se på aktien?

Admicom – Till analysen

Affärssystemsbolaget Admicom har lyckats bra på den finska hemmamarknaden, nu ska bolaget expandera internationellt. Osäkerheten är stor men lyckas Admicom i Europa blir aktien troligtvis riktigt bra på sikt.

Karnov – Till analysen

Databasbolaget Karnov har inte fått någon särskilt övertygande start med sitt jätteförvärv i Spanien och Frankrike. Aktien har dalat under IPO-kursen för fyra år sedan och värderas klart lägre än innan förvärvet.

Genesis – Till bud-kommentaren

I juni lade Stenvalls Trä ett bud på mjukvarubolaget Genesis uppgående till 20 kronor per aktie. Det motsvarade runt 9 gånger den bakåtblickande rörelsevinsten. Budkommittén i Genesis rekommenderade ägarna att inte ta budet. Nu höjer Stenvalls Trä vederlaget till 22,50 kr per aktie.

IPC – Till analysen

Stockholmsbörsens största oljebolag IPC är numera Lundinfamiljens flaggskepp inom olja.

Veteranpoolen – Till analysen

Det syns inga tecken på kraschlandning i Veteranpoolen även om tillväxten mattats av något under året. För den som tror på den strukturella tillväxttrenden i bolaget är aktien lovande.

Desenio – Till analysen

E-handelsbolaget Desenio uppvisade positiv tillväxt i andra kvartalet och förbättrade rörelseresultatet. Men vad hjälper det när bolaget har ett enormt skuldberg att bestiga. Desenios obligation förfaller i december nästa år.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Portföljen håller mot lite bättre än index men är ändå ned. Vi gör några nya drag.

Krönika – Till krönikan

Inget jämförbart land är närmare stagflation än Sverige. Vi är bland de enda vars BNP krymper 2023. Samtidigt har Sverige en inflationskurva som är värre än alla jämförbara länder. Kombinationen krympande BNP och hög inflation kallas stagflation, det sämsta av alla ekonomiska tillstånd. Vår sjunkande valuta och redan höga arbetslöshet gör prestationen ännu sämre. Förbered er på att Sverige kan behöva högre räntor och inte heller kan sänka dem lika snabbt som väntas i vår omvärld.

Investeraren – Till intervjun

Cliens-förvaltaren Carl Sundblad har slagit index varje år sedan hans småbolagsfond startade. Nu berättar han varför han tagit rygg på Roger Akelius i Castellum – och vilka fler fastighetsaktier han passat på att köpa i sommar. ”När vi börjar se räntesänkningar på horisonten kommer fastighetssektorn att återhämta sig på bred front”, säger han.

Råduppföljning – Till sammanställningen

I teknikkonsulten Afry lyckades vi först få in ett vältajmat köpråd. I vintras tog vi sedan hem köprådet efter 26% avkastning varefter aktien återigen letat sig nedåt. Flexqube och Gullberg&Jansson var två aktier som stack ut och mer än halverades.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Europris, EQT, Vicore Pharma, Söder Sportfiske, Raketech, Inission, Stayble Therapeutics och Swedish Logistic Property.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer