Nordnet Smarta Portföljer september

Efter den starka uppgången i augusti kyldes marknaden av i september och de globala aktiemarknadernas backade, vilket påverkade Smarta Portföljer. Smart 5 stängde månaden på -0,75%, Smart 10 på -1,44% och Smart 15 -2,70 %.

September var en sämre månad för de globala aktiemarknaderna jämfört med uppgången i augusti. De stora amerikanska bolagen som gynnats av digitaliseringen orsakad av Covid-19 i år fick plötsligt se en rejäl nedgång i början av september, efter att ha haft ett bra kvartal fram till dess jämfört med småbolag. Men värderingarna är fortfarande höga enligt historiska mått. Framtiden får avgöra om de stora FAANG kommer att underprestera värdeaktier igen. Det som talar emot är att värdeaktierna kommer vara mer utsatta om det blir en tuff vinter med hög smittspridning och en avsaknad av positiva besked om ett vaccin.

Den amerikanska valkampanjen är i full fart och det är fortfarande omöjligt att veta vem som kommer vinna och bli nästa president i USA. Resultatet är av stor betydelse för utvecklingen av marknaden eftersom det finns en låst situation just nu mellan det demokratiska representanthuset och den republikanska senaten, vilket blockerar beslutsfattandet om fortsatta finanspolitiska stimulanser för att stödja dem som förlorat sina jobb till följd av pandemin. Om denna låsning löser sig efter valet kan det ge positiv energi till amerikanska aktiemarknaden. När det här inlägget skrivs har Donald Trump blivit sjuk i Covid-19, vilket gör situationen ännu mer spänd.

IndexAvkastning september
ESG Europe:-2,60%
ESG USA:-3,30%
ESG Pacific Asia:0,14%

De globala aktiemarknaderna såg en nedgång på -3,6% i september vilket påverkade utvecklingen av smarta portföljer. ESG Europe stängde -2,60%, ESG USA minskade -3,30% och Pacific Asia ESG steg vagt 0,14%.

2020-09Senaste 12 månadernaHittills i årSedan start
Smart 5-0,75%-11,62%-9,52%-7,63%
Smart 10-1,44%-16,82%-15,42%-11,62%
Smart 15-2,70%-22,83%-23,63%-17,38%

Det tredje kvartalet 2020 var dock totalt sett en positiv period för de smarta portföljerna, de gynnades av deras geografiska diversifiering och globala aktieexponering. Smart 5 avslutade kvartalet på 0,8%, Smart 10 på 2,5% och Smart 15 på 4,2%. Asien gick bäst med 10%, följt av USA med 9%. Europa låg efter och landade på 2% medan Storbritannien stängde kvartalet ned -3%, vilket innebär att när de flesta aktiemarknader har återhämtat sig ligger Europas finanscentrum fortfarande ner -20% sedan årsskiftet.

Den starka utvecklingen på aktiemarknaden i Asien kan delvis förklaras av Kinas framgångar i att minska smittspridningen av covid-19. De största kinesiska städerna har börjat återgå till det normala och tillväxten har återigen tagit fart. Amerikanska tillväxtaktier med de stora tech-bolagen i spetsen hade som nämnt ett bra kvartal, förutom nedgången i september, eftersom det blivit vanligare att jobba hemifrån och användandet av digitala tjänster ökat. I Europa tyngdes kvartalet av en kraftig ökning av smittade i Spanien, Frankrike och Storbritannien. England tyngs dessutom av strandade Brexitförhandlingar, försvagad valuta och Bank of Englands ovilja att införa negativ ränta trots påtryckningar.

Smarta Portföljer september:

Smart 5:

Smart 10:

Smart 15:

Smarta Portföljer är stängda för handel under följande datum i oktober:

Stängda handelsdagar i oktober
2020-10-12
2020-10-26
2020-10-27

Du kan lägga ordrar precis som vanligt, men affärsdag och bokning av affären på ditt konto kommer skjutas upp under den stängda handelsdagen.

Datakällor: J.P. Morgan och Bloomberg. Bruttoavkastningen summerar inte till fondens totala avkastning under samma period då den presenteras utan förvaltningsavgift samt effekter av valutahedge m.m. Samtliga nominella exponeringsvikter är durationsjusterade till 10 år.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Lång Smart 15 X10000
Lång Smart 15 X10000
2020-10-30 20:33

Riktiga grymma fonder! #FeelTheSarcasm