Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer november

Nordnet Smarta Portföljer gynnades av det starka börsklimatet under november men påverkades av faktor-rotationerna från momentum till value. Smart 5 stängde på -0,50 %, Smart 10 på +0,50 % och Smart 15 på +3,24 %.

I november ändrades marknaden till ett så kallat ”Risk on”-läge och globala aktier och småbolag hade sin bästa månad någonsin. Presidentvalet tog lite tid att reda ut, men nu är det klart att Biden kommer att ersätta Trump och flytta in i Vita huset, oavsett om Trump vill det eller inte. Investerare väntar fortfarande otåligt på ytterligare stimulanspaket, men förväntar sig nu efter valet att de är på väg. Detta, tillsammans med positiva nyheter om vaccin från flera producenter, har givit aktiemarknaden ett mycket milt klimat. Trots att volatiliteten fortfarande är på förhöjda nivåer jämfört med innan covid-19, halverades VIX under månaden efter topparna på 40 i slutet av oktober. I november började marknaden prisa in ett slut på pandemin. Det var generellt sett en riktigt bra månad för aktiemarknaderna, men faktorrotationerna missgynnade digitala företag som gått bra under pandemin, medan värdeaktier fick en uppgång. Investerare sålde sina dyra tech-aktier och köpte lägre värderade bolag inom energi och finans, som exempelvis banker. Detta skapade det största och snabbaste utflödet från momentumdrivna aktier som någonsin skådats och den mest aggressiva faktorrotationen hittills. Rotationen kan ha varit en reaktion på årets inflation i värderingar på tech-aktier, och utlöstes av de positiva nyheterna om att världen kan återgå till det normala inom en snar framtid.

IndexAvkastning november
ESG Europe:16,44%
ESG USA:11,28%
ESG Pacific Asia:12,21%

Råvaror gick starkt, med energi och olja i spetsen, medan guldpriset sjönk som motsättning. Eftersom den europeiska aktiemarknaden till stor del består av banker och energibolag har det europeiska aktieindexet presterat bäst denna månad, men även Nordamerika och Asien gav hög avkastning. Alla smarta portföljer fick positiva avkastningsbidrag från aktier och råvaror, fastigheter och high yield-krediter. ESG-index gick dock inte riktigt lika starkt efter eftersom de utesluter energisektorn, som var den starkaste i november. Alternatives drabbades av den massiva rotationen från momentum till value-aktier vilket gav en negativ påverkan på Smarta portföljers månatliga resultat. Obligationer gick ner svagt när räntan på kortare löptider ökade. Kreditspreadarna minskade och high-yield gynnades.

2020-11Senaste 12 månadernaHittills i årSedan start
Smart 5-0,65%-11,05%-10,81%-8,95%
Smart 100,50%-15,98%-16,19%-12,43%
Smart 153,24%-21,97%-23,24%-16,95%

Smarta portföljer gynnades av de starka aktiemarknaderna och råvarorna men fick dämpad avkastning på grund av negativa effekter från value-rotationerna.

Smart 5

Smart 10

Smart 15

Smarta Portföljer har följande stängda handelsdagar i december:

Stängda handelsdagar i december
2020-12-24
2020-12-25
2020-12-28
2020-12-29
2020-12-31

Du kan lägga ordrar precis som vanligt, men affärsdag och bokning av affären på ditt konto kommer skjutas upp under den stängda handelsdagen.

Datakällor: J.P. Morgan och Bloomberg. Bruttoavkastningen summerar inte till fondens totala avkastning under samma period då den presenteras utan förvaltningsavgift samt effekter av valutahedge m.m. Samtliga nominella exponeringsvikter är durationsjusterade till 10 år.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer