Hoppa till huvudinnehållet

Därför funkar det inte att välja bort – Sparpodden 327

Hållbara investeringar har exploderat som fenomen, men vad är det som verkligen fungerar och inte fungerar. Varför är signalvärde inte lika värdefullt som det som faktiskt skapar nettoeffekt på miljön? Hur ska man förhålla sig till miljöfrågor inom investeringar om man verkligen vill skapa en förändring?
Dessa frågor besvara vi i veckans avsnitt som görs tillsammans med Joakim Sandberg som har forskat på området och är professor i både praktisk filosofi och ekonomi.

Vad vill DU veta mer om? Ställ fråga på Twitter under hashtagen #sparpodden, eller i sharevillegruppen #sparpodden

Hjälp oss växa podden genom att sprida i sociala medier!

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-02-13 11:50

Lite missvisande att döpa avsnittet till “därför funkar det inte att välja bort” när professorn sedan säger att stora oljebolag måste man välja bort då de inte går att påverka, och de stora oljebolagen är de fossila bolagen med störst vikt i indexfonder (i synnerhet globala sådana). Alltså, att utesluta fossil energi från sina investeringar är inte bara symboliskt, det är inte bara rimligt moraliskt (vill inte stödja miljöskadlig verksamhet), ekonomiskt (då de riskerar att bli sittande med strandade tillgångar) utan jag tror även att det har en långsiktig effekt. Resonemanget att det alltid är någon annan som köper aktierna… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-02-13 17:53

Alltså hur orkar du ??

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-02-14 09:49

Delar din tanke när det kommer till konsumtion. Där får det effekt (i viss mån) att välja bort. Men aktier funkar inte på det sättet, väljer du bort oljebolag-investeringar så köper någon annan det bara.
Oavsett är budskapet att skilja på Signal och Effekt. Det är en viktigt tanke att ha med sig. De flesta av oss delar samma målbild, men vägen dit kan se ganska olika ut där vissa vägar är mer eller mindre effektiva.