Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer december

Portföljerna gynnades av det starka börsklimatet samt stigande råvarupriser. Smart 5 fick en avkastning på +0,7%; Smart 10 fick +1,98% och Smart 15 stängde månaden på +2,82 %.

I december och under det fjärde kvartalet fortsatte aktiemarknaderna att öka. Valresultatet i USA och positiva nyheter om vaccin mot Covid-19 hjälpte de mer cykliska bolagen på marknaden att återhämtade sig. Värdeaktier steg med 16% under Q4 och fick sitt bästa kvartal sedan 2009. Småbolag avkastade 24%. Tillväxtaktierna gick sämre under fjärde kvartalet men ändå upp 13%. Råvarupriserna steg tack vare stark efterfrågan från industrier i Asien. Oljepriserna steg också i samband med de positiva vaccinnyheterna.

Pandemin blev allt värre under det sista kvartalet 2020. Nya rapporterade fall ökade markant i Europa och USA och toppade de tidigare rekorden. Intensivvårdens begränsade kapacitet tvingade regeringar att återigen införa nya tuffa restriktioner för att bromsa virusets spridning. I Europa är tjänstesektorn under stor press på grund av de rådande restriktionerna. I USA kom virusets andra våg lite senare än i Europa och restriktionerna har varit mindre stränga. Industrisektorn visar sig fortfarande mer motståndskraftig mot pandemin än tjänstesektorn – vilket man kan se även globalt. Större efterfrågan på varor bidrog till att hålla tillverkningsindex (PMI) för industrisektorn i expansivt territorium, vilket är goda nyheter för aktiemarknaderna och bidrar avsevärt till index.

Oron för ökade fall av viruset överskuggades av nyheter om att flera vaccin är effektiva mot Covid-19. Ett slut på pandemin och denna kris verkar nu vara i sikte, men vägen till återhämtning kommer förmodligen vara skakig under de kommande kvartalen. Det som kommer vara avgörande nu är hur fort dessa vaccin kan tillverkas och distribueras, befolkningens vilja att vaccinera sig och vaccinernas effektivitet mot nya mutationer. För aktiemarknaderna ledde vaccinmeddelandet den 9 november till en av de största faktorrotationerna i historien, som höll i sig något även i december. De hårt drabbade värdebolagen inom energi, detaljhandel, hotell, flygbolag och finans fick se återhämtning medan pandemivinnarna, som onlinehandel och sjukvård, fick en mer dämpad utveckling. Årets sista dagar medförde ytterligare lättnader för hushåll och företag som drabbats av pandemin när Amerikanska kongressen slutligen kom överens om ytterligare stöd till hushåll och mer generösa arbetslöshetsförmåner.

2020-12Senaste 12 månadernaHittills i årSedan start
Smart 5+0,70%-10,19%-10,19%-8,31%
Smart 10+1,98%-14,54%-14,54%-10,70%
Smart 15+2,82%-21,07%-21,07%-14,61%

Smarta portföljer gynnades av de stigande aktiemarknaderna och råvarorna i december, men med en lätt dämpning från ERP.

Smart 5:

Smart 10:

Smart 15:

Kommande stängda handelsdagar under Q1:
2021-01-26
2021-02-11
2021-02-12
2021-02-15
2021-02-23
2021-03-01
2021-03-17

Du kan lägga ordrar precis som vanligt, men affärsdag och bokning av affären på ditt konto kommer skjutas upp under den stängda handelsdagen.

Datakällor: J.P. Morgan och Bloomberg. Bruttoavkastningen summerar inte till fondens totala avkastning under samma period då den presenteras utan förvaltningsavgift samt effekter av valutahedge m.m. Samtliga nominella exponeringsvikter är durationsjusterade till 10 år.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer