Hoppa till huvudinnehållet

Vad är stop-loss?

Ett sätt att hålla full koll på sina affärer är med hjälp av stop loss. En stop loss är en förutbestämd nivå där du vill att banken automatiskt går in och gör en affär åt dig. Precis som namnet antyder kan du använda detta för att stoppa dina förluster.
Det är ingen garanti att banken lyckas sälja eller köpa åt dig, utan det är en förutbestämd nivå när din order ska gå in till marknaden.

Hur kan man minska förlusterna?

Ofta hör man hur experter pratar om att kapa sina förluster och låta vinnarna rida. Varför man vill kapa sina förluster i god tid kan illustreras i tabellen här.

När ett värdepapper gjort en förlust på 5% så måste detta värdepapper stiga 5,26% för att vara uppe på samma nivå som du köpte (Break even).

Om det faller 50% så måste det dubbla sig (100% upp) för att vara tillbaka på break even.

Ju mer det faller, exponentiellt större blir uppförsbacken innan du är tillbaka på samma nivå som du köpte.

Håll koll på dina förluster och agera i god tid, det värsta man kan göra är att stoppa huvudet i sanden.

Är en stop-loss garanterad?

En stop loss fungerar som en vanlig aktieaffär, för att du ska få ett avslut så behöver det finnas en motpart som vill göra affär. En stop loss är därmed inte garanterad, skulle det bli extrema prisrörelser i marknaden så kan din stop loss missa att gå till avslut.

Är du orolig för större prisrörelser så kan du ge din stop loss större marginal genom att har en större skillnad mellan Triggerpris och Pris på din order.

Hur använder man stop-loss?

Du hittar stop loss funktionen under Handla / Stop Loss. Här kan du definiera hur du vill att affären skall genomföras. 

Första steget är att välja om denna automatiserade affär skall inträffa efter en Kursnedgång/Kursuppgång eller lägga det som en Glidande stoploss (en procentsats ifrån dagens kurs.)

Nästa steg är att välja Triggerpris samt Giltighetstiden. Triggerpriset är det som aktiverar din order, när senaste avslut i marknaden är lika med ditt triggerpris så kommer din order att skjutas in till marknaden.

Sista steget är att definiera den faktiska order som ska gå in till marknaden. Din Ordertyp, hur många i Antal samt till vilket Pris.

När du känner dig nöjd med din stop loss så klickar du på ”Lägg order”. Detta kostar inget extra, först när din order går till avslut så betalar du courtage som vanligt. Innan ett avslut inträffat så kan du alltid ändra eller ta bort en stop loss. 

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm