Introduktion.
I Nordnets Aktieskola får du den perfekta grunden för att starta och bygga ditt sparande. Vi pratar om vikten av att spara en del av lönen och knepen du kan ta till för att maximera ränta-på-ränta-effekten. Dessutom är det bra om du från start väljer rätt kontoform. Frida och Alex ger dig tipsen för när investeringssparkonto och kapitalförsäkring passar bäst.
Vi förklarar dessutom hur du kan tänka kring aktier och fonder. Du som väljer aktier behöver kunna göra en enklare analys av företaget. Alex och Frida ger dig grundtipsen. Fonder fungerar ofta väldigt bra för dig som är ny på börsen men också som riskspridning. Du får lära dig hur du väljer fonder som passar dig och hur du kommer igång med ditt sparande. Det är jätteenkelt att månadsspara i fonder!
- Lär dig mer om sparande och investeringar
- Perfekt för både nybörjare och för dig som vill fräscha upp kunskaperna
- Startskottet för långsiktig framgång på börsen
Del 1 – Att spara till en miljon.
Oavsett vad du vill spara till är det en stor fördel att ha ett konkret mål – då kan du börja jobba mot målet och dessutom följa upp längs med vägen. Många vill uppleva känslan av att ha en miljon på kontot och faktum är att du kan spara dig till den där miljonen snabbare än vad du tror.
Detta avsnitt fokuserar på ränta-på-ränta-effekten och hur du bäst drar nytta av den. Det handlar både om hur mycket du kan spara, men också om hur du sätter pengarna i arbete genom att investera.
- Nysparande och avkastning på investeringar
- Lär dig förstå ränta-på-ränta-effekten
- Hitta ditt sparmål
Del 2 – Vilket konto passar bäst för dig?
Det första steget när du börjar investera är att öppna ett konto. Investeringssparkonto (ISK) är det vanligaste och det fungerar bra i många lägen. Kapitalförsäkring (KF) kan däremot vara bättre om det gäller barnsparande, pensionssparande eller om du planerar att investera i utländska aktier.
Vi går igenom vilka kontoformer det finns, vilken skatt du betalar och hur den betalas. Vi tittar också på vilka fällor som är vanliga när det kommer till de olika kontoformerna samt hur enkelt, eller svårt, det är att flytta.
- Att välja rätt konto från start
- För- och nackdelar med investeringssparkonto
- För- och nackdelar med kapitalförsäkring
Del 3 – Aktier eller fonder?
När du väl har bestämt dig för att börja investera kan det vara klokt att tänka igenom vad som passar bäst att för dig. Är det aktier, fonder eller kanske en kombination?
Aktier är delägarskap i ett företag. Att förstå affärsmodell, framtidsutsikter och värderingen på aktiepriset är inte alltid enkelt. För att lyckas krävs det att du lägger tid och eftertanke kring vilka aktier du väljer att köpa. Fonder är den enkla genvägen där någon annan plockar ihop en portfölj av aktier åt dig. Det du behöver fundera på är vad du vill att sparande ska exponeras mot samt vilken risk du är beredd att ta.
- Så investerar du i aktier
- Bästa fonderna för långsiktigt sparande
- Kombinera aktier och fonder på rätt sätt
Del 4 – Att lyckas med fonder.
Fondsparande är ofta en bra basplatta i det långsiktiga sparandet, både privat och till pensionen. I detta avsnitt går vi igenom för- och nackdelar med aktiva respektive passiva fonder och vad det är som skiljer dem åt. Dessutom pratar vi om hur man kan resonera kring avgifterna i en fond vad och vad som är en rimlig kostnad.
Frida och Alex ger sin syn på hur de använder fonder. Det går enkelt att automatisera fondsparandet i ett månadssparande, vilket ger de allra bästa förutsättningarna för att lyckas långsiktigt. Men det finns några fällor och de går vi givetvis också igenom.
- Aktiva eller passiva fonder?
- Automatisera fondsparandet genom att månadsspara
- Vad är en rimlig avgift på en fond?
Del 5 – Aktieanalys.
Att köpa aktier kan vara både roligt och belönande. Men det kräver att man tänker till och gör en egen analys. Vad är egentligen en aktieanalys och hur går det till att göra en? Det är frågor som Alex besvarar i detta avsnitt.
Alex går också igenom de viktigaste nyckeltalen att hålla koll på. Vad säger egentligen resultatrapporten och balansräkningen? Dessutom kan ett företag se fantastiskt ut, men är aktiepriset redan för högt kan det ändå bli en dålig investering – du vill ju inte betala ett för högt pris för aktien.
- Rätt nyckeltal när du analyserar
- Vad är ett rimligt pris på aktien
- Hur du hittar bra företag att investera i
Del 6 – FAQ (bonusavsnitt!).
Det finns ofta en hel del frågor när det kommer till sparande och investeringar. I detta bonusavsnitt besvarar vi dem vi får allra mest.
Hur hittar man bra verktyg för att lyckas?
Vad är en rimlig sparkvot?
Hur många aktier eller fonder är det bra att äga?
Om börsen är så bra, varför sparar inte alla där?
Det här är bara några exempel på frågor Alex och Frida tar upp i aktieskolans alla sista avsnitt. Bra jobbat om du kommit ända hit!
- Bästa tipsen för att hitta aktier och fonder
- Vilken avkastning som är rimlig och hur man kan öka den
- Vilka misstag som är vanliga och hur man undviker dem
Bra att veta om risker och avkastning.
Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.