Hoppa till huvudinnehållet

Så här blir du miljonär!

Innan vi kickar igång detta inlägg måste jag nämna en häftig grej jag var med om nyligen. Efter att jag lyssnat på samtliga avsnitt av Sparpodden de senaste 7 åren fick jag den stora äran att själv vara med.

För er som missat så får ni gärna lyssna på avsnitt 388 där jag och den fantastiskt trevlige Alexander Gustafsson snackar aktier och ekonomisk frihet.

Det där om att bli miljonär då?

Ni som läser den här bloggen har troligtvis ett större intresse för aktier, sparande och ekonomi än den genomsnittliga svensken där ute i stugorna.

Även om intresset för aktier och sparande skjutit i höjden senaste året verkar det fortfarande vara en vanlig uppfattning att man inte kan spara sig rik

En del verkar till och med ha uppfattningen att det är lättare att vinna en miljon på tipset eller skraplotter än genom att spara och investera sig till den.

Om man är beredd att göra ett par prioriteringar för att öka sitt sparande så tror jag att de flesta har möjlighet att bli miljonärer, även de som säger att det inte går.

Hur mycket behöver man spara?

Om man börjar med 0 kr på kontot så finns det två faktorer som styr hur lång tid det tar att bli miljonär:

  • Hur mycket man kan spara och investera varje månad
  • Hur mycket avkastning man får på de pengar man sparar och investerar

Istället för att sätta av det som råkar bli över varje månad så kan man göra tvärtom, räkna på hur mycket man behöver spara för att nå målet som i detta fall är en miljon kronor.

Till vår hjälp har vi Nordnets sparkalkylator som vi hittar här.

De senaste 10 åren har börsen haft en genomsnittlig avkastning på hela 12 % per år. När jag gör denna typ av beräkningar gillar jag att vara lite försiktig, jag väljer därför att istället räkna på 8 % i årlig avkastning.

På 10 år kan man alltså bli miljonär genom att månadsspara 5 500 kr i en indexfond om man får en genomsnittlig avkastning på 8 % per år.

För många kan ett sparande på 5 500 kr i månaden verka som orimligt mycket pengar. Hur mycket man kan eller vill spara och investera är högst individuellt.

Jag har de senaste 10 åren sparat mellan 8 000 – 12 000 kr per månad trots en lön strax under genomsnittet i landet. Jag har gjort ett par prioriteringar som att leva helt utan bil under 5 år och att äta matlåda varje dag på jobbet. För vissa kan det låta rimligt och för andra väldigt extremt.

Att bli miljonär på bara 10 år är inget omöjligt mål, det är fullt rimligt om man gör ett par prioriteringar och skär ner på de kostnader som kanske ändå inte ger någon långvarig lycka.

Spara en tusing, bli miljonär ändå?

Låt säga att du är 40 år och aldrig har sparat en krona men känner att det hade varit häftigt att ha en miljon kronor lagom till pensionen, hur mycket behöver man då spara?

Genom att spara en tusenlapp i månaden och låta pengarna jobba för dig på börsen kan du uppnå den där miljonen lagom till pensionen!

I detta exempel har du själv sparat strax över 300 000 kr, resterande 700 000 kr är ren och skär avkastning. Ränta på ränta-effekten är fantastisk när den får arbeta under lång tid.

Oavsett vad folk säger så kan faktiskt alla bli miljonärer, men man får inte ha bråttom.

Vill ni se mer av mig kan ni göra som 90 000 andra och följa mig på Instagram där jag skriver om aktier, sparande och ekonomisk frihet

Följ mig här —-> Pengabingen__

Nästa gång någon säger att det inte går att bli miljonär genom att spara kan du fråga dem om det är omöjligt att spara en tusenlapp i månaden..

Har du inte börjat investera så kan du trycka på knappen nedan för att bli kund hos Nordnet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Jakob
Jakob
2021-04-28 12:26

Bra inlägg!:)
Jag investerar runt 5000kr/månaden på ett isk konto där jag investerar i aktier- och fonder. Bör jag försöka klämma in 500kr extra i ett rent pensionsparande? alltså ett sparkonto med lite ränta 🙂 eller bör fokuset bara vara på isk-kontot 🙂

Satoshi Nakamoti
Satoshi Nakamoti
Svara till  Jakob
2021-04-28 20:37

Om du sparar 500 000 kr per månad så tar det bara två månader att komma upp i den där miljonen. Sen kan du ta den där miljonen och köpa kryptovalutor och hålla i tio år så kommer du vara multimiljonär i dollar räknat… Glöm inte att diversifiera…