Hoppa till huvudinnehållet

En halv miljon innan lunch – budrykte i Fingerprint Cards

Buy the rumor, sell the news. Devisen slår aldrig fel. Inte heller denna gråa torsdagsmorgon. Dagens Industri har under morgonen publicerat en artikel om att en kinesisk aktör förbereder ett bud på Fingerprint Cards.

Stämningen på kontoret är laddad. Alla är redo. ”Nordens mest blankade bolag” är det sista jag hinner tänka innan den förlängda callen avslutas och handeln rivstartar. Boken fladdrar till. Samtliga aktier på sälj försvinner ut ur min skärm och jag måste scrolla i orderboken för att hänga med. Anonym köper aggressivt. Extremt aggressivt. En blankare som täcker sig. Måste vara? Likviditeten är låg. Aktien rusar. Pulsen slår i 180. Andas.

Bildkälla: Infront

”ÅÅÅÅÅH jag blir så förbannad!” utbrister kollegan och dunkar näven i bordet när bolaget går in i dagens andra vollacall på nedsidan strax efter lunch. ”Man hade ju kunnat gjort en halv miljon där! Bara långa i callen och sen vända kort!”

 Ja, svårare än så behöver det inte vara. Men det är sällan det är så enkelt, inte ens för de bästa. Med facit i hand så ter det sig ofta uppenbart hur man ”borde” ha handlat. Men det är tämligen irrelevant så länge man inte vänder det till sin fördel och frågar sig;

vad kan jag ta med mig från dagens handel och hur ska man tänka för att i största möjliga mån kapitalisera på liknande situationer i framtiden?

Det tråkiga svaret är att det i min mening inte finns något facit när det kommer till extraordinära situationer så som bud, stora nyheter eller liknande. Varje enskild händelse är unik och händer för första gången. MEN, och detta är ett stort men, det finns mönster som vi kan identifiera och använda till vår fördel.

There is nothing new on Wall Street. There can’t be because speculation is as old as the hills. Whatever happens in the stockmarket today has happened before and will happen again.

Jesse Livermore

Det var detta jag refererade till som ”edge” i föregående inlägg, det vill säga en databas av observationer som vi kan använda oss av för att fatta beslut. Nyckeln till en stark och välfungerande edge anpassad just för dig är… trumvirvel…. SKÄRMTID. Tyvärr finns det inte några genvägar. En god marknadsförståelse byggs genom att spendera mycket tid framför skärmarna och observera mängder av händelser. Detta kommer över tid att ackumuleras och resultera i en bättre marknadsförståelse – en ökad förmåga att dechiffrera börsmatrix.

Återuppfinn inte hjulet – Grundstenar i intradagshandeln

Hårt arbete och skärmtid i all ära men ni ska inte behöva återuppfinna hjulet helt och hållet, endast bygga ert eget. Så nästa gång ni ser en stor nyhet i något av era favoritbolag och vill bege er ut i gladiatorarenan med en pinne till vapen och en sköld i trä och fäktas mot tränade krigare i skinande rustningar (ja det är så det känns när man ger sig in och vevar mot de stora aktörerna) så ha följande ledord i åtanke. De har sparat mig många kronor:

 • Följ minsta motståndets lag
  • Handlas en aktie i en riktning ligger det något i det. Tänk en extra gång innan du går emot strömmen. ”Let the trend be your friend” osv…
 • Flöden är kung, fundamenta är drottning
  • Vid extraordinära situationer tenderar bolagets fundamentala värderingar till att bli sekundära till flöden, som i stridens hetta dominerar.
  • Många traders har stångat sig blodiga på att gå emot ett psykflöde när de anser att prisavvikelsen jämtemot bolagets fundamentala värdering är för stor. Upprepa inte deras misstag (se första punkten).
 • Var vaksam på hur Anonym agerar
  • Tänk en, två och gärna tre gånger innan du väljer att gå emot Anonymas flöde. Dessa aktörer är ofta större, mer opriskänsliga och tillsynes mer verklighetsfrånkopplade än man kan föreställa sig.
  • Om de inte har rätt så ser de ofta till att ha det…
 • Tidsperspektivet – Större aktörer är mer trögrörliga
  • Tänk på att det kan ta tid för större aktörer att agera, t.ex. stänger av algos eller fatta beslut om en position.
  • Även fast du är övertygad om att marknaden är helt Men det kan ta tid innan priset korrigeras till den fundamentalt korrekta nivån.
 • Fundamenta segrar ”alltid” i längden
  • Över tid så tenderar aktier att återgå till en fundamentalt underbyggd nivå MEN det kan ta sin tid.

Fingerprint gick upp som en sol på ryktet om ett potentiellt bud. När nyheten väl kom så föll den platt som en pannkaka. En svår rörelse att handla. Många, inklusive mig själv, brände sig rejält när flasharna om att det faktiskt fanns ett bud kom. Som sagt, buy the rumor, sell the news…

Fotocred: @ensoldyrkare

Om ni tycker att detta låter krångligt så finns det ett alternativ. Det är att låta någon annan sköta handeln. Gärna någon som ni har 100% kontroll över och som inte går emot era regler.  Låter det som ett intressant alternativ? Då slår jag ett slag för att ni signar upp er för Nordnets kommande event om automatisk handel.

Eventet är kostnadsfritt och hålls i Stockholm (28/11) samt Göteborg (12/12) och lär enligt utsago bjuda på en massa godsaker i temer av lättare förtäring, handelsstrategier och analysmetoder. Klicka på bilden för mer info.

Glöm inte att prenumera på Nordnets veckobrev om ni inte redan gör det.

Mig hittar ni på Twitter @BoarTrader  Följ, dela och likea för extra karma.

Vi ses i orderböckerna.

/ Boar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer