Hoppa till huvudinnehållet

Så tar du del av börsens guldregn

Snart stundar utdelningssäsongen. Många bolag kommer att bjuda på ordentliga guldregn, medan vi kan få se en del omprioriteringar hos ett fåtal bolag. Här går jag igenom utsikterna för utdelningssäsongen, och påminner om hur du kan tänka som utdelningsinvesterare.

Snart anländer bolagsstyrelsernas förslag på utdelning för 2022, och i de absolut flesta fall godkänns förslagen på vårens stämmor. I och med det sämre konjunkturläget och de högre räntorna har jag flera gånger den senaste tiden fått frågan om det finns några moln på utdelningshimlen. Det vill säga; kommer något bolag ställa in eller sänka utdelningen?

Jag ser absolut ingen våg av inställda eller sänkta utdelningar. Tvärtom lär årets utdelningssäsong bli ett glädjeämne för de allra flesta. Men det finns en risk för besvikelser från högt skuldsatta bolag, framför allt från de inom fastighetssektorn.

Kan välja att hålla inne pengar

Det är onekligen så att i och med att räntorna har stigit så har kostnaderna för att låna stigit. I ljuset av det vore det helt enkelt inte osannolikt om en del högst skuldsatta bolag i det här läget istället för att dela ut prioriterar att stärka sin balansräkning. Högt skuldsatta bolag hittar vi flertalet inom fastighetssektorn, där stora tillgångsmassor ska refinansieras och kostnaden för detta har ökat. Vi har redan fått beskedet att Castellum ställer in utdelningen. Andra bolag gör på andra sätt; SBB gör exempelvis istället avyttringar och har meddelat att utdelningsnivån ska behållas. Men generellt bör vi inte bli förvånade om högt skuldsatta, i en del fall tidigare kraftigt försvärvsdrivna, alltså gör nya prioriteringar.

Utdelning är en värdeöverföring

Men som investerare behöver det inte per automatik alltid vara något dåligt, även om det är trist.

För vad innebär egentligen utdelning? Ja, det innebär ju att aktieägarna får ta del av vinsten. Gott så – det är en värdeöverföring från bolaget till aktieägarna och ett tack till alla aktieägare för stöttningen. Investeraren kan välja att återinvestera utdelningen eller använda pengarna för att investera i något annat som ger tillväxt på sikt.

Bolagen med högst direktavkastning just nu

  1. BE Group: 12,04 %
  2. Profilgruppen: 11,89 %
  3. Tethys Oil: 11.62 %
  4. Bonava: 10,74 %
  5. Nobia: 10,66 %
  6. Intrum: 10,14 %
  7. Corem Property Group: 10,10 %
  8. SBB: 9,26 %
  9. Havsfrun Investment: 9,06 %
  10. Bergs Timber: 8,97

Källa: Nordnet. Baserat på förra årets bokslut. Jag har bortsett från preferensaktier etc.

Observera att listan ovan är baserad på förra årets bokslut. Kom ihåg att aldrig stirra dig blind bara på direktavkastningen. Kolla istället hur utdelningsnivån har sett ut över tid och fundera på om den är hållbar. Är direktavkastningen plötsligt väldigt hög kan det bero på att kursen fallit väldigt mycket. Kolla därför aldrig endast bara på om direktavkastningen är hög.

Högutdelare som är populära bland Nordnets kunder:

SSAB: 8,53 %

Telia Company: 7,41 %

Tele2: 6,75 %

Volvo: 6,17 %

Swedbank: 6,02 %

Nordea: 5,95 %

Skanska: 5,42 %

Cibus Nordic Real Estate: 5,16 %

H&M: 5,01 %

SEB: 4,68 %

Handelsbanken: 4,58 %

TietiEVRY: 4,54 %

Källa: Nordnet. Baserat på förra årets bokslut.

Stirra dig inte blind på direktavkastningen

Att justera utdelningen genom att sänka eller ställa in den är något de allra flesta bolag är beredda att gå långt för att undvika. Men bolaget behöver förstås ändå ta hänsyn till var pengarna gör mest nytta. I tillväxtbolag gör de sannolikt mest nytta om de återinvesteras i verksamheten, och det är ofta också vad som sker. Men, med risk för att upprepa mig för mycket: stirra dig inte blind på direktavkastningen. Utdelningstillväxt är högintressant för en utdelningsinvesterare, eftersom du vill att aktien ska ha en jämn och hög utdelning. Kolla därför på utdelningshistoriken, för att få en vink om framtiden.

Guldregn från banker

En högutdelande sektor på Stockholmsbörsen är bankerna. Här är bilden att vi definitivt kan vänta oss guldregn i form av utdelningar. Bankerna bör ha gått bra även i detta kvartal med anledning av det högre ränteläget vilket ökar intjäningsförmågan. Det bådar gott inför utdelningsbeskeden. En liten parentes är den att om vi går in i en mycket djup lågkonjunktur som tvingar bankerna att göra stora k editreserveringar så kan utdelningarna återigen bli en publik diskussion. Redan idag uppmanar svenska myndigheter som Riksbanken och Finansinspektionen bankerna att inte ”dela ut för mycket”.

Hur ska du då göra för att få ta del av utdelningar? Det finns inget krav på att du måste ha ägt aktien under en viss tid. Däremot gäller att du måste ha köpt den senast dagen innan den så kallade X-dagen. X-dagen är dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning. Vilken dag det är framgår exempelvis under fliken Bolagsfakta när du söker på en aktie på Nordnet.se.

I Nordnets utdelningsguide kan du lära dig mer om utdelningar.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm