Hoppa till huvudinnehållet

Hur sparar jag till barn?

Fantastiskt roligt att du vill starta ett sparande för barn. Här är några enkla saker som kan vara bra att fundera igenom när du ska starta upp sparandet.

Vem ska kontot stå på?

Det finns två sätt att spara till ett barn, antingen att kontot står i ditt namn eller i barnets namn.

Fördelarna med att öppna ett konto i barnets namn är att denna nu äger tillgångarna som du sätter in på kontot, det som är viktigt att tänka på är att när barnet blir myndig så kommer hen att få full tillgång till kontot.

Vill du begränsa så att barnet inte kan plocka ut pengarna vid myndighetsålder så kan du spara i ditt namn, då kan du själv flytta över tillgångarna vid önskat tillfälle.

Vill du öppna konto i barnets namn så ska detta göras i samråd med båda vårdnadshavare och dessa behöver signera avtalet. Öppnar du konto i eget namn så gör du som vanligt när du öppnar ett konto i din bank.

Vilken kontoform ska jag använda?

Det går att spara i alla olika kontoformer för privatsparande även när det gäller barn. Den vanligaste kontoformen för sparande idag är Investeringssparkonto (ISK) just för att det är enkelt att hantera och låg skatt. Vill du öppna ett konto i barnets namn så fungerar det precis lika enkelt med skatten och deklarationen som för alla andra.

Vill du att kontot ska stå i ditt namn för att kontrollera när tillgångarna skall betalas ut till barnet så är det vanligare med en Kapitalförsäkring (KF). Fördelen med en kapitalförsäkring är att du kan bestämma en förmånstagare som ärver detta konto ifall du skulle gå bort. Om du har ett ISK och går bort så tillfaller detta dödsboet, däremot om du har en KF så kan du specificera vem som skall ärva. Det vanligaste är att man då sätter barnet som förmånstagare på detta konto. Vill du spara till flera barn i ett och samma konto så är det bara att sätta samtliga barn som förmånstagare så kommer de ärva lika stora delar av kontot.

Vad ska jag spara i?

Sista steget är att hitta vad du vill spara i för tillgångar till barnet. Historiskt så har aktiemarknaden gett störst avkastning på lång sikt och vanligtvis är det många år kvar innan barnet skall använda pengarna.

Känner du dig redo att köpa enskilda aktier så är det givetvis möjligt ett barnsparkonto. Vill du göra det enklare för dig så är aktiefonder ett komplement. Fördelen med aktiefonder är att du kan starta ett månadssparande för att automatisera sparandet för dig.