Hoppa till huvudinnehållet

Kontotyper – ja, vilket ska man välja egentligen?

Kontotyper

Ja, vilken kontotyp är egentligen bäst för de olika placeringsmöjligheter som finns? Häng med en stund så ska vi gå igenom de olika kontotyperna och dess möjligheter hos Nordnet. Jag försöker att inte gå ner allt för mycket i detalj, så är det något du undrar över är det bara att ställa en fråga i kommentarsfältet. Nu kör vi!

Kontotyper

Aktie- och fondkonto

Vi börjar med det klassiska kontot, aktie- och fondkonto, även kallat depåkonto, VP-konto eller liknande. Här behöver du deklarera för alla köp och sälj som görs, vilket kan vara ganska arbetssamt om man är aktiv på börsen.

Dock finns det vissa saker som endast går att göra i denna depåtyp, exempelvis att blanka. För att kunna blanka hos oss på Nordnet behövs ett giltigt kreditavtal samt ett ramavtal på den depån.

Beskattningen på denna kontotyp är också ganska mycket högre än de andra två kontotyperna, 30% skatt betalas på vinsten. Dock får man göra förlustavdrag som kan kvittas mot en eventuell vinst.

Investeringssparkonto (ISK)

Vidare till investeringssparkontot, den kanske enklaste depåtypen. I denna depåtyp kan du handla med aktier, fonder och derivat. Enligt lagen om ISK måste alla innehav vara elektroniskt handlade så att korrekt värde kan läsas av vid kvartalsskiften.

Två väsentliga skillnader finns mot föregående depåtyp. Den första, och kanske behagligaste skillnaden, är att ingen deklaration av affärer behövs.

Sedan beskattas en ISK på ett helt annat sätt, nämligen genom vad som kallas för schablonbeskattning. Utan att gå in på för mycket detaljer beskattas depån med 0.375% per år just nu. Att jag skriver ‘just nu’ är för att denna ränta påverkas av stadslåneräntan, och den justeras på årsbasis.

Hur räknar då Skatteverket ut underlaget för skatten? Häng med här nu, för det kan bli lite rörigt!

Först och främst så beskattas dina insättningar på kontot, det vill säga att det är inte så bra att flytta pengar fram och tillbaka till en ISK från en annan depåtyp. Flytt av pengar mellan två ISK-konton påverkar dock inte skatteunderlaget.

Värdet på din ISK vid ingången av varje kvartal, dvs värdet läses av fyra gånger per år, läggs sedan ihop med det totala värdet på insättningarna som gjorts under året. Detta samlade värde delas sedan med fyra. Sedan gångras det värdet med statslåneräntan + en procent. Detta värde är vad man sedan betalar 30% skatt på.

Lite rörigt? Ja, det kan upplevas lite stökigt. Jag kommer att lägga upp ett separat inlägg om hur schablonbeskattning fungerar för att förtydliga. Tills dess kan du alltid surfa in på Skatteverket, eller googla ‘skatteverket investeringssparkonto’ så hittar du mer information där.

Kapitalförsäkring

I en kapitalförsäkring kan du placera i aktier, fonder samt svenska onoterade aktier. Normalt sett går det inte att ha onoterade aktier i en schablonbeskattad depåtyp, men genom vårt samarbete med Kaptena så finns faktiskt möjligheten.

Kapitalförsäkring är en bra depåtyp för exempelvis barnspar då du kan välja förmånstagare, alltså vem som ärver pengarna om du dör.

En kapitalförsäkring hos Nordnet vidare bra för utländska utdelande aktier då vi återkallar den utländska källskatten och återbetalar den till dig. Det går att återkalla skatten själv i exempelvis en ISK, men det kan vara både krångligt och tidskrävande.

Sista fördelen med en kapitalförsäkring hos Nordnet är möjligheten att delta i aktielåneprogrammet. Detta program innebär att du, genom att bara ha aktier i en kapitalförsäkring hos Nordnet, får möjlighet till lite extra avkastning genom utlåning av dina aktier. Du behöver inte göra någonting mer än att delta i programmet så sköter vi resten. Bra va?

Om du har några funderingar utifrån detta får du gärna skriva en fråga i kommentarsfältet, eller slå en signal till vår kundtjänst på 010-583 30 00.

Du hittar mig även på www.instagram.com/nordnetaxel och www.twitter.com/nordnetaxel.

Ha en fortsatt härlig dag!

/Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-03-13 04:37

Om jag lånar ut aktier i min Kapitalförsäkring vad händer om jag lånar ut aktier som blir blankade och sedan sålda? Hört om massor som blivit tvingade att sälja aktier för det blir en så kallad “Margin Call” Något man inte behöver tänka på som kund hos er antar jag?

Anonym
Anonym
2020-10-14 15:58

Du glömde att ta upp hur det är med skatten i en kapitalförsäkring

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-10-15 15:57

Hej Kalle! Jag får ta upp det i en separat post! 🙂

Anonym
Anonym
2020-10-14 08:36

Hur kul är det att välja aktiekonto. När man ska hålla koll på vad man köper och säljer aktien för. Plus 30 % i skatt på vinsten.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm