Hoppa till huvudinnehållet

Hur man hanterar förluster – LABC för trading

Stora förluster (tillsammans med MiFID II) kan vara en traders värsta mardröm. Inte nog med att man förlorar pengar som man under en lång tid utgjutit blod, svett och tårar för att skrapa ihop, förluster kan också bryta ner även den starkaste traderns psyke. Det kan till och med gå så långt att förlusterna blir emotionellt förödande, och då dröjer det inte länge innan de blir finansiellt förödande. Förluster är något som alla upplever i perioder och något som alla måste lära sig att hantera. Nedan följer min L – A – B – C när olyckan är framme.

L – Lägesrapport – Identifiera orsaken till förlusten

Att förlora pengar är alltid tråkigt, men förluster är en naturlig del av trading. Inte ens den skickligaste tradern har en hundraprocentig edge och det gäller att komma ihåg att trading är ett Marathon och inte en sprint. Över tillräckligt många trades kommer vi att vara lönsamma, givet en positiv edge och att man inte avvikit från sin strategi.

Vad som är viktigt att identifiera om man de facto har avvikit från sin strategi.  Enklaste sättet att ta reda på detta är i min mening är att fråga sig själv:

”Givet exakt samma setup, hade jag tagit samma exakt samma trade igen?”.

A – Andning – Andas ut och acceptera att förluster är en del av trading

Ett jakande svar på frågan ovan innebär att utifrån sin egen edge i marknaden så var förlusten ”oundviklig”. Som sagt, ingen edge är hundraprocentig så statistiskt sett så kommer en del trades att resultera i en förlust. Detta måste man lära sig att acceptera. Hur hanterar man då denna typ av förluster? Man lär från sitt misstag, ser över sin handel och edge, accepterar utfallet och går vidare. Förluster som dessa är en del av trading, låt inte det sabba självförtroendet.

B – Blödning – Stoppa förlusten innan den blir för stor

Om svaret på frågan istället är NEJ så bör det ringa varningsklockor. Kanske var man ofokuserad, uttråkad, tiltad från en rad av tidigare ”oundvikliga” förluster? Vad orsaken än må vara så gäller det att snabbt identifiera att man de facto avvikit från sin tradingstrategi och befinner sig i ett negativt mentalt tillstånd för trading. Desto snabbare man inser detta desto snabbare kan man stoppa den negativa spiralen av förluster som oundvikligt kommer att eskalera.

Stoppa blödningen genom att sluta tradea!

För mig innebär det ofta att sluta handla ett visst bolag just denna dagen. Jag sätter mig på händerna och letar nya lägen i andra bolag där jag vet att jag har en edge, men handlar inte det specifika bolaget mer den dagen. Något som även fungerat bra för mig tidigare är att helt enkelt bryta för dagen och göra något annat än att förlora pengar på börsen. Oavsett vad man väljer så det viktigt att inte låta en hanterbar förlust eskalera.

C – Chock – Vänd förlusten till något positivt

Ofta inser man tyvärr för sent vad som själva verket skett. Man ifrågasätter sig själv, sin strategi, sina livsval, hela sin existens. Det är mänskligt och okej att känna så. Vi är alla människor som begår misstag, så även inom trading. Avgörande är hur man väljer att processa förlusten och komma tillbaka efteråt.

Första steget i processen är att acceptera verkligheten. Det som har skett har skett och det är inte någon idé att gråta över spilld mjölk i mer än en dag. Acceptera och gå vidare.

Nästa steg är att identifiera vad som gick fel så att man kan lära från sina misstag. Listan på potentiella bakomliggande orsaker kan göras lång, men i min erfarenhet så har man en ganska god uppfattning om vart, vad och när det gick fel. Här är det viktigt och rannsaka sig själv ordentligt och se till att få valuta för de dyra läropengarna man precis betalade till marknaden. Desto dyrare läxa, desto mer värdefull erfarenhet.

Sist men inte minst försöker jag reflektera över mitt sinnestillstånd när det började gå utför i min trading. När tappade jag kontrollen? När gick jag från att handla aktivt till att hoppas på att en magisk köpare ska rädda mig? Över tid lär man känna sig själv och vet när man inte är mentalt på spelplanen för att handla. Förmågan att kunna identifiera den känslan i tid, innan det är försent kan spara många annars förlorade kronor i framtiden.

Rehabilitering – Vägen tillbaka

Så efter att man har identifierat vart och när och varför allt gick åt pipsvängen, hur kommer man tillbaka till sitt forna trading-jag? Människan har den fantastiska förmågan att glömma fort. Efter en tid kommer det såret från förlusten ha läkt, men innan dess och framförallt de nästkommande dagarna kan det vara en god idé att:

  • Ta det lugnt – Det är mänskligt att vilja ta tillbaka förlusten direkt men sakta men säkert är receptet
  • Sizea ner och fokusera på god riskkontroll – En trade i taget
  • Fokusera på processen att ta bra trades och inte på resultatet (fylla igen pengahålet)
  • Lär från dina misstag och gå vidare
  • Använd förlusten som motivation för att jobba hårdare, smartare och att bli bättre.

Tyvärr är trading sällan såhär svart eller vitt. Ibland kan man komma in i perioder då det känns som att var enda trade blir fel och det går inte att säga varför. Det går inte att identifiera vad problemet är för allt är problemet. De strategierna som fungerade förra veckan fungerar helt plötsligt inte. Detta är ett annat monster. Hur hanterar man en förlustperiod som pågår i veckor? I månader? Jag vet inte. Oftast är det billigare att ta semester i ett par veckor och sedan börja om på nytt. Sizea ner, fokusera på en sak, ett bolag, och försök vinna tillbaka självförtroendet igen. Men det är ett monster vi får ta en annan gång.

Det var allt från mig denna vecka. Inte många veckor kvar på året och herre vad skönt det ska bli med nytt 2018! Får se när jag kliver på julledigheten men vänta er ett inlägg om målsättning inför det nya året inom kort! Det är något jag ser fram emot att skriva om!

Glöm inte att prenumera på Nordnets veckobrev om ni inte redan gör det.

Ni hittar mig som vanligt på  Twitter @BoarTrader  om ni har några frågor.

Vi ses i orderböckerna.

/ Boar

Följ, dela och likea för extra KARMA <3

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-12-18 13:34

Bra inlägg, precis sånt som jag vill läsa om.

Anonym
Anonym
2017-12-18 20:48

Du skriver väldigt bra tips, Boar, mycket nyttigt! Jag är själv på gränsen mellan nybörjare och “medelmåttig”, och det känns bra när det du skriver stämmer med hur man faktiskt hanterar det själv!
Jag kommer fortsätta läsa och lära av vad du skriver – fortsätt för Boarvelen!