Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer oktober

Nordnet Smarta Portföljer påverkades av marknadsvolatiliteten i slutet av oktober och avslutade månaden med negativa resultat. Smart 5 fick en avkastning på -0,78%, Smart 10 på -1,41 % och Smart 15 på -2,64 %.

I oktober dominerades nyheterna av två huvudämnen; den andra vågen av covid-19 som sveper över Europa samt USA:s presidentval. Pandemin gjorde att fokus inför valet skiftade, och ekonomiska stimulanser blev den viktigaste frågan för världens börser. Tidigare ansågs en demokratisk seger vara negativ för aktiemarknaderna på grund av en högre risk för skattehöjningar för bolagen. En republikansk seger skulle innebära fortsatt låga skatter, men skulle också å andra sidan innebära fortsatt osäkerhet kring de efterlängtade finanspolitiska stimulanserna. Ett positivt resultat för aktiemarknaderna verkade därför kunna vara en kombination av en demokratisk president och en republikansk senat, eftersom det skulle häva dödläget mellan den demokratiska senaten och det republikanska representanthuset och möjliggöra ytterligare finanspolitiska stimulanser, samtidigt som det skulle innebära att skatterna inte kan höjas, då det republikanska representanthuset skulle sätta stopp för det. När detta inlägg skrivs ett par dagar in på november ser det ut som att börsen får ett bra utgångsläge med Biden som president tillsammans med en republikansk senat, men det är långt ifrån säkert ännu.

Nordnet Smarta Portföljer påverkades av marknadsvolatiliteten i slutet av oktober och avslutade månaden med negativa resultat. Smart 5 fick en avkastning på -0,78%, Smart 10 på -1,41 % och Smart 15 på -2,64 %. Dollarn sjönk mot från 8.9479 SEK till 8.8469 SEK under oktober, vilket gynnade portföljerna något då de är valutasäkrade. Den positiva utvecklingen för amerikanska och europeiska aktier under de första veckorna i oktober raderades dock under den sista veckan i månaden, då marknadsvolatiliteten ökade. Amerikanska aktier avkastade -2,7% i oktober och europeiska aktier gav en negativ avkastning på -5,4% under månaden. Asien var den regionala vinnaren, med starka kinesiska siffror som hjälpte tillväxtmarknadens aktier att stiga med 2,1% under månaden. Smarta portföljer avslutade månaden med negativa resultat. På grund av att volatiliteten på de globala aktiemarknaderna återigen ökade och volatilitetsindex VIX var uppe och nådde 40 intradag i slutet av oktober, minskade exponeringen i Smart-portföljerna något före november. När VIX går ner kommer exponeringen dock återigen att stiga snabbt igen.

IndexAvkastning oktober
ESG Europe:-5,79%
ESG USA:-2,01%
ESG Pacific Asia:-1,26%

Smart 5:

Smart 10:

Smart 15 :

Smarta Portföljer är stängda för handel under följande datum i november:

Stängda handelsdagar i november
2020-11-03
2020-11-11
2020-11-23
2020-11-26

Du kan lägga ordrar precis som vanligt, men affärsdag och bokning av affären på ditt konto kommer skjutas upp under den stängda handelsdagen.

Datakällor: J.P. Morgan och Bloomberg. Bruttoavkastningen summerar inte till fondens totala avkastning under samma period då den presenteras utan förvaltningsavgift samt effekter av valutahedge m.m. Samtliga nominella exponeringsvikter är durationsjusterade till 10 år.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Jbl
Jbl
2020-11-29 09:51

Fy hallonpaj vad jag förlorade pengar på detta. I och med att Nordnet sagt i juni bloggen att “modellen var inte anpassad för V former” och att de nu anpassat modellen, tycker jag ren sagt var kriminellt att sälja på kunderna denna fond. Pengarna är förlorade och kommer inte att återhämta sig då tåget redan gått.