Hoppa till huvudinnehållet

Rekordsvag krona: Därför pratar alla om euron

frida

Kronan är rekordsvag gentemot euron och en dollar kostar numera klart över 10 kronor. Varför är kronan så svag och hur påverkas vi? Och är euron verkligen lösningen?

I veckans Kronor och miljoner i Nyhetsmorgon gav jag mig på att försöka förklara varför vi hör allt fler företagsledare som börjar slå ett slag för euron. Se klippet här.

Hur svag är då kronan? I skrivande stund kostar en dollar 10,40 kronor. För tio år sedan kostade en dollar 6,50 kronor. Det är en rejäl försvagning av den svenska valutan, vilket väl de flesta som rest till USA märkt. Euron å sin sida, kostade 8,30 kronor för tio år sedan. Idag kostar den 11,30 kronor.

Varför är kronan svag?

Kronan ses som en liten och riskfylld valuta. Den har inte ett särskilt bra rykte efter 90-talskrisen, utan etiketten som en liten skvalpig valuta hänger kvar. Och liten, ja, det är den ju. Och det är inte den typen av valutor investerare vill få exponering mot när det är oroliga tider. Då söker man sig snarare till dollarn, inte till små riskfyllda valutor. Det finns alltså en riskaversion som slår mot kronan just nu.

En annan faktor som påverkar är Riksbankens räntehöjningar jämfört med andra centralbankers räntehöjningar. Att den amerikanska centralbanken gått i bräschen i räntehöjarracet vet vi, men även från ECB är tongångarna hårda. Den allmänna uppfattningen hos investerare tycks vara att ECB kommer att höja räntan mer än Riksbanken. Varför inte Riksbanken kommer höja så mycket? På grund av vår höga skuldsättning och skakiga fastighetsmarknad. Höjer Riksbanken räntan för mycket kraschar den marknaden, tycks resonemanget gå.

Samtidigt ska man ha i bakhuvudet att även om den svenska bostadsmarknaden anses riskfylld så är svenska statsfinanser goda, vilket ju borde ligga på plussidan för kronan. Men detta avspeglas alltså inte i vår valuta, åtminstone inte just nu.

Det blir konsekvenserna

Vi svenskar blir relativt sett fattigare av en svag krona. Vår köpkraft urholkas. När vi reser utomlands får vi mindre för pengarna, och när vi beställer från utländska sajter blir varorna dyrare. Det blir dyrare att importera, vilket exempelvis märks i butiken och i utbudet med importerade grönsaker.

Att kronan är svag gör också att energi blir (ännu) dyrare för oss. Olja prissätts i dollar, och spotpriser på el prissätts i euro. Det gör att de redan höja priserna på bensin och el blir ännu högre på grund av valutaeffekten.

Eftersom vår import blir dyrare innebär det att de varor och tjänster vi konsumerar blir dyrare. Det resulterar i ännu högre inflation. Den vill Riksbanken bekämpa med räntehöjningar. En svag krona bidrar alltså till att Riksbanken känner sig manad att höja räntan, vilket i slutändan också resulterar i högre bolåneräntor.

Finns något positivt med en svag krona?

Den som har ett sparande i fonder som köper tillgångar som prissätts i dollar/euro kan glädja sig åt att global-, USA-, och Europafonder får en extra boost på grund av den svaga kronan. För varje dollar du köper fondandelar för får du mer tillbaka i kronor. Dessa fonder har gått bättre än vad de annars skulle ha gjort.

Andra som tackar och tar emot för en svag svensk krona är de svenska exportbolagen, vars vinster boostas när de räknas om till kronor.

Är euron svaret?

Tjugo år efter Sveriges nej till EMU tycks frågan vakna till liv på nytt, mot bakgrund av att den svenska valutan är så svag. Såväl finansmannen Christer Gardell som nationalekonomen Lars Calmfors vill att Sverige inför euro.

Om euron är lösningen låter jag vara osagt, men det kan vara bra att ha i åtanke att eurosamarbetet knappast är utan problem. Euroområdet har en gemensam penningpolitik – men inte en gemensam finanspolitik. Ländernas förutsättningar ser helt olika ut, med olika goda eller dåliga statsfinanser och skulder. Det land som går med i eurosamarbetet kan inte räkna med att penningpolitiken kan komma till undsättning om en riktig kris uppstår.

Några tips..

Handla svenskt om du kan, för att undkomma den negativa valutaeffekten. Semestra i Sverige så slipper du den också. Ska du resa utomlands så är det klokt att ta höjd för att du inte får lika mycket för din semesterkassa som tidigare på resmålet.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-03-17 15:14

Nu hakar jag på en gammal tråd här, men… hur ska man då tänka när det kommer till att köpa utländska aktier/fonder? Är det bättre att investera i svenska bolag i nuläget? “Nybörjare” och känner mig lite förvirrad.

Anonym
Anonym
2023-02-06 08:44

Frida, “alla pratar om euron”, möjligen i din bubbla. Det är ytterst få som talar om euron. Därmed inte sagt att euro hade varit bättre.

Anonym
Anonym
2023-02-06 08:01

Att “köpa svenskt” låter bra, men nästan alla produkter som säljs i Sverige, även av svenskägda företag, innehåller stor andel importerade insatsvaror. Faktum är att Riksbanken och politiker sedan 50 år tillbaka har använt den svenska kronan som ett sätt att hjälpa de svenska exportföretagen. Det började med stordevalveringen i början av 80-talet. Detta är en av anledningarna (inte den enda) att våra exportföretag och börs gått så bra medan vanligt folk fått allt sämre köpkraft och levnadsstandard.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm