MinPension har gjort ett utmärkt jobb med att bli en användarvänlig informationsportal för svenskarnas pensionssparande. Men med nuvarande ägarstruktur är det svårt att se att man når längre. Istället måste staten ta sitt ansvar genom ett ”Alexanderhugg” – ge MinPensions avgående vd Anders Lundström uppdraget att inrätta en digital portal för pensionsflytt.
Ordet ”Alexanderhugg” är inte mitt, utan Anders Lundströms. Han är avgående vd för informationsportalen MinPension. Nordnet har flera gånger föreslagit att just MinPension skulle kunna ligga till grund för en digital portal genom vilken sparare ska kunna administrera sina pensionsflyttar. Det vill säga, genom att addera en flyttfunktion skulle MinPension kunna bli en heltäckande pensionsportal.
Men det var något nedslående när MinPension själva avfärdade förslaget, genom Anders Lundström i en artikel i Pensioner & Förmåner. Det fick oss att fundera kring bakgrunden till den motvilliga inställningen. Mer om det senare.
Nu tycks dock den avgående vd:n kommit på andra tankar. För glädjande nog ser han nu se behovet av en digital portal för pensionsflytt, enligt Nordnets förslag. Detta i en intervju i tidningen Pensioner & Förmåner.



Nu resonerar Anders Lundström rentav kring möjligheterna att i så fall lägga flyttfunktionen i ett separat bolag. Om det är så att det formella regeringsuppdraget för Min Pension är utformat så att en mer framkomlig väg vore att lägga flyttadministrationen i ett separat bolag så finns ingen anledning att se negativt på det.
Det viktiga är att den svenska flytträtten fungerar effektivt och att svenska sparare på ett smidigt sätt får möjlighet att flytta till lägre avgifter, utan att stora pensionsjättar med olika medel lyckas förhindra eller förhala flyttar.
MinPension slits mellan starka intressen
Det här är hoppingivande. Anders Lundström är en tung och respekterad röst i branschen. Men han sitter i en knepig sits. Min Pension slits nämligen mellan två stora intressenter – staten och de stora pensionsjättarna – där de sistnämnda på alla sätt stretar emot varje steg mot en fungerande flytträtt.
Därför menar jag att MinPension med nuvarande ägarstruktur nått vägs ände. Man har fullföljt sitt uppdrag. Men med nuvarande ägarstruktur, där ju MinPension är ett helägt dotterbolag till branschorganisationen Svensk Försäkring, är det svårt att se hur man ska kunna utvecklas ytterligare åt rätt håll. Det vill säga dit andra gått, exempelvis Norge, där norska pensionssparare redan har en flyttportal likt den Nordnet föreslår. I Sverige har vi välfungerande administrationsportaler för flytt för de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Det som gjort att vi halkat efter i Sverige vad gäller de individuella tjänstepensionerna är helt enkelt att branschjättarna inte vill se en fungerande flytträtt, och deras röst är stark i säväl branschorganisationer som i MinPension genom nuvarande ägarstruktur.
Staten måste ta ansvar
Ibland behövs det helt enkelt, för att använda Anders Lundströms egna ord, ett ”Alexanderhugg” i en verksamhet för att utvecklingen ska få fart i rätt riktning. Nu behöver staten ta sitt ansvar och ge MinPension, inom ramen för nuvarande verksamhet eller i ett separat bolag, det formella uppdraget att också vara en portal för flyttadministration.
Nu måste tjänstemännen på Finansinspektionen och i förlängningen finansmarknadsminister Niklas Wykman ta tillfället i akt. Skippa de sena flyttblad som MinPension arbetat alldeles för länge med redan, de är passé redan innan de blivit verklighet. Initiera istället en digital pensionsportal med flyttadministration för att säkerställa att den lagstadgade flytträtten fungerar. Anders Lundström, med sin kompetens och erfarenhet, är rätt person att få uppdraget.
/Frida