Hoppa till huvudinnehållet

Hur mycket tid ska jag lägga?

En vanlig myt kring investeringar är att det är svårt och tidskrävande. I de flesta fall sköter sig en portfölj med stabila investeringar på egen hand, och det räcker att se över den någon gång om året. Däremot är det vanligt att man blir nyfiken på hur det går för ens aktier eller fonder, vilket gör att många väljer att vara mer aktiva och loggar in mer ofta för att hålla koll.

Du kan alltså välja själv hur mycket tid du vill spendera på annat och hur mycket tid du vill spendera på Nordnet, då det finns olika strategier som lämpar sig bäst för vart och ett av alternativen.

Mindre tid = fonder

För den som vill lägga lite mindre tid på sina investeringar är fonder ett bra alternativ. En fond kan enkelt förklaras som en korg av investeringar. Du köper själva fonden medan en professionell förvaltare sätter ihop en samling av tillgångar åt dig. Denna samling beror i sin tur på vad det är för typ av fond, om du exempelvis köper en Sverigefond så kommer fonden bestå av investeringar i svenska aktier.

Allt du behöver göra är att fundera över var du vill spara mot, exempelvis Sverige, globalt eller kanske tillväxtmarknader – sen sköter en expert resten av jobbet med att hitta bra investeringar inom dessa områden.

Riskspridning

En fond ger dig en inbyggd riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Köper du dessutom några olika fonder så har du ännu större riskspridning i din totala portfölj.

Fondens individuella risk kan du avgöra med hjälp av den 7-siffriga riskskalan. Fonder klassificeras mellan 1 till 7 beroende på hur hög risk det är i fonden. Högre siffra på riskskalan betyder i stort att tillgångarna är mer volatila och därmed att betrakta som högre risk. Ska du spara på lång sikt så kan hög risk löna sig, medan om du sparar på kortare tidshorisont kan det vara lämpligt med en mer stabil avkastning och därmed fonder med lägre risksiffra.

På Nordnets fondtorg kan du välja mellan ett stort utbud av fonder. Du kan sortera efter region, efter förvaltare om du redan har en favorit eller kolla in topplistan om du behöver inspiration.

Betyg på fonder

Ytterligare ett sätt att hitta bra fonder som passar ditt sparande kan vara Morningstars rating. Företaget Morningstar betygsätter fonder på en skala mellan 1 till 5 stjärnor, där 5 är bäst. Måttet som används kallas riskjusterad avkastning och innebär att man kollar hur pass stabilt stigande avkastning en fond har haft historisk. Risk, när det kommer till sparande, definieras i hur mycket en investering svänger både upp och ner. En fond med stadigt stigande kursutveckling är vad man vill ha som sparare och således får högre betyg. Man får vara ödmjuk med att betyget bygger på historisk avskastning och ingen vet ju vad som händer i framtiden, men det är åtminstonde något att jämföra fonder med.

Mer tid = aktier

Om du kan tänka dig lägga lite mer tid på dina investeringar kanske aktier passar dig bättre. Du blir då din egen fondförvaltare och slipper betala den lilla avgift som går till fondförvaltaren i vanliga fall.

En aktie motsvarar ett delägarskap i ett företag. Det är alltså alla aktieägare tillsammans som äger företaget. Ju fler aktier du äger i ett och samma företag desto större ägare blir du.

Ur företagets perspektiv är aktier en finansieringskälla, företag säljer ut delägarskap för att kunna växa och expandera sin verksamhet. Det är alltså ett sätt för företaget att få ihop pengar istället för att exempelvis låna pengar av en bank.

Delägare

Vi som köper aktierna blir därmed delägare i företaget, och har rätt att ta del av den eventuella vinst som skapas. Denna vinst kan ibland delas ut helt eller delvis till aktieägarna genom en utdelning. En utdelning innebär helt enkelt att du som aktieägare får pengar in på ditt konto, vilket vanligtvis sker en gång per år i svenska företag. För att du ska få utdelning är det bra om företaget du investerar i tjänar pengar – och ännu bättre är det om företaget har en möjlighet att till och med öka sina vinster framöver. Du som investerare vill alltså köpa företag som du tror på för framtiden.

Dessutom får du ta del av aktiens prisutveckling uppgång på börsen, om det går bra för företaget ekonomiskt så kan fler bli intresserade av företagets aktier och priset tenderar att stiga. Det är dock först när du väljer att sälja aktien som du faktiskt får ut det värde som presenteras i din depå.

Du kan alltså få avkastning på två sätt. Antingen genom att du köper till ett lågt pris och att aktiepriset stiger med tiden, eller om företaget delar ut en aktieutdelning, vilket ofta sker på våren i de större svenska aktiebolagen. Du väljer själv hur länge du vill äga dina aktier och några av de mest framgångsrika strategierna har varit att köpa bra företag och behålla dessa under en väldigt lång tid.