Hoppa till huvudinnehållet

Nu 70 procent USA i din globalfond

Andelen USA i globalfonder har alltid varit hög, men den fortsätter att öka och nu utgör USA upp emot 70 % av ett vanligt globalt index, som MSCI World. Kort sagt; svenskarna har nu ännu mer USA i sina portföljer. Så här bör du som fondsparare tänka.

USA vinner ny mark på den globala aktiemarknaden, och utgör nu en cirka 20 procentenheters större andel i ett globalt index än landet gjorde 2008.

Andelen USA I MSCI World Index:

2008: 49,7 %

2013: 54,4 %

2018: 62 %

2020: 66 %

2022: 69 %

USA utgör alltså närmare 70 procent av MSCI World, en ökning från omkring 65 procent ainnan pandemin. Det här gör att de fonder som följer indexet, som Länsförsäkringar Global Indexnära, Nordnet Indexfond Global och Swedbank Robur Access Global, per automatik också har närmare 70 procent USA i portföljen.

USA har varit motorn

Anledningen är att USA fortsätter att vara motorn på världens börser, och har varit det än tydligare under pandemiboosten på börsen. Och tittar vi på utvecklingen på världens börser under 2022 har faktiskt USA gått ned mindre än flera andra aktiemarknader globalt sett. Tittar vi på en techjätte som Apple så har den aktien fallit med 3 procent i år, dock främst på grund av en stark återhämtning under sommaren.

Här är några populära indexfonder som följer (lite olika varianter av) MSCI World:

Länsförsäkringar Global Indexnära: 70 % USA

DNB Global Indeks: 69 % USA

Swedbank Robur Access Global: 68 % USA

Nordnet indexfond Global: 67 % USA

22 % tech i globalfonden

Men det är inte bara USA som ökat i index. Det har även sektorn teknologi gjort. Den står numera för 22 % av indexet ur ett sektorperspektiv, att jämföra med 18 procent år 2018. Här är anledningen givetvis att techjättarna gått så oerhört starkt under de senaste åren.

Andelen IT/tech i MSCI World:

2018: 18 %

2022: 22 %

Så här ser fördelningen ut i MSCI World Index per den 29 juli:

69,53 % USA

6,04 % Japan

4,24 UK

3,49 % kanada

3,06 % Frankrike

13,63 % annat

Att USA-dominansen i några av våra populäraste globalfonder är stor har knappast varit något negativt de senaste åren. Det är ju här aktiemarknadernas motor befunnit sig. Dessutom ska det påpekas att de techjättar som utgör en så stor del av indexet givetvis opererar på en global marknad. Indirekt ges ju därför en global exponering.

Dollarn har gett positiv effekt

Men indexets geografiska fördelning kan ändå vara bra att känna till för spararen. Att globalfonderna gått så bra de senaste åren beror i mångt och mycket på den starka dollarn, vilket får en positiv valutaeffekt för fondsparande svenskar. Anledningen till att de svenska globalfondernas värde hållts uppe så väl i år är också den starka dollarn. Men detta kan ju ändras, särskilt om den amerikanska centralbankens räntehöjningar bromsar in samtidigt som den svenska Riksbanken fortsätter att höja räntan.

Hitta rätt komplement

Därför är det viktigt att hitta rätt komplement till globalfonden. Ett bra komplement ur ett geografiskt perspektiv är exempelvis en tillväxtmarknadsfond och en Europa- eller Sverigefond. Den som vill kan sen också addera några spetsfonder, exempelvis med fokus på en enskild sektor. Ett exempel på upplägg kan vara 50 % globalfond, 20 % tillväxtmarknad och 20 % Europa. Och så kanske fördela resterande 10 procent i någon nischad fond om man vill det, som förnyelsebar energi eller teknik.

Då undviker du kaka på kaka, utan får en bra fördelning över världens aktiemarknader.

Mest populära fonderna

Nedan listar jag de mest populära fonderna inom ett antal fondkategorier, så att du kan inspireras att hitta rätt komplement till globalfonden.

Här är de mest populära globalfonderna bland Nordnets kunder (flest ägare):

Länsförsäkringar Global indexnära

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Nordnet Indexfond Global

Vill du hitta inspiration till passande komplement till globalfonden kan det vara en idé att ta en titt på vad andra Nordnet-sparare valt.

Mest populära tillväxtmarknadsfonder (flest ägare):

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Öhman Emerging Markets

JPM Emerging Markets Equity

Mest populära Europafonder (flest ägare):

Storebrand Europa

Nordnet Indexfond Europa

AMF Aktiefond Europa

Den som vill kan komplettera med några smalare fonder.

Mest populära fonder inom förnyelsebar energi:

Handelsbanken Hållbar Energi

CB Save Earth Fund

Storebrand Renewable Energy

Mest populära småbolagsfonder:

Didner & Gerge Small & Microcap

Danske Invest Europe Small Cap

SEB Europafond Småbolag

Mest populära fonder inom ny teknik:

Swedbank Robur Ny Teknik

TIN Ny Teknik

BGF World Technology

Mest populära fonder inom fastigheter:

Länsförsäkringar Fastighetsfond

Swedbank Robur Fastighet

IKC Fastighetsfond

Mest populära fonder inom energi:

BGF World Energy

Franklin Natural Resources

Vontobel Commodity

Mest populära fonder inom hälsovård:

Handelsbanken Hälsovård Tema

BGF World Healthscience

JPM Global Healthcare

Källa: Nordnet. Avser mest ägda fonder inom respektive fondkategori bland Nordnets kunder.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer