Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Smarta Portföljer augusti

Augusti blev den bästa månaden för Nordnet Smarta Portföljer hittills under 2020, och en av de bästa månaderna sedan de lanserades i november 2018. Smart 5 fick en avkastning på 1,03%, Smart 10 2,62% och Smart 15 4,61%.

Den globala ekonomin visar på fortsatt tillväxt hittills under tredje kvartalet och investerarna var fortsatt positiva i augusti. Rapporteringssäsongen blev bättre än väntat vilket tillsammans med förhoppningar om ett vaccin verkar ha höjt de ekonomiska förväntningarna. Även om intäkterna minskade med 33% jämfört med föregående år i USA, slog 84% av företagen ändå förväntningarna, som på grund av pandemin varit väldigt låga, och flera företag höjde sina prognoser för kommande kvartal. Läkemedel och informationsteknologi gick starkt, vilket kanske inte är så överraskande, medan energisektorn drabbades hårdare av pandemin. Många trodde att spridningen av Covid-19 skulle avta under sommaren men viruset har tyvärr fortsatt att spridas. Vi har nu över 25 miljoner fall globalt, jämfört med 10 miljoner i början av juli. Vissa regioner i Europa och USA står inför en andra våg, men bättre test- och spårningsfunktioner har gjort det möjligt för europeiska beslutsfattare att hantera den andra vågen på andra sätt den här gången, med riktade åtgärder som resebegränsningar eller krav på att bära ansiktsmask – istället för att stänga ner hela regioner eller länder.

I USA pågår förhandlingar om ytterligare ett viktigt stimulanspaket för arbetslösa, då det som antogs i mars gick ut den 31 juli och många står nu med mindre eller helt utan stöd. Presidentkampanjen pågår för fullt och Donald Trump är officiellt nominerad som den republikanska kandidaten. Opinionssiffrorna i slutet på augusti pekar på en seger för demokraterna.

I Europa fortsatte aktiemarknaden gynnas av överenskommelsen som gjordes i juli om att inrätta en stödfond på 750 miljarder EUR, vilket har lugnat investerarna om EU:s framtid. De europeiska aktie- och obligationsmarknaderna visade på positiva flöden i både juli och augusti, och euron steg med 1,1% mot dollarn.

Riskfyllda tillgångar som aktier fortsatte att gå upp även i augusti. Tillväxtmarknader steg med 2,2% medan utvecklade ekonomier med 6,7%, där USA och Europa var de största drivande marknaderna.

IndexAvkastning augusti
ESG Europe Select:5,08%
ESG USA Select:6,96%
ESG Pacific Select:4,15%

För Nordnet Smarta portföljer bidrog krediter, inflation och Alternatives med positiv avkastning, medan globala statsobligationer sjönk med 0,2% och drog ner. Nordnet Smarta Portföljer fick den bästa månaden under 2020 och bland de bästa månaderna sedan de lanserades. De gynnades i augusti av att exponeringen mot riskfyllda tillgångar, som aktier, nu har ökat på grund av lägre volatilitet och ihållande trender.

2020-08Senaste 12 månadernaHittills i årSedan start
Smart 51,03%-11,48%-8,84%-6,93%
Smart 102,62%-15,72%-14,18%-10,33%
Smart 154,61%-20,23%-21,52%-15,09%

Smart 5:

Smart 10:

Smart 15:

Smarta Portföljer är stängda för handel under följande datum:

Stängda handelsdagar i september
2020-09-07
2020-09-21
2020-09-22

Du kan lägga ordrar precis som vanligt, men affärsdag och bokning av affären på ditt konto kommer skjutas upp under den stängda handelsdagen.

Datakällor: J.P. Morgan och Bloomberg. Bruttoavkastningen summerar inte till fondens totala avkastning under samma period då den presenteras utan förvaltningsavgift samt effekter av valutahedge m.m. Samtliga nominella exponeringsvikter är durationsjusterade till 10 år.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-29 20:35

Varför visar ni inte hur fonderna har gått jämfört med index ”Hittils i år”?