Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Småbolag – en djupdykning i vår nya fond

Du har säkert inte missat att vi har släppt en helt ny fond, Nordnet Småbolag Sverige Index. Intresset för fonden har varit stort, inte minst kring vilka bolag fonden investerar i och hur dessa är viktade. I det här blogginlägget dyker vi ner i listan över innehav.

Djupdykning i innehaven

Som sagt har det varit både stort intresse för fonden generellt, och mer specifikt kring vilka bolag som finns med i fonden. I detta inlägg passar vi därför på att visa upp fler bolag som finns i fonden samt respektive bolags vikt. Nedan finner du en lista över de 40 största innehaven.

Vad är skillnaden mellan Nordnet Småbolag Sverige Index och Nordnet Sverige Index?

Sedan tidigare erbjuder vi också en bred indexfond för den svenska marknaden, Nordnet Sverige Index. Är du kanske lite nyfiken på att veta skillnaderna mellan denna fond och vår nya småbolagsfond? Kikar vi lite på fördelningen mellan sektorerna i den nya fonden, så ser vi att framförallt är viktningen i småbolagsfonden är lägre gällande sektorerna industri och finans.

I småbolagsfonden är även vikten på fastigheter mycket högre, drygt 18 % mot de knappa 5 % som är i Nordnet Sverige Index. När det kommer till vikten för fastighetssektorn, kan den vara beroende av att just fastighetssektorn har haft det tungt i den högräntemiljö vi är i nu. Det vill säga, fler bolag som hamnar inom ramen för småbolag än tidigare då aktierna i sektorn utvecklats lite knackigt senaste tiden.

Är det småbolagens tid nu?

Senaste tio åren har small cap index (OMXSSCPI) klart överpresterat Stockholmsbörsen(OMXSPI) i helhet. Men detta har inte varit direkt sanningen senaste tiden. Senaste 12 månaderna är OMX Small Cap -17% jämfört med Stockholmsbörsen i helhet som är upp 7% under samma tid.

Det har varit ganska svalt intresse kring småbolag senaste åren, inte helt konstigt så har spararna prioriterat stora stabila bolag i skakiga tider. Nu hägrar lägre räntor, och i samband med det väcks åter intresset för småbolagen igen. Timingen kanske är helt rätt för småbolag just nu?

Jag ser att det är ganska många stora bolag i fonden, vad är definitionen av småbolag egentligen?

Det här har kommit upp som en fråga från många av er, så jag ställde frågan vidare till min kollega Henrik Wiklund som är ansvarig förvaltare, Henrik svarar:

Vi har valt att vår fond ska utgå från de bolag på Stockholmsbörsen som tillsammans utgör den lägsta kvartilen av ackumulerat börsvärde, samtidigt som vi exkluderar de allra minsta. Det finns flera olika sätt att kategorisera ett småbolag. Till exempel kan man utgå från en maximal procentsats av det totala börsvärdet för ett enskilt bolag eller utgå från ett fast värde i kronor för ett enskilt bolag – det finns många olika sätt.

Vår urvalsmetodik, att utgå från den lägsta kvartilen av Stockholmsbörsen, är en tydlig avgränsning. Dessutom exkluderar vi de allra minsta bolagen vars aktie oftast har sämre likviditet. Exkluderingen av de allra minsta bolagen bidrar också till att vi kan hålla nere avgiften för fonden, då det ofta är dyrt att handla med bolag vars aktie har dålig likviditet.

Summa summarum ger sammansättningen i fonden vi valt en bred exponering när det kommer till både de olika bolagens börsvärde och bransch.

Jag tackar Henrik för detta svar och hoppas att du som läst blogginlägget nu känner att fått lite mer på fötterna gällande vår nya småbolagsfond. Har du fler frågor eller funderingar kring fonden, så tveka inte på att ställa din fråga i kommentarsfältet. Fonden hittar du via länken nedan!

Tack för att du läst!
/Axel

Bra att veta
Nordnet Småbolag Sverige Index är dagligt handlad och finns tillgänglig på Nordnets plattform för såväl månadssparande som engångsinvesteringar. Minsta köpbelopp är 100 kronor. Fonden går att köpa i alla kontotyper så som vanlig depå, ISK, kapitalförsäkring och tjänstepension.

Kom ihåg att börsen ger och tar. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat. Innan du investerar, kom ihåg att ta del av fondens informationsbroschyr och faktablad som du hittar här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm