Hoppa till huvudinnehållet

Varför uppstår handelspaus på börsen?

När det är starka kursrörelser i aktier kan det trigga en handelspaus. Det betyder att aktien inte går att handla under någon till några minuter. Det ger investerare en möjlighet att hinna stanna upp och reagera på den kraftiga prisrörelsen. Handelspausen är något som börsen påkallar och riktlinjerna för detta kollar vi närmare på här.

Öppen handel

Stockholmsbörsen har öppet mellan 09.00 och 17.25. Då är det grönt ljus att handla, vilket du också kan se på hemsidan. Under varje aktie, i “orderdjup-rutan” hittar du status.

Auktion

Mellan 08.45 och 09.00 är marknaden i Opening Call. Då är handeln frusen och det sker inga affärer. Du kan se i orderboken att både köp- och säljordrar ändrar sig, men det sker alltså inga avslut. Samma gäller i Closing Call mellan 17.25 till 17.30.

För aktier som handlas på Stockholmsbörsen ser du jämviktspriset under själva auktionsförfarandet. Det är också detta jämviktspris som blir den officiella öppningskursen samt stängningskursen för en aktie.

På hemsidan ser du då en orange signal där det står “Auktion”.

Handelspaus under dagen

Under en handelsdag kan det som sagt uppstå extrem rörelse och då kommer börsen att försätta aktien i ett handelsstopp, likt den auktion som händer i början och slutet av dagen.

Du som investerare har samma upplevelse, alltså att du inte kan köpa eller sälja – men att ordrar kan förändra sig. Efter någon till några minuter brukar handeln upptas. Så med lite tålamod kan du snart börja handla igen.

På hemsidan ser du då en orange signal där det står “Handelsstopp”.

Stängd handel

När börsen är stängd kommer det istället visas en röd signal, som bekräftar att det är stängt.

Appen

Även i Nordnets mobilapp kan du se om handeln är öppen eller stängd för tillfället. I fallet nedan gick aktien ExpreS2ion Biotech Holding in i en Volatility Halt. Det betyder att den aktien för en liten stund inte gick att handla, något du ser till vänster i bilden. Detta var vid 11-tiden på dagen. En stund senare när jag kollade på aktien igen var handeln igång. Det ser du till höger.

GameStop-aktien hade 20 handelspauser

Under förra veckan var det kraftiga rörelser i den amerikanska aktien GameStop. Vid omkring 20 tillfällen under fredagens försatte börsen aktien i en handelspaus.

På börsspråk brukar dessa handelspauser kallas för “circuit breakers“. Det finns olika regler och villkor på världens alla olika börser, men konceptet är detsamma – alltså att aktien tar handelspaus.

På Nasdaq i USA är det exempelvis definierat att om aktier rör sig 5%, 10% och 20%, så kommer en Limit-up eller Limit-down påkallas och handeln pausas i 15 sekunder. Om dessa 15 sekunder inte lugnar ner rörelsen kan en fem minuter lång paus påkallas.

Nordnets system plockar upp om börsen sätter en aktie i handelspaus. Mitt tips är att kolla signalen i orderdjupet för att se om handeln är öppen eller inte. Ofta räcker det med att vänta några sekunder / någon minut så kan du handla igen.

För dig som vill läsa mer, kolla in Nasdaqs FAQ om Limit-up, Limit-down här.

Även Nasdaq Nordic har en öppen dokumentation om sin Market Model som kan vara intressant läsning för den som vill fördjupa sig. Under punkt 4. kan du läsa mer om handelspauser.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm