Hoppa till huvudinnehållet

En kalkyl till husköpet

Eftersom det är så svårt att köpa hus tänkte jag gå igenom hur jag ser på husköpandet, nu några månader in i villaboendet. Jag är generellt sett ganska riskmedveten och jag vill aldrig hamna i en situation där jag står utan en buffert för att klara av en kostnad jag inte hade räknat med. Jag vill definitivt klara av höga räntor, amortering så jag är skuldfri till pension och alla kringkostnader som faktiskt tillkommer i ett hus. Det är bara en nackdel – det blir en ordentlig avsättning!

Bolån och ränta

Om vi börjar med amortering så tycker jag att man ska satsa så att man är skuldfri när man går i pension. Jag tycker det är ett bra mål, för när kassaflödet stryps (alltså, du går i pension) ska bolånet vara lika borta som en man är i butiken Twilfit. När Kenny läste igenom det här inlägget så höll han inte alls med mig i att det finns ett syfte i att ha 3-4 miljoner låsta i en fastighet vid pensionen och istället kanske ha 20-30 % skuldsättning och en större aktieportfölj. Det hela beror på vad man ser som det värsta som kan ske.

  • Innan pension är mitt värsta scenario att vara arbetslös vid 57, svårt att få ett nytt jobb och allt detta i en riktigt ordentlig lågkonjunktur som sänkt aktierna 40-50 %. Att i så fall ha en låg kostnad på boendet tror jag man är väldigt tacksam för. Vid bra ekonomisk hushållning slipper man få privata problem p.g.a. att arbetsgivaren går i konkurs.
  • Vid pension så kan man vänta med att lösa ut tjänstepensionerna eftersom man har en lägre kostnad och med ett skuldfritt hus törs jag säga att du kan nästan ha aktier till 100 % även vid 65 (eller 70 som det blir för mig).
  • Man kan summera det med att du avgör själv risken du vill ta.

Jag tycker också att man minst ska kunna sätta av minst 10 % av nettoinkomsten i olika former av sparande. Detta är svårt om man köper ett dyrt hus, har barn och allt annat som tillkommer löpande, men det går. Lite påhittighet så går det definitivt bra att hålla det här. Många skulle säga att du ska amortera mindre eftersom räntan är låg och att du skulle få bättre avkastning på börsen, men många av oss gillar inte bolag med låg soliditet, så varför ska man själv ha det? Naturligtvis blir avkastningen på det egna kapitalet sämre, men man klarar kristider bättre, eller om man får ett läge att investera i något riktigt bra så kan man faktiskt göra det genom ökad belåning.

När det gäller räntan på bolånet ska du självklart spela ut bankerna mot varandra. Jag vill höja ett varningens finger för sidoavgifter, för banken brukar vilja att du ska ha kreditkort, försäkringar och lite annat hos dem. Räkna på det och kan du inte räkna på det, fråga så att du kan räkna på det. Banken vill tjäna pengar, inte hjälpa dig. Det är du som kund som ansvarar för att du ska få till en bra affär med dem.

Avgifter i början

När man kollar hus så finns det en miljon parametrar som avgör. Jag har försökt göra ett excelark som ska ge dig en bild kring din boendekostnad, men innan vi går in på själva excelarket så måste jag lyfta att du ska göra en BRA besiktning. Jag anlitade bolaget Densia som tog 4-5 timmar på sig och gick runt hela huset och skrev en rapport på 10 sidor om det. Den här rapporten kan man sedan använda för att pruta med de man köpt huset av, om man inte kunnat upplysas om det själv innan. Säljaren kan dock blåsa av affären, fast man signerat papper m.m. Tänk bara på att en klausul med i köpavtalet om att ni ska få göra besiktning och kan antingen bli ersatta för det eller dra er ur affären. Densia kostade 10-12 000 kr men var definitivt värda pengarna.

Bostaden bör ha pantbrev som du kan ta över så att du slipper den avgiften, men man kan inte komma undan lagfarten. Det är en procentsats av marknadsvärdet (= det som du precis betalat) och är ett finfint sätt för din nya kommun att tjäna pengar på dig. Förhoppningsvis har du dock flyttat till en kommun med lägre kommunalskatt så att du kommer tjäna på flytten sedan.

Månadskostnad

Jag har i excelarket listat en hel rad med olika kostnader och det är självklart svårt att veta var man ska dra gränsen för vad som är boendekostnad och vad som är för ens egen trevlighet. Sådana exempel är självklart bredband och TV, men då kan man kanske även inkludera morgontidningen man läser till frukost på helgen? Det här behöver du justera själv efter dina egna behov. Sedan har jag fyllt i pris på de olika kategorierna per månad. Detta är självklart något du behöver se över, inte minst elen. Huset som jag och min fru köpte har bergvärme och vi har ändå en elförbrukning på 18 000 kWh per år (även om man brukar säga att det är ca 25 000 för en villa).

Sedan bör du ta hänsyn till vilket skick huset har i din beräkning. Det här är något som inte bankerna gör och det finner jag fullständigt galet. De förutsätter att dyra hus i området är i bra skick och vice versa. Det här kan självklart stämma till viss del, men det beror ju helt på om personer som köper faktiskt kan räkna på det.

Excelarket

Att räkna på hus är som sagt inte lätt och jag vet att jag inte har täckt in allt för du anar inte, förrän du har ett hus, hur mycket som faktiskt kan gå sönder.  Idén till det här excelarket är lånad av Cornucopia? men den är lite kompletterad. Dessutom är priserna i underkant och förutsätter att man gör en del själv.

Vi har lagt upp det på Google Spreadsheet! Du kan välja spara och ladda hem den därifrån som Excel.

Lite att tänka på

Jag tänkte komplettera det här inlägget med fyra exempel, men insåg ganska snabbt att det ger inte mycket och ni läsare förstår att jag vill nå vissa slutsatser

  • Nyköpt kan vara billigare än renoveringsobjekt eftersom det är verkligen inte billigt att renovera.
  • Om du inte tänkt bo i huset mer än 10 år, strunta i de aktiviteter som inte är relevanta.
  • Tänk på vad som sker om ni går skilda vägar!

Sedan kan det vara bra om ni tar hänsyn till att köpa lite möbler, trådgårdsredskap, en grill och så vidare. Jag vill också höja ett varningens finger för att ni kommer nog inte kunna bränna av lika mycket i budandet med den här kalkylen så det kommer bli svårare för er att vinna budgivningen. Dock har ni då både hängslen och livrem och kan sova gott om natten!

Med vänliga Aktiefokus-hälsningar,
Martin

P.S. På samma sätt hoppas jag att du sätter av 300-500 kr i månaden för att när bilen går totalt sönder så ska du kunna köpa en annan utan att belåna dig! D.S.

Uppdatering

Per Penning och Spartankar har båda uppdaterat mitt excelformulär till andra anpassningar. Mycket uppskattat!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
21 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-06-02 11:11

Jättebra inlägg, ska bli kul att följa er här!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-03 08:40

Tack Hanna! Det kommer att komma regelbundet!

Anonym
Anonym
2014-06-02 12:47

Välkomna till Nordnetbloggen! Ska bli kul att följa er här. Ser fram emot flera tänkvärda inlägg framöver.
Hälsningar
Eva

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-02 13:41

Tack Eva! Det kommer absolut fler 🙂

Anonym
Anonym
2014-06-02 21:51

Kanoninlägg som väntat!

Att se sig sig själv med sin egen soliditet har jag aldrig tänkt på tidigare! En bra idé.

balansraknaren.blogspot.se

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-03 08:42

Tack! Det är ett absolut måste att förstå sin belåningsgrad och vad som är en bekväm nivå för sig själv.

Anonym
Anonym
2014-06-04 19:58

Det står på raden “Handpenning”:
“Detta bör man lägga in, men man kan ta ett topplån.”
Samtidigt är formeln 0.15xInköpspriset.
Men är inte maximala bolånet på 75% och topplån på maximala 10%, totalt 85%?
Således blir det väl ett blancolån om man behöver låna mer?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-05 00:04

Anders: du kan låna till 85 %, https://www.sbab.se/2/privat/lana/bolan/bolan_-_sa_funkar_det/lana_mer_-_privatlan.html men lån till handpenning som är ett slags topplån/blancolån beror på din privata ekonomi.

Anonym
Anonym
2014-06-07 22:02

Tycker att handpenningen oftare borde tas med som en kostnad.
Och tydligare räknas med!
Alltså 500k, på börsen 10% årlig avkastning så har du en extra kostnad på ca 4k / månad

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-08 13:33

Fredrik: Handpenningen är ju ingen kostnad. Det att man byter tillgång (från pengar till hus). Sedan om 500k på börsen eller ej beror helt på vilken risk man vill ta. Jag brukar tycka att en olycka kommer sällan ensam (tänk uppsagd, börskrasch, skiljsmässa och byte av boende samtidigt) och då är man glad för reserver.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-10 16:14

Mmm jag får fundera lite på d där.
Tack för fin blogg

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-05-11 21:33

Hej, det här lyckliga Benson lånebolaget. I detta företag erbjuder vi ett livslångt lånmöjlighet. Behöver du ett brådskande lån för att rensa dina skulder eller behöver du ett kapitallån för att förbättra ditt företag? Har du omdirigerats av banker och andra finansiella organ? Behöver du ett konsolideringslån eller ett hypotekslån? Idag säger vi att vi står och tittar längre från var vi är här för att göra alla dina ekonomiska problem någonting tidigare. Vi lånar ut medel till personer som behöver finansiellt stöd, som har dålig kredit eller behöver pengar för att betala räkningar, att investera i affärer med 2%.… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-09-17 01:26

Hej fru Mary Larry, det är namnet. Jag är glad över att bo i colorado med min värdefulla familj igen, och jag är nu en fantastisk kvinna som jag använder detta medium för att bevittna om mig och min familj var säker skuld när allt mitt företag brände och tog hand och blev dålig situation , Jag tänkte gå till någon som ber om kredit, vilket gav mig lycka till mig och min familj. 390 000,00 Våra gudfruktiga människor som lånar lån till mig för investeringsändamål för att starta mitt liv igen träffades. kontakta dem och berätta för dem är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-12-02 23:24

​Hej alla. Jag vet att det är mycket svårt att få en långivare men jag vill säga att det fortfarande finns en tillförlitlig långivare som är James. Jag var så låg på kontanter som behövde pengar för att starta ett företag att jag blev lurad en gång men en vän rekommenderade mig en långivare. Till en början var jag nyfiken och rädd. Efter många tankar bestämde jag mig för att prova den här privata långivaren och deras förfaranden var ganska enkla och jag fick lånet. Jag försöker tacka den här stora långivaren med mitt vittnesbörd. Ni borde alla pröva den… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-07-10 11:44

Behöver du ett lån av någon anledning om ja kontakta oss idag på ericbarry1078@gmail.com

Anonym
Anonym
2020-07-31 14:01

behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få lån? Har du försökt att få något lån? sök sedan nu på? (christywalton355@gmail.com) om du vill få ett överkomligt lån. Lån erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

Anonym
Anonym
2020-08-08 21:17

Behöver du finans för att starta ditt eget företag eller investering? Behöver du kredit för att genomföra stora projekt? Behöver du ett personligt lån? Behöver du support för andra olika ändamål? Behöver du islamisk kredit? kontakta oss via e-post för att få ett lån så snart som möjligt: ​​(dakany.endre@gmail.com)

Urgent lånerbjudande.

Marco
Marco
2020-11-08 01:19

Behöver du ett lån till 2% ränta, vi erbjuder alla typer av lån, om du är intresserad av att få ett lån vänligen kontakta oss via e-post loanoffers842@gmail.com eller whatsap oss +393510651312

Christy Walton
Christy Walton
2021-02-22 05:47

Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com