Hoppa till huvudinnehållet

Sämsta aktierna på börsen

Allt har inte återhämtat sig från vårens börskrasch. Frågan är givetvis om det finns återhämtning i sikte eller om det kommer dröja ytterligare. Här kommer de sämsta aktierna och sektorerna på Stockholmsbörsen.

Jag har plockat ut de 10 aktier som har lägst totalavkastning (kurs + utdelning) sett ifrån årsskiftet på Stockholmsbörsens tre listor, Large, Mid och Small Cap.
Dels så ger det oss en bild av vilka företag som fortfarande är ganska hårt drabbade och vilka sektorer som tydligt sticker ut. Jag tänkte vi ska kolla på några gemensamma nämnare här nedan.

Fastighetsbolagen

Bilden ovan visar fastighetsbolagen som vi hittade i listorna ovan. Kursgrafen är indexerad till 100 vid årsskiftet och vi ser tydligt fallet i mars månad, men till skillnad från börsen i sin helhet har dessa bolagen hängt kvar på dessa låga nivåer.

Rabatt/
Premie
P/BSenaste Rapport
Corem-5%1,12020-07-09
Hufvudstaden32%0,92020-08-26
Klövern27%0,72020-07-14
Atrium Ljungberg29%0,92020-07-10
Pandox39%0,82020-07-15

Det är framförallt fastighetsaktier med mycket kommersiella lokalen, butiker, restauranger och hotell som är stora förlorare kursmässigt. Samtidigt är det i just dessa fastighetsaktier som vi har en substansrabatt i relation till priset just nu. Många fastighetsaktier är tillbaka på premie-värderingar, men här ser vi exempelvis Hufvudstaden med mycket centrala lokaler i Stockholm handlas till 32% substansrabatt.
Vi ser också i P/B talet att priset är lägre än balansräkningen just nu. Det är Corem som sticker ut av dessa fem fastighetsbolag som inte har liknande värdering.

Här får man givetvis fundera på om det finns läge för återhämtning och om det är rimliga värderingar på fastigheterna. Tror man på bolagen så finns det rätt mycket rabatt att få.

Bostadsutvecklare

Bonnava och Oscar Properties hittade vi bland kurssänkena i listan ovan. Jag kastade in JM och Besqab också, som är några andra bostadsutvecklare på Stockholmsbörsen.
Alla bostadsutvecklare har inte gått dåligt, JM exempelvis ser vi i bilden ovan har återhämtat hem hela raset och är faktiskt uppe på positiva nivåer ifrån årsskiftet sett inklusive den utdelning man delade ut i våras.
De har alla lite olika inriktningar och geografisk placering, men en reflektion är ju ändå att bostadsmarknaden har stått sig väldigt stark under året. Det är fortsatt hög transaktion på andrahandsmarknaden och även om nyproduktion inte är lika hett som det tidigare varit så har ändå intresset ökat under året.

Totalavkastning årsskiftetP/EROE%
Oscar Properties-75%0,210%
Bonava A-29%196%
Besqab-19%159%
JM2%1222%

Det går att ana varför börsen har premierat JM utöver de andra bostadsutvecklarna. Hög avkastning på eget kapital (22%) och handlas fortfarande till en ganska så rimlig värdering på P/E 12.

Olja

Inte helt förvånande hittade vi många oljeprospekteringsbolag i listan över kursförlorare. Oljepriset föll kraftigt under våren och även om en viss återhämtning har skett så är det lägre än årsskiftet och varit fallande en längre tid nu.
Prospekteringsbolag har sin lönsamhet knuten till den underliggande råvaran. Om priset på råvaran är högre så ger det en större förtjänst och det kan vara ekonomiskt rimligt att bryta tillgången. Motsatsen gäller givetvis också, där ett för lågt pris helt enkelt gör det operativt olönsamt att bryta upp tillgången.

Totalavkastning ÅrsskiftetP/EFritt kassaflöde MSEK (R12)
International Petroleum-62%86,1– 426
EnQuest PLC-52%-0,26 060
Tethys Oil-38%7,0238
Lundin Energy-35%10,414 175
African Oil-20%-1,2– 4 615

Jag adderade även African Oil till listan, den har inte gått lika tungt som de fyra från förlorarlistan ovan.
För den som investerar i prospekteringsbolag, vare sig det är olja, guld eller annat så behöver man fundera över den löpande kostnaden för verksamheten. Kan de hålla skeppet flytande ett tag till eller är det negativa kassaflöden som bränner upp kapitalet så finns en överhängande risk för nyemission om pengarna tar slut.

Finansbolag

Det är kanske en något spretigare lista, men en del finansbolag har haft ett kämpigt år. Handelsbanken är den storbank som sticker ut och brottas med lönsamheten. Meddelade nyligen stora besparingsprogram, men ännu så syns inte återhämtningen i kursen.

Nischbanken Collector hade problem redan innan Covid-19 kraschen vilken vi kan se i grafen ovan. Erik Selin har kommit in som storägare och styrelseordförande lagom innan den värsta krisen bröt ut på börsen. Erik har gjort underverk i fastighetsbolaget Balder under många års tid, men ännu har inte börsen reagerat med lovord i Collector.

Hoist finance köper upp obetalda krediter med Europa som marknad. Mycket osäkrade lån (blanco) men även en del billån i portföljen. Inte helt förvånande blev marknaden extra nervös när en ekonomisk kris tar fart. Deras intjäning ligger i att låntagare återbetalar hela eller delar av lånen. I ekonomiskt osäkra tider ökar risken för personliga konkursen och nedskrivningar av lånen.

Den islänska banken Arion finns också i listan. Låg lönsamhet är nog det snabba svaret på varför börsen inte har gillat gamla Kaupthing bank.

Totalavkastning årsskiftetP/EROE%
Collector-56%-14-4,8%
Hoist Finance-33%272,2%
Arion Banki SDB-29%910,3%
Handelsbanken-25%109,7%

Sämsta aktierna 2020 än så länge

Det finns fler aktier som man kan förstå varför de har varit förlorare under året. Loomis som sysslar med kontanthantering har en jobbig motvind med ökad andel digitala transaktioner samt att butiker har varit nedstängda och begränsade under året.

Millicom har haft en kämpig utveckling sedan Kinnevik delade ut det till aktieägare. Det har varit ett konstant säljtryck i kombination med låg lönsamhet och en krympande marknad vad gäller linjärtv och telefoni i latinamerika.

Turismnäringen har stått still och även inrikes affärsresor är kraftigt reducerade på grund av pandemin. Så att både Scandic och SAS är förlorare är ganska uppenbart sedan tidigare.

Vårdbolaget Ambea har fått både VD byte och avgående styrelsemedlemmar. Även Nilörngruppen har bytt VD vilket kostat aktieägare en del.

Läkemedelsutvecklaren PledPharma och medtechbolaget IRRAS har båda varit i behov av nyemission, vilket varit kämpigt under år som detta.

Moment group sysslar med event och fysiska tillställningar. Det har verkligen inte varit ett lätt år med nedstängningar och begränsade villkor på att samla människor i grupp.

Som investerare är det både intressant att ha kolla på vilka sektorer och bolag som har underpresterat. Finns det någon återhämtningsmöjlighet i närtid eller kommer det att dröja är frågeställningen att försöka besvara i sin analys. Här nedan hittar du listan från bilden ovan.

Large CapTotalavkastning
årsskiftet
Pandox B-49%
Loomis-39%
Millicom-39%
Lundin Energy-35%
Atrium Ljungberg B-33%
Klövern B-30%
Bonava A-29%
Hufvudstaden A-29%
Arion Banki SDB-29%
Handelsbanken-25%
Mid CapTotalavkastning
årsskiftet
Scandic Hotels Group-62%
International Petroleum-62%
Collector-56%
EnQuest PLC-52%
Lucara Diamond Corp-44%
Tethys Oil-38%
Hoist Finance-33%
SAS-30%
Ambea-27%
Corem Property-27%
Small CapTotalavkastning
årsskiftet
Oscar Properties-75%
PledPharma-72%
IRRAS-63%
Agromino-62%
Moment Group-50%
Actic Group-49%
Nilörngruppen B-49%
Lammhults-42%
Concordia Maritime-41%
MultiQ International-39%

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-02 21:29

Tack Alexander, du frågade om sämsta investeringar och för MIN DEL har det varit ; Netinsight och SSAB bland flera .

Anonym
Anonym
2020-10-14 11:39

Vill tacka för detta inlägget och också allt annat du gör som hjälper oss investerare på vägen!
Ibland ber du om förslag på personer som vi investerare är intresserade av, så därför skulle jag vilja föreslå att intervjua/bjuda in David Niklasson på http://youtube.com/davidstrading som är etablerad daytrader på youtube, Patreon etc. Skulle vara väldigt intressant att få höra lite mer om den delen av trading!

Anonym
Anonym
2020-10-12 11:44

🙏 Bra redovisning

Anonym
Anonym
2020-10-12 10:14

Tack Alexander, det var mycket intressant.

Anonym
Anonym
2020-10-12 08:13

Tack Alexander. En mycket intressant genomgång och ett annat perspektiv än man oftast får ta del av.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-14 10:47

Tack Göran 🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm