Hoppa till huvudinnehållet

Vad betyder P/E tal & hur används det?

Vad är P/E tal?

Förkortningen p/e tal står för Price/Earnings, på svenska Aktiepris/Vinst per aktie. P/E-talet används för att värdera om en aktie är dyr eller billig.

Hur används det?

Enkelt förklarat så säger man lågt P/E = billigare, högt P/E = dyrare.
Svenska aktiemarknaden som helhet brukar röra sig mellan 15-20 i P/E vilket kan hjälpa som utgångspunkt i din värdering.

Exempel:
Företag AB har ett P/E tal på 10, detta betyder att man betalar 10x årsvinsten när man köper aktien och teoretiskt kommer det ta 10år innan företetaget tjänat ihop dina satsade pengar. Detta är dock ett högst teoretiskt antagande då.

Först så får du som aktieägare inte ta ut vinsten per aktie, utan det är pengar som är kvar i företaget för att delvis delas ut till aktieägare men också investera och amortera inför framtiden.

För det andra så brukar vinsten per aktie sällan vara den samma varje år, utan förhoppningen är ju att vinsten skall stadigt öka med tiden. Möjligheten till ökad vinst framöver är just vad som lockar med höga P/E tal.

Mer praktiskt använder du P/E talet för att se vad marknaden (Du och alla andra investerare tillsammans) är villiga att betala för aktien just nu. Lågt P/E indikerar att marknaden sätter ett lågt/billigt pris på vinsten just nu. Större stabilare bolaget tenderar att ha låga P/E tal, då de har en välfungerande affärsmodell och en stabil intjäning.

Mindre och mer nystartade företag har ofta ett högt P/E tal då de ännu inte tjänar så mycket pengar. Dessa företag köper man i förhoppningen om att vinsten kommer öka framöver och därmed accepterar ett dyrare pris idag. Detta innebär en högre risk i och med att marknaden nu förväntar sig en kraftig ökning av vinsten, om den ökningen uteblir så kan aktien falla kraftigt.

För att summera, lågt P/E innebär teoretiskt sett billigare och lägre risk. Höga P/E innebär teoretiskt sett dyrare och högre risk vilket är acceptabelt om du har en start tilltro på företagets framtida vinstökning.

Beroende på din strategi så kan du leta olika nyckeltal. Vill du bygga en stabilare pengamaskin så är lägre P/E att föredra. Vill du ha tillväxtbolag så kommer du behöva acceptera höga P/E.

Vad är ett negativt P/E?

När ett företag inte går med vinst, utan gjort en förlust så blir P/E negativt. Detta innebär ytterligare risk då företaget faktiskt förlorar pengar och denna förlust betalar aktieägarna för. Tror du företaget kan ha en turn-around möjlighet och göra en vinst framöver så kan du acceptera ett negativt P/E men risken är större i detta företag.

Var hittar jag P/E?

Du hittar det på aktier under fliken Finansiell information på varje aktie. Eller i aktielistan under Nyckeltal.