Hoppa till huvudinnehållet

Trading och hävstång

För dig som är intresserad av mer aktiv handel på börsen så finns här kunskap om olika instrument som kan passa dig. Här kan du lära dig förstå varför det finns olika typer av värdepapper och när de passar. Dessa värdepapper möjliggöra både att du kan spekulera i både upp och nedgång på börsen. Du kan dessutom öka din exponering genom att använd hävstång och på så sätt öka möjligheten till avkastning samtidigt som det är viktigt att lära sig hur man hanterar den ökade risken.

Inledningsvis är det bra att förstå skillnaden mellan standardiserade derivat och börshandlade derivat. Det förstnämnda är terminer och optioner, dessa har existerat under en lång tid. Att de är standardiserade innebär att det finns tydliga förfallodatum, antal underliggande som varje kontrakt motsvarar samt faktumet att det är populärt att använda som byggstenar i andra finansiella produkter.
Nackdelen med standardiserade derivat är att varje kontrakt motsvarar en relativt stor summa pengar och att det finns ett förfallodatum där värdepappret slutar existera. Därav varför börshandlade derivat började dyka upp för ett antal år sedan. Till denna kategori hör certifikat, mini-future och warranter. Dessa är något mer flexibla att använda, hävstången går att öka på nämnvärt samt möjligheten att ta både kortsiktiga och långsiktiga positioner.

Om du känner att det gick lite för fort så behöver du inte vara orolig. I detta kapitel så hittar du mer grundläggande information om varje typ av värdeppaper för att du ska förstå vad som passar bäst för din handel.