Hoppa till huvudinnehållet

Optimerad för en dag av trading – Boartraders morgonrutin

I föregående blogginlägg tipsade jag om fem knep som kan hjälpa dig att maximera dina chanser att lyckas på börsen. I detta inlägg tänkte jag ge er en detaljerad inblick i hur min dagliga morgonrutin ser ut och hur jag använder de verktyg som jag tipsade om i praktiken. Hur jag hittar mina case för dagen, hur jag förbereder mig mentalt och vad som har tagit min trading till nästa nivå? Allt börjar egentligen kvällen före, så låt oss kalla det uppladdning inför en dag på börsen.

  1. Kvällen före – Varva ner

Uppladdningen inför kommande dag börjar alltid kvällen före. Cirka en timme före min beräknade sovtid (8h innan klockan ringer följande dag) så stänger jag av dator och tv samt sätter mobiltelefonen på ”stör ej” för att inte stimulera hjärnan med fler intryck för dagen och få den att varva ner lite.

Jag har tidigare haft, och har i perioder, extremt svårt att somna på kvällen och ligger ofta och snurrar i flera timmar innan jag väl kan somna.  Jag finner att detta steg hjälper mig att somna fortare när jag väl lägger mig, eftersom hjärnan fått möjlighet att varva ner innan man väl gått och lagt sig i sängen.

  1. Kvällen före – Planera och sätt mål för dagen

Ett sätt för mig att varva ner och samtidigt förbereda mig mentalt för nästkommande dag är att sätta mig med papper och penna och planera dagen – timma för timma.  Detta ger min hjärna ro och jag slipper ligga och tänka på att ”inte missa att göra xxx” imorgon, något som gör det enklare att somna. Det minskar även den generella stressnivån under dagen eftersom att alla planerade aktiviteter har sin tid och plats.

Att skriftligt planera dagen adderar också en mental bonus i from av tillfredsställelsen av att kontinuerligt uppnå och bocka av mål. Att sätta något i print har en stark psykologisk effekt och vi är mer benägna att genomföra en uppgift om vi planerat in den. Denna effekt är kraftfull och icke att underskatta. Det kan bli t.ex. bli många genomförda träningspass över ett års tid…

  1. Dagens första timmar – 06.00-08.00

Nu gryr dagen. Jag är långt ifrån vad man kan kalla en morgonmänniska så så när klockan ringer 05.45 så hörs det varje morgon en lite röst från min inre djävul som lyder: “somna om, du kan träna ikväll”. Men jag vet hur viktigt en god start är för dagens fortsatta utveckling. Bästa sättet för mig att väcka min hjärna till liv och starta dagen genom någon form av fysisk aktivitet. En promenera, ett lättare gympass, en timme på cariodcykeln – ja det mesta fungerar. Poängen är inte att vara Gunde Svan och slå världsrekord varje morgon, utan poängen är att fysiskt stimulera kroppen så att du får energi för resten av dagen och mentalt kan gå ger mig tid att gå igenom och förberedda dig  för dagen. Jag har dessutom avverkat all morgontrötthet på gymmet, och upplever ett endorfinfyllt fokus när jag väl kommer in till kontoret.

20 minuters promenadhar visat ge ökad hjärnaktivitet vilket antagligen förklarar varför jag upplever ett bättre fokus direkt vid öppning.

  1. Morgonnyheterna – 08.00-09.40

Jag gillar att vara först in på kontoret. Inte för att det ligger någon prestige i att vara först(bara lite), utan för att det ger mig möjligheten att ostört och i lugn och ro gå igenom morgonens nyhetsflöde. Är det brus och störande ljud runt omkring mig kan jag inte lika väl ta in den information jag läser, så därför väljer jag helt enkelt att komma in något tidigare än mina kollegor.

Jag börjar med att scrolla tillbaka nyhetsfeeden till gårdagens stängning. Därifrån arbetat jag mig framåt nyhet för nyhet. Jag skimmar, läser och försöker sålla i flödet efter de nyheter som är relevanta. Jag letar efter nyheter som jag tror kommer att driva ett köp alternativt säljflöde under dagen. Gärna något som kanske inte är så uppenbart för alla andra. Dessa nyheter tenderas att handlas upp eller redan vid öppningscallen. Detta kan vara ett PM från bolaget själv, analyser från något institut, en riktkursförändring eller insynsaffär, ja allt som kan tänkas driva flöden.

Hur vet man vad som kommer att röra sig?

Erfarenhet. Det gäller att studera marknadens rörelser över tid och på så sätt bilda sig en egen uppfattning om vad och hur mycket en viss nyhet kan komma att påverka ett bolags aktiekurs – driva ett flöde. Ett sätt att förfina denna förmåga är att före en loggbok över sin trading.

Jag antecknar alltid de nyheter som jag tror kommer att vara flödesdrivande i ett dokument döpt till dagens datum vilket jag har uppe under hela tradingdagen. Detta är min loggbok. Mitt facit till flöden från nyheter och bolags intradagsrörelser. Jag försöker att uppdatera loggen löpande allt eftersom att dagen utvecklas och ge feedback till min egen morgonanalys – Var jag rätt ute? Hur mycket rörde sig på bolaget på nyheten? etc. Dessa anteckningar tenderar att bli värdefulla över tid, och kanske framförallt nästa gång det släpps en nyhet i samma bolag. Då är det lätt att gå tillbaka och jämföra mot tidigare nyhet och vilket flöde som det resulterade i.

Vidare har jag även ett fysiskt anteckningsblock framför mig där jag för mycket korta anteckningar över de bolag jag ämnar handla i callen. Dessa anteckningar ser inte ut mycket mer än ”NETG – REK CAR [Riktkurs xxx] ” och har som enda funktion att agera som krycka om det blir hektiskt vid öppningscallen.

Uppdatering: Urklipp med anteckningar från morgonens nyhetsflöde per den 12/12-2017. 

Efter ca 20 minuters nyhetsläsning brukar de första kollegorna anlända till kontoret och tystnaden övergår till förväntansfullt surr.

  1. Det inofficiella morgonmötet – 08.40-09.00

Mitt mål är att ha gått igenom morgonens nyhetsflöde tills dess att kollegorna börjar anlända till kontoret. Flödet av nyheter rullar på hela dagen, så det är skönt att vara “up to speed” när rummet fylls av annat än surret från kaffemaskinen. När kollegorna anlänt brukar vi ofta diskutera morgonens större nyheter, case, eller andra viktiga händelser som kan vara relevant för dagen. Något som jag snabbt lärde mig efter att ha flyttat in på ett kontor är att det är A och O att bilda sig en egen uppfattning och inte lita på någon annans tolkning, även om det kan vara lockande.

Det finns något psykologisk bias som gör att vi människor har lättare att lyssna på andra än att själva fatta beslut. Jag har inte koll på detaljerna men innebörden är att det är psykologiskt lättare att hantera nederlag, t.ex. en dålig trade, om man kan lägga ansvaret på någon annan. ”Det är inte mitt fel att affären blev dålig, jag lyssnade ju bara på kollegan.” i förhållande till att möta verkligheten av att det var din egen analys som fallerade.

Hur som haver, det är ytterligare en anledning till att jag vill komma in tidigt – Jag vill vara påläst. Jag vill ha fått möjligheten till att själv bilda mig en uppfattning om en händelse, innan dess att jag får storyn återberättad av någon annan. Jag inbillar mig att det det gör en mer objektiv i sin tolkning.

Alla människor fungerar olika, för vissa så fungerar det att skumma igenom nyheterna på mobilen på vägen till jobbet, andra kan rulla direkt ut sängen till datorn och vara redo att köra. Men det är såhär en bra dag ofta startar för mig. Hoppas att ni uppskattade denna råa inblick i min vardag.

Lycka till i veckan så ses vi i orderböckerna!

/Boar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-12-11 12:42

Grymt bra inlägg. Har du lust att visa ett exempel på hur din loggbok med anteckningar på nyheter kan se ut?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-12 16:37

Hej Kahl! Har lagt till en screenshot från morgonens nyhetflöde. Som du säkert ser är det mesta klipp och klistra direkt från nyhetskällan för att spara tid. Hoppas att det ger dig en bättre uppfattning om vad jag söker efter i nyheterna. Dagens “huvudnyheter” in my opinion var noteringen av ARJO och vilka estimat/riktkurs analytikerna satte.

Anonym
Anonym
2017-12-11 21:09

Tack för ett grymt inlägg!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-12 16:37

Hej Adam! Tack för dina fina ord! Roligt att du uppskattar inlägget.

Anonym
Anonym
2017-12-12 08:39

Uppskattar dina inlägg! Instämmer med Kahl. Vore värdefullt för oss som föjer att se ett utdrag från riktig erfarenhet med en fail trade och en lyckad trade, med tankar och strategi både före och efter.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-12-12 16:38

Hej Ronaldo! Tack för din kommentar, jag kommer absolut att skriva ett eller flera inlägg på nämnda topic! Återkommer

Anonym
Anonym
2017-12-13 06:53

Tack för intressant serie av inlägg.
Kommentar från en helt grön person som har för avsikt att göra en satsning på trading.
Vad är din åsikt och råd kring “tjänster” som har ett värde att lägga pengar på som nybörjare?
Samt om du har ett hum om vad månadskostnaden är för de tjänster du använder eller rekommenderar?
Det jag syftar på är behov av terminal, analysverktyg(ex hittakursvinnare, börsdata?), mäklare, nyhetsflöde + det jag inte tänker på.

Tack på förhand
Vänligen Mathias