Hoppa till huvudinnehållet

Här är storbolagen som rört sig mest på rapporterna

Rapportperioden för det andra kvartalet lider mot sitt slut och Finwire har tittat närmare på vilka large cap-bolag på Stockholmsbörsen som har rört på sig mest under respektive rapportdag.

Bäst kursutveckling har Truecaller haft under rapportdagen med en uppgång på 40 procent efter ett kvartal som var det starkaste hittills både vad gäller antalet användare, intäkter och resultatet. En trög annonsmarknad har samtidigt stabiliserats enligt vd:n.

Därefter följer konsumentundersökningsbolaget Cint med en uppgång på 19 procent. Aktien rusade trots att bolaget minskade såväl omsättning som ebitda-resultatet. I rapporten lyfte bolaget fram EMEA-området som stabiliserades och som såg en tillväxt under tremånadersperioden. Vd:n skriver att tillförsikten i bolaget ökat väsentligt under det senaste kvartalet och att det kommer att återspeglas i kommande kvartal.

En riktig rapportkross kom från klädjätten H&M som också var det enda OMXS30-bolaget som steg mer än 10 procent på sin rapport. Aktien klättrade 18 procent efter rapporten som visade att rörelseresultatet blev betydligt högre än väntat. Detta trots högre kostnader inom såväl råvaror och frakt samt en stark utveckling av dollarn. Bolaget har som mål att nå 10 procents rörelsemarginal nästa år, vilket kan jämföras med 8,2 procent som uppnåddes i Q2.

Tittar vi i andra vågskålen så noteras den sämsta utvecklingen för Viaplay som nästan halverades på rapportdagen. Detta var surt för aktieägare som redan tidigare hade tyngts av en vinstvarning. Bolaget har bytt ut både vd:n och ordföranden. En press från makromiljön och ökade kostnader för originalinnehåll, inflationsjusteringar kopplat till sporträttigheterna samt negativa valutaeffekter var andra faktorer som utgjorde sänke. Omsättningen steg medan rörelseresultatet blev kraftigt minus.

Investmentbolaget Storskogens rapport blev en besvikelse i många aktieägares ögon och rasade 27 procent efter att vinsten kommit in klart lägre än väntat. Life science-bolaget Addlife å sin sida tappade 21 procent av samma skäl.

En annan jätte som uppmärksammades stort var Electrolux vars börsvärde minskade med en femtedel på rapportdagen. Detta var också det största raset i aktiens historia. Efterfrågan var fortsatt svag med ett skifte bland konsumenterna mot lägre prissegment vilket resulterade i betydligt lägre volymer. Analytikerkåren hade räknat med en omsättningsökning men fick istället se fallande siffror.

Det justerade rörelseresultatet blev också en besvikelse. Även här pekade konsensus mot en kraftig ökning men där utfallet istället blev lägre vinst.

I tabellen nedan visas ett urval av aktier på Nasdaq Stockholm som har haft en uppgång eller nedgång med minst 10 procent.

Vinnare på rapporten:

Bolag:Uppgång i procent
Truecaller40
Cint19
H&M18
Vitec13
Embracer13
Dometic12
Arjo12
NCC11
Lindab11
SAS10

Förlorare på rapporterna:

Bolag:Utveckling i procent
Viaplay-49
Storskogen-27
Addlife-21
Electrolux-20
Vitrolife-18
Bravida-17
Sinch-16
HMS Networks-14
New Wave-14
SSAB-14
Bufab-13
Boliden-13
Hexatronic-12
NCAB Group-12
SBB-11
Ericsson-11
Tele2-11
Hexagon-11
Stora Enso-10

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer