Hoppa till huvudinnehållet

Vill du spara pengar? Här är 41 spartips (lev extremt billigt)

Att spara pengar och att leva ett rikt liv är viktigt för många. Ett sparsamt liv ger på sikt möjligheten att skapa ekonomisk frihet och detta kan vara en stor drivkraft. Som tur är behöver inte ett rikt liv och ett sparsamt liv vara varandras motpoler, här är en lista på spartips (samt “minska dina utgifter när du väl handlar”) i det lilla och det stora.

Hoppas du kan hitta inspiration till ett sparsammare och rikare liv nedan. Följer du dessa råd kommer du kunna leva extremt billigt.

Tips för att spara pengar

 1. Handla kläder du behöver. Behöver du en kostym till jobbet, välj en med ett snitt som håller över tid och som passar till det mesta. Vardagskläder kan vara både enklare och billigare.
 2. Budgetera, en bra budget gör att risken för snedsteg blir mindre
 3. Spara alla kvitton och lägg in kostnaderna i ett excel-ark, ibland springer det iväg mycket pengar på poster vi inte ens är medvetna om.
 4. Vänta med dina ”vill-ha” inköp. Minst en månad för varje-dag saker, över ett år när det gäller ny bil etc. Då sker inga inköp på impuls.
 5. Om du överhuvudtaget måste ha en bil, köp en begagnad, fullservad bil som gått 5000-10000 mil
 6. Handla säsongens grönsaker/frukt samt anpassa matlistan efter rabatterbjudanden.
 7. Gör matlåda. Tusentals kronor går att spara genom att skippa utelunch.
 8. Handla aldrig hungrig.
 9. Ska du gå på restaurang, gör det planerat och inte för att du inte orkar laga mat. Var sparsam med dricksen eller skippa den helt.
 10. Boka resor när alla andra inte gör det, dvs antingen långt innan eller precis innan
 11. Åk på semester off season, t.ex. Thailand på sommaren, Kolmården på våren etc.
 12. Hyr ett hus på semestern. I alla fall om du är borta länge är det betydligt billigare än hotell
 13. Köp storpack, men se till att det är varor du faktiskt använder, annars kan det sluka mer pengar än du sparar.
 14. Gå på gratis seminarier och föreläsningar. Du lär dig något och är du extra sparsam hoppar du över middagen/frukosten eftersom det oftast serveras tilltugg.
 15. Tjänster och gentjänster. Är du bra på något som andra behöver? Byt tjänster. Delningsekonomin bara växer och växer, detta kan du dra nytta av.
 16. Sälj saker du inte längre behöver på blocket/tradera alt. köp saker du verkligen behöver på blocket/tradera
 17. Ha rörlig ränta på dina lån, det lönar sig i 9 fall av 10
 18. Förhandla räntor, både där du betalar pengar och där du får pengar
 19. Även små kostnader gör skillnad. En tidningspremuneration för “bara” 99:-/mån blir drygt 1200:- per år.
 20. Handla i slutet av säsongen, dvs. skolväskor i oktober, julsaker i januari etc.
 21. Använd jämförelsetjänster för el, tv, mobilabonnemang etc.
 22. Undvik halvfabrikat. Ofta godare dessutom.
 23. Även räntefria avbetalningar kostar pengar.
 24. Att köpa direkt från grossist blir allt vanligare. Dessutom är frakten ofta gratis över världen. En del saker kan köpas i 1-pack, andra bara i storpack. Känner du någon som vill ha samma sak som du? Dela på kostnaden (eller om du är riktigt sparsam, ta ut en avgift för jobbet du lagt ner). Energisparande glödlampor är utmärkta att köpa direkt från fabrik där du minskar utgifter i flera led.
 25. Sänk värmen (eller kylan) hemma. Bara ett par grader lägre temperatur spar mycket pengar.
 26. Hyr inte din bostad, se till att du äger den, historiskt en god investering
 27. Köp billigt vin. De flesta kan inte känna skillnad ändå. Häll upp i karaff.
 28. Löneförhandla klokt. Nästan alla spar-sidor utelämnar denna detalj, men likt bolånet är vinnarna de som gör något åt det.
 29. Vatten är gott hemma. Väldigt många svenskar köper vatten på plast-flaska. Det är både dyrt för plånboken och miljön. Vatten är alltså gott precis som hembryggt kaffe.
 30. Läs tidningar på nätet eller på biblioteket
 31. Sluta röka och snusa. Det kanske verkar som ett konstigt råd, men många människor slänger ur sig frasen “Jag kan omöjligt spara pengar”, trots att de röker två paket per dag.

Fler spartips – 10 fritidsaktiviteter för barnfamiljer som kostar lite (eller inga) pengar

 1. Biblioteket. Förutom det uppenbara (böcker) så har många bibliotek teaterföreställningar, tipsrundor etc.
 2. Grottdykning. Investera i två ficklampor, hjälmar och sök på grottor nära dig.
 3. Äventyrshelg med barnen: laga mat utomhus, gör ett eget vindskydd av granris och ta reda på vilka växter som går att äta. För övernattning kan sovsäckar vara bra att ha, annars räcker det att investera i en bra kniv.
 4. Får du friskvårdsbidrag från ditt arbete? Många låter det förfalla vilket är synd, för även om du inte är en träningsgalning går det att få ett simkort för pengarna och sedan behöver du bara betala en liten summa för barnet/barnen.
 5. Parkteatern sätter upp gratis föreställningar under hela sommaren
 6. För yngre barn: besök alla lekparker i din hemkommun. Låt barnen sätta betyg med klistermärken och genom att beskriva vad som var bra (går även att göra med t.ex. utomhusbad på sommaren)
 7. Besök en brandstation. Både roligt och lärorikt
 8. Gör stentroll (och se till att de har någonstans att bo under en stubbe)
 9. Gör varje-dag-saker annorlunda. Fredagsmys en vanlig måndag, ät middagen på en picknickfilt i vardagsrummet, gör en sallad av maskrosblad. Gör en skattkarta till partnern som kommer hem sist och låt denne leta reda på er picknickfilt
 10. Geocaching. En hyfsat ny telefon är allt som behövs, sedan är det bara att leta efter alla miljoner skatter som finns gömda överallt i världen.

Extrema tips för att spara pengar

Glöm inte: tid är pengar. I extrema fall är det viktigt att ta reda på hur mycket du sparar jämfört med andra saker som sparar pengar. Jag tänker t.ex. på att jaga kuponger för att spara några kronor, när två timmars övertid på jobbet kan spara det mångdubbla. Men vill du gå till det extrema kommer här några tips för att spara pengar som riktig krösus:

 • Skaffa en partner och se till att ni flyttar ihop, delar dina utgifter på hälften (en inledande investering i att få personen på fall kan dock vara aktuell)
 • Koka soppa på en spik. Eller nästan iallafall. Nässelsoppa är både gratis och nyttigt. Provsmak på fredagar i din lokala butik kan med lite finess ersätta en hel måltid
 • Duscha mot klockan (vem i familjen kan bli klar på under fem minuter?). Varmvatten kostar pengar, en gång om året kan det vara motiverat att ta ett varmt bad.
 • Lär din katt att använda toaletten
 • Gör din egen filmjölk. Mjölk kan vara flera kronor billigare än filmjölk
 • Köp exakt likadana strumpor. Strumpor kommer bort eller går sönder. På så sätt kan du maximera antalet fungerande par.
 • Fråga grannen om du kan låna hans/hennes router mot en liten summa varje månad.
 • Återanvänd presentpapper

Nästa steg är att få avkastning på dina besparingar? Testa Nordnets sparkalkylator och Börja ett månadssparande hos Nordnet här. Du som vill lära dig mer om den fantastiska ränta på ränta effekten gör det här.
Se till att få igång vanan av att investera för att bygga upp din personliga förmögenhet. Långsiktig sparande lönar sig och är en del av stegen för att uppnå ett rikt liv.

Lycka till med ditt sparande!

Relaterad läsning.

Så bygger du en utdelningsportfölj

Bra tips för pensionsvalet

Topplista och guide om indexfonder

Nordnet börsnoteras under tickern SAVE

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

28 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-09-16 10:37

Hej, Thumbs up till bra tips! Vill bara ge lite feedback från en som gnetade till sig förs en och nu två miljoner på sparande. För mig funkar det inte att samla kvitton, skippa spontanköp av kaffe, matlådor etc. Risken är att om man stenhårt undertrycker en massa saker som man egentligen vill ha så kommer man alltid andligt att vara fattig även den gång man får tillräckligt med pengar. Vad jag istället kom underfund med är varför jag vill ha en massa saker och vad som egentligen är viktigt. Det jag kom fram till att allt jag behöver för… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-17 07:26

Kul att du gillade inlägget och grattis till 2:a miljonen Whimsical! Jag håller med dig, sparande ska vara där det inte känns medan de små sakerna fortfarande måste få förgylla livet.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-17 13:07

Här kommer två råd till: 1. Köp en gammal cykel. För några år sedan insåg jag att jag inte skulle ha tillräckligt med tid för att träna, så jag plockade fram min gamla Crescent från 80-talet för att cykla till jobbet. Nu har jag tid att träna, men cyklar ändå överallt. Jag sparar ju både trängselskatt och diesel. 2. Skaffa en lönande hobby. En träningskompis håller kurser i ju-jutsu och drar in ungefär 2 000 kr när han instruerar en lördag på något träningsläger. Alla kanske inte kan instruera ju-jutsu. Det tar trots allt 20 år att nå min kompis… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-23 13:32

* Följ tv-serien Solsidan och ta lärdom av Ove Sundberg.

Anonym
Anonym
2013-12-01 14:14

Den punkten hyr inte din lägenhet……alla har inte 15% till insatsen, speciellt inte om man jobbar i sthlm och måste ha en bostad i sthlm och då menar jag inte enbart innanför tullarna. !!!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-01 19:06

Hej Anna! Jag bor i Sthlm och har alltid ägt mitt boende, skicka gärna ett PM på twitter (angelicaealm) så får du min mailadress, om du är bekväm med det kan vi kika på dina utgifter, antingen i ett inlägg eller anonymt. Jag är dock en tuff coach, så du får vara beredd att slita för dina långsiktiga drömmar.

Anonym
Anonym
2013-12-08 19:12

Hej!

Läste dina tips om sparande. Under punkt 19 skriver du att en tidningsprenumeration på 99 kr /månad blir drygt 1200 per år. Hur kan det bli det? Ska väl vara knappt 1200.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-08 22:18

Helt rätt Patrik. Denna gång var det min bristande svenska och inte räknekunskaper som föll till föga. Tack för påpekandet!

Anonym
Anonym
2014-02-11 21:56

Ja du Angelica, håller helt med Anna, alla har inte möjlighet att köpa sitt boende, har du 500 000kr i bakfickan för en kontantinsats? Det har inte vi i alla fall! Och inte tänker vi sätta oss i en etta i förorten med 2 små barn.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-11 07:26

Angelica, jag vet ingen 4:a i en förort som kostar 3,2 miljoner kronor. Idag finns det 49 4:or i Stockholms län under 1,5 miljoner. Ett annat förslag är radhus, som många gånger inte har något avgift alls. Som jag skrev till Anna, kontakta mig på twitter så kan jag gå igenom er ekonomiska situation, kanske i ett eget inlägg här på bloggen.

Anonym
Anonym
2014-07-14 13:03

Ett annat tips är att flytta från storstäderna. Jag köpte mitt hus för under 500 tusen. Jag lånade 100tusen privat, och renoverade, värdera upp huset, betalade tillbaka hela privatlån på under 3 månader. Jag har nu iofs lån på 780tusen, men då har jag ett hus där alla 5 barnen får plats.. Rätt billigt

Anonym
Anonym
2014-10-06 11:12

Bra lista! Mitt i allt Googlande hittade jag även en lista med 101 spartips som också var jävligt schysst https://www.easycredit.se/nyheter/2014/101-spartips-som-ger-dig-mer-pengar-over/

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-29 18:08
Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-07-03 11:38

Här hitta även jag 202 spartips som var jättebra också! 🙂
https://www.econello.com/sv/spartips/

Anonym
Anonym
2015-02-26 11:53

Men gud, det här var ju inte en “spara pengar lista” det var ju rena Ove Sundberg fasoner, skrattade mig igenom flera punkter….

Anonym
Anonym
2015-09-18 10:39

Jag skulle vilja lägga till:
32. Sänk din skatt genom att gå ur Svenska kyrkan. Jag sparade 5000 kr per år. myndighetspoolen.se/avsluta-medlemskap

Anonym
Anonym
2016-02-17 14:35

Bra lista, det jag saknade lite och som skulle kunna vara en bra inkomstkälla med tanke på att det är ganska fördelaktigt skattemässigt är att hyra ut ett rum i sin bostad. Flera sidor erbjuder gratis annonsering såsom http://www.findroommate.se/hyr-ut-ditt-rum bland andra.

Anonym
Anonym
2017-03-23 21:43

‘Låna’ toapapper på jobbet,övergå till vegetariskt-billigare med bönor/linser/kikärter.Använd saker och kläder så längr du kan,handla på secondhand.Gratisnöjen ex bibliotek,gratistoaletter-restauranger,skolor.Välj ex falafel som billig o nyttig snabbmat.Baka o fika hemma,picknicka med egenbakad fika-billigare.Ta med tygkasse till affären,sparar några kr o miljön,samla burkar.Cykla o gå istället för o ta bil o lokaltrafik,hälsomässigt o ekonomiskt.Hemmakväll istället för utekväll.Träna ute i naturen med sköna kläder istället för att träna på gym,använd gamla kuvert för kladd o anteckningar.

Anonym
Anonym
2017-03-28 12:00

Skulle vilja lägga till att handla mat smartare då det finns massor av pengar spara. Dels har vi Matsmart – http://www.matsmart.se – som är väldigt S M A R T – Typ som ett ÖoB fast på nätet, man jobbar mycket med produkter som närmar sig slutdatum eller där förpackningarna kanske fått mindre skador. Sedan har vi Matspar – http://www.matspar.se – en prisjämförelsesida som prisjakt fast för mat på nätet. Här får man möjlighet att jämföra totalpriset på sin kasse mellan de större matbutikerna som finns på nätet och som har hemleverans. Matpriskollen – http://www.matpriskollen.se – sammanställer kampanjer som finns… Läs mer »