Hoppa till huvudinnehållet

Hantera pensionsstressen!

Blir du stressad över alla skriverier om pension och alla förmaningar om att du måste börja spara själv? Du har kanske även loggat in på minpension.se och sett hur mycket (lite?) du förväntas få i pension och krasst konstaterat att du har en ytterst torftig ålderdom att se fram emot.

Jag har förstått att många, speciellt unga, är otroligt stressade över sin framtida pension. Många är i början av sitt arbetsliv och har därmed sannolikt en ganska låg lön, ingen eller låg tjänstepension och heller knappt något privat sparande. Är du i den situationen så var inte orolig, tiden är till din fördel och du kommer med åren kunna förbättra din pension med ganska enkla medel. Är du bara målmedveten och gör kloka val så kommer du att fixa situationen galant!

Flera tips

1. Arbeta vitt

Genom att betala skatt tjänar du in pengar till den allmänna pensionen. Traditionellt sett har den allmänna pensionen stått för den största delen av pensionen (den stora botten i pensionspyramiden)

2. Spara till dig själv först.

Skapa ett automatiskt månadssparande som för över pengar direkt när lönen kommer in. En bra grundregel är 10% av nettolönen. Skilj på buffertspar och långsiktigt sparande. Fördelen med 10%-regeln jämfört med ett fast belopp är att beloppet justeras i takt med att du får högre inkomst.

Även små summor blir stora belopp med tiden, tex så resulterar ett sparande 250:-/månad en miljon kronor efter 42 år om du har en avkastning på 8% (utan hänsyn tagen till skatter eller inflation).

3. Följ upp din pension och din ekonomi, minst två gånger per år

Det du mäter fokuserar du på. Skriv upp värdet på din inkomstpension, premiepension, tjänstepension och privat sparande. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt kapitalet växer.
Är du osäker på vad du ska välja i premiepensionen så kan du läsa inlägget där jag utvärderade hur fonderna i premiepensionen presterat under 2018.

4. Gör en ny prognos på minpension.se

Prova att laborera med olika uttagsålder, procentuell löneökning och procentuell avkastning för att se hur det slår.
– Hur mycket mer får du per månad om du har 2% löneökning/år (är du ny på arbetsmarknaden är det inte omöjligt)?
– Stockholms-börsen har en historisk snittavkastning som ligger betydligt högre än de inflationsjusterade 2,1% som anges som förvald avkastning. Är du beredd att sätta dig in i din pension och göra kloka val och har fondförsäkringar så tycker jag att du ska prova att skruva upp de 2,1% och se hur mycket mer det blir i månaden. Det är ett jättebra sätt att tydliggöra effekten av att klappa om sin pension lite extra. Detta är ett betydligt enklare sätt att öka pensionen än att jobba extra.

Vill du läsa mer om pension och fonder så kommer här några länkar till tidigare inlägg:
Utvärdera pensionsfonder
Gör en pensionsplan och prognos
PPM-fonderna 2018 och jämförelse med AP7 Såfa

Stort lycka till med dina pensioner!

/Monica

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm