Hoppa till huvudinnehållet

Konsulter, vinstvarning och en ny notering

Läs vad Affärsvärlden tycker om Knowit, IAR Systems, Getinge, Observit, Humble Group, SBB och Enea. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, nytt poddavsnitt och Insiderkollen.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

Knowit – Till analysen (inget inlogg krävs)

IT-konsultmarknaden har gått in i en mer avvaktande fas med långa säljcykler och sämre beläggning. Samtidigt krävs ingen enorm förbättring för att Knowit-aktien som tappat mycket ska se köpvärd ut. Är det läge att slå till?

IAR Systems – Till analysen

Mjukvarubolaget har tappat både tillväxt och lönsamhet men nu genomgått ett stort förändringsarbete under ytan. Än syns det dock inte i siffrorna.

Getinge – Till analysen (inget inlogg krävs)

Två stora saker har hänt sedan vi lät köprådet vara kvar på Getinge-aktien i maj. En riktigt dålig sak i form av en vinstvarning nu i måndags vilket återigen sett ljus på Getings kvalitetsproblem. Samtidigt som bolaget gjort ett förvärv i USA som var rätt dyrt. Hur ska man se på aktien?

Observit – Till analysen

Det har varit ovanligt få börsnoteringar under 2023. På onsdagen (21/6) noterades Observit. Bolaget säljer lösningar för videoövervakning till främst bussbolag. Är aktien köpvärd?

Humble Group – Till analysen

Trots att Humble tar ett rejält omtag på sin överansträngda balansräkning med en riktad emission och nya lån vill inte aktien stiga. Kanske är åtgärderna inte nog.

SBB – Till analysen

FI ska undersöka om SBB brutit mot vissa regler i koncernredovisningen för 2021. Informationen är sparsmakad men här finns detaljer som stödjer kritik som blankarfirman Viceroy tog upp redan för över ett år sedan.

Enea – Till analysen

Från att länge rutinmässigt ha levererat goda marginaler har Eneas lönsamhet kollapsat. Aktien likaså. Låg transparens gör det samtidigt svårt att begripa vad som ska vända tillbaka skutan på rätt kurs.

Afv-portföljen – Till portföljen

Vi tar hem vinsten i portföljens största vinnare. Det ser kärvare ut på IT-konsultmarknaden.

Börsgolvet – Till golvet

Mycket i Stureplans sommarhetta som skulle må bra av att kyla ner sig. Nibe, TEQCool och hetlevrat gnäll mot garanter. Alltmedan Dr Masoud spökar i Spectracure och public-to-private faktiskt händer. Snart.

Investeraren – Till intervjun

På 25 år har Nordea Småbolagsfond Norden stigit nästan +1700%. För Afv berättar förvaltaren Mats Andersson om fondens utveckling och investeringarna i Sectra och Viaplay. “Vi har nog gjort 40 gånger pengarna”, säger han om Sectra.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Att avråda från Hoi Publishings IPO var rätt. Även köprådet i Getinge blev lyckat, medan detsamma i Cavotec inte fungerade.

Nytt poddavsnitt – Till podden

Daniel Svensson, Otto Klaar och Björn Rydell diskuterar följande i veckans avsnitt: Storytel, Viaplay, Billerud, Hemnet och Lundin Gold.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm